Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Om triathlon

Triathlon är en uthållighetsidrott där momenten simning, cykel och löpning utförs i en följd. Det är en modern livsstilsidrott som kännetecknas av fart, styrka och uthållighet. Triathleter är ofta målmedvetna och prioriterar en aktiv fritid, en sund livsstil och välbefinnande.

Triathlon passar utmärkt både för motionären som tycker om allsidig träning och den topptränade elitidrottaren. Din egen kapacitet och ambition avgör nivån på antalet träningspass och dess intensitet, samt valet av tävlingar. Genom sin variation är det också en mycket rolig idrott för barn och ungdomar Länk till annan webbplats..

I triathlon tävlas det på en mängd olika distanser. Allt från tävlingar som tar under en timma att genomföra, till tävlingar som på över åtta timmar för eliten. Den klart övervägande delen av tävlingarna arrangeras på kortare distanser. På träning inför tävling genomförs oftas momenten var för sig, men det förekommer också så kallade cross pass simning-cykel eller cykel-löpning.

Är du sugen på att börja med triathlon? Lättaste sättet att komma igång är att kontakta någon av de nästan 200 triathlonföreningar som finns i Sverige. Saknar du en förening på orten kan du kontakta Svenska Triathlonförbundet så hjälper vi dig.

En bild

Distanser - vad passar dig?

I triathlon tävlar man bland annat på följande distanser:

Triathlon

Simning [m]

Cykling [km]

Löpning [km]

Sprint

750

20

5

Olympisk

1500

40

10

Medel

1930 / 3000

90 / 80

21 / 20

Lång

3860 / 4000

180 / 120

42 / 30


Det finns även kortare distanser för motionärer, barn och ungdomar.

Triathlonhistorik - från 14 deltagare 1978 till succé vid OS i Sydney 2000

Som anfader anges Hawaii Ironman vars första tävling arrangerades 1978 med 14 deltagare. Dock började idrottare i Kalifornien tidigare under 70-talet att exprimentera med tävlingar på kortare distanser där momenten simning-cykel-löpning utfördes i en följd. Första tävlingen i Sverige arrangerades 1983 i Uppsala.

Hawaii Ironman var en sammanslagning av distanserna på de tre klassiska tävlingarna: Waikiki Roughwater Swim 3800 meter, Oahu Around the Island Bike Race 180 km och Honolulu Marathon 42 km. Bakgrunden var en vadslagning där man utröna vem som var den mest tränade idrottaren av simmaren, cyklisten och löparen.

Redan inom några år hade tävlingen fått fotfäste och sporten började växa. Triathlon har gjort en rekordsnabb utveckling ifrån marginalidrott till olympisk- och internationell toppidrott med professionella utövare. Triathlon gjorde succé då sporten var med första gången på OS 2000 i Sydney. På OS tävlas det på de kortare distanserna 1500 meter simning, 40 km cykel och 10 km löpning.

Länken nedan tar dig till en sida som innehåller den officiella 25-årsjubileumsvideon från World Triathlon (tidigare ITU) - en 60 minuters video >>> Länk till annan webbplats.

Vid frågor kontakta:

STF Kansli

e-post: info@svensktriathlon.org
tel: 031-726 61 86

Publicerad: 2022-05-09

Senast uppdaterad: 2024-02-21

Författare: Simon Tollstern

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i