Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Rekrytera ledare

För att kunna ha en barn- och ungdomsverksamhet i en förening behövs ledare. Kanske har du och några fler engagerade startat upp träningen och i takt med att fler barn vill börja träna triathlon behövs fler ledare. Då behöver man rekrytera nya ledare. Frågan som då uppkommer är; vilka är de framtida ledarna?

De vanligaste kategorierna är..

- Föräldrar
- Vuxna medlemmar som själva tränar triathlon
- Äldre ungdomar som vill fortsätta i föreningen som ledare

​Diskutera vilka tänkbara ledare ni har i er förening och hur ni aktivt ska kunna rekrytera de som är intresserade. Det viktigaste är att våga ställa frågan om hen kan tänka sig att hjälpa till. Även om de tackar nej så vet de om att deras kompetens behövs. Kanske har de inte tid att finnas på plats en gång i veckan, då kan man bjuda in dem som hjälptränare. Låt dem känna att detta är något roligt, inte något jobbigt som tar en massa tid. Samma sak om ni har äldre ungdomar, be dem hjälpa till någon gång till att börja med så att det blir på deras villkor. Äldre ungdomar blir även förebilder för barnen i er förening.

​​Innan ni ber om hjälp så specificera vad ni behöver hjälp med. Kanske söker ni en specifik kompetens, exempelvis en simtränare? Eller så saknar ni en tränare på en speciell dag, eller så behöver ni en tränare som kan hjälpa till då gruppen är för stor. Att ni vet vem som passar bäst att få frågan och att uppdraget är begränsat hjälper både er och den tillfrågade. Om de får veta inom vilka ramar som uppdraget gäller blir det lättare att ge ett besked och att börja vara ledare. En god idé är att skriva ner alla uppdrag som finns i en förening och när på året dessa gäller. Då kan man även ta som vana att på föräldramöten ta med listan och låta föräldrar bocka i vad de kan hjälpa till med. Kan vara allt från att fixa fika till årsmötet, sitta i styrelsen, vara cykelmekaniker på tävling eller måla klubbstugan. Att alla hjälps åt att göra lite gör de övriga sysslorna, som tränarsysslan mer hanterbar.

​Hjälp till att stötta de nya ledarna. Skicka dem på utbildning och se till att de har mentorer som kan ge dem inspiration och kunskap. Att få stöd i sitt nya uppdrag känns också tryggt och gör deras nya roll mer lätthanterlig. Framförallt unga ledare kan behöva stöttning från en vuxen ledare/mentor.

​Se våra utbildningar för ledare inom svensk triathlon, här!

En bild

Publicerad: 2024-05-20

Senast uppdaterad: 2024-05-20

Författare: Ida Karlsson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i