Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Behålla aktiva

När man väl rekryterat ungdomarna vill vi givetvis att de ska fortsätta och ha roligt med triathlon. Som förening och ledare kan man fundera på hur vi behåller ungdomarna inom idrotten? Hur motiverar vi dem som för stunden står stilla i utvecklingen eller som inte är motiverade att satsa allt för att bli världsmästare?

Skapa en bra och attraktiv träningsmiljö

Föreningen kan med relativt enkla medel skapa en bra träningsmiljö som främjar de aktivas utveckling och motivation. Nedan listas några av de saker som kan bidra för att skapa en bra träningsmiljö för unga aktiva:

  • Ledare/tränare på plats som bryr sig. Det handlar om sunt förnuft så som att vara i tid, ha ordning och reda, se alla aktiva, säga hej och hejdå till alla, lyssna, lära sig namnen, fråga hur alla mår. Som tränare bör man vara engagerad, ha ett leende på läpparna och våga visa känslor för sina unga aktiva. Som tränare ska man tänka på att ens eget beteende alltid reflekteras på barnens beteende och känslor. Som tränare kan det vara inspirerande om man både tränar med de aktiva eller står med på kanten så länge syftet är att hjälpa den aktiva vidare i sin utveckling.
  • Social verksamhet. Betydelsen av att träffa andra ungdomar/likasinnade är viktig.
  • Erbjudan både prestationsfokus och kulfokus - uppmuntra båda inriktningarna och skapa utmaningar för båda. Ge ungdomarna självbestämmande över enskilda träningspass eller delar av ett träningspass för att skapa delaktighet och se till att träningen är varierad.
  • Enkelhet och närhet till träning och tävling. Träning på bra tider till en låg kostnad med bra förutsättningar för anläggningar och att tona ner materialbehovet skapar en med välkomnande miljö.
  • Föräldrarstöd. Försök att skapa en gemenskap kring träning och tävling där föräldrarna är delaktiga och stöttar de unga aktiva.
  • Förebilder. Om klubben har elitaktiva/förebilder i klubben är det ovärdeligt om dessa kan engageras i ungdomsverksamheten. Det kan handla om att de besöker en träning eller gästar under ett läger.

Tips på aktiviteter

- Ha temakvällar där ni har samarbetsövningar, matlagningskurser eller kanske provar på andra idrotter och aktiviteter.

- Anordna träningsläger där ni blandar träning med sociala aktiviteter. Dessa kan ni ha inom klubben, tillsammans med närliggande föreningar eller åka tillsammans på tri4fun-läger.​

- Låt de vuxna/äldre aktiva i föreningen vara med som hjälpledare för att ungdomarna ska få inspiration. Det är också ett sätt att behålla unga som inte längre vill träna i föreningen.

​- Åk på tävlingar tillsammans så att man delar äventyret och inte bara vad som händer på tävlingsplatsen. Anmäl gärna föreningen till stafetter i löpning och lagkapp i simning så att barnen får kämpa tillsammans och känna en gemenskap och lagkänsla.

- Se om ni kan samarbeta med någon närliggande triathlonförening för att ungdomarna ibland ska få fler att träna med samt få lite variation i träningsupplägget.

- Se till att se och uppmuntra varje barn. Äldre ungdomar kan man försöka ha lite längre samtal med, så man lär känna dem, vet vad de gillar, vad de har för mål med träningen och hur de upplever triathlonträningen.

Tänk på att ni just nu kan söka projektstöd för att behålla aktiva i era miljöer!

En bild

Publicerad: 2024-05-20

Senast uppdaterad: 2024-05-20

Författare: Ida Karlsson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i