Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Try Triathlon

En bild

Vill er förening vara värd för Svensk Triathlons prova-på-aktivitet?

Syftet med Try Triathlon är att sprida rörelse och träningsglädje samt skapa en prestigelös mötesplats för alla nyfikna idrottare såsom motionärer, barn, ungdomar samt personer med olika varianter av funktionsnedsättningar.

Try Triathlon är förbundets prova-på-koncept tillsammans med Riksidrottsförbundet och Svenska Spel i deras satsning "tillsammans för fler i rörelse" Länk till annan webbplats.. Vårt gemensamma mål är att skapa ett verktyg för att få fler i rörelse och sänka tröskeln för att kunna utöva fysisk aktivitet.

Try Triathlon är en föreningsaktivitet som innebär kostnadsfria prova-på-tillfällen där deltagarna har chansen att genomföra ett ”mini-triathlon”. Vårt gemensamma mål och grundtanke med Try Triathlon är “keep it simple”. Deltagarna ska kunna använda den cykel och cykelhjälm man har hemma alternativt om det finns att låna på plats samt simma och springa i badkläder och träningskläder. Viktigt är att ingen officiell tidtagning görs på plats, istället är det fokus på gemenskapen, träningsglädjen och möjligheten att testa en ny sport och därigenom uppnå eventuella personliga mål eller mål inom föreningsverksamheten och hos era medlemmar.

Hitta aktuella Try Triathlon/Prova på tillfällen i kalendern >>>

Säkerheten och dess planering är absolut den viktigaste förutsättningen för att er förening ska kunna genomföra Try Triathlon aktiviteter i sommar. Vi har sammanställt en checklista kring säkerheten som vi anser är ett mycket användbart hjälpmedel i planeringen av er Try Triathlon aktivitet.

Det är ni i föreningen som är huvudmän och ansvariga för aktiviteten. Självklart kommer regelbunden dialog och kommunikation föras med ansvarig från förbundet som även kommer vara på plats vid något av era aktivitetstillfällen. Förbundet stöttar er med eventuell utrustning som saknas för att aktiviten ska kunna genomföras såsom banmarkering, konor, bojar, beachflaggor samt bidrar vi med stöd från Svenska Spel till någon form av giveaway exempelvis vattenflaska, gymapåse, buff eller något annat till alla som har deltagit. Förbundets uppdrag är även att marknadsföra och kommunicera era aktiviteter i form av en aktivitetskalender för Try Triathlon och informera via våra kanaler om er föreningsverksamhet.

Upplägget och banan av aktiviteten styr ni som förening helt själva utifrån er tillgång av plats, omårde och yta.

Exempel på hur en Try Triathlon kan se ut:
• ca 30-60 min förberedelse och markering av banan (kan man även förberda dagen innan eller om er förening redan har en fastbana)
• ca 30-40 min samling och information/genomgång av aktiviten/banan, "incheckning av deltagarna" och gemensam uppvärmning.
• ca 60 min start/genomförande

Exempel på en prova-på triathlon:
”mini-triathlon” 300 meter simning, 7 km cykling och 2 km löpning
“kort/barn-triathlon” 100 meter simning, 4 km cykling och 1 km löpning
*rekommenderat är att ha en rund/vändslinga för de samtliga tre momenten.

Hur deltagarna väljer att genomföra sin prova-på triathlon är helt indviuellt utifrån ens egna förutsättningar. Vill man exempelvis bara simma och springa, då är det inga problem och istället kan man säga att den deltagaren har genomfört en Aquathlon. Skulle de vara någon deltagare som känner att man vill köra cyklingen två varv så är det inga problem och vill några kompisar eller en familj dela på momenten så det blir som en stafett är det inte heller några problem. Återigen vill vi påminna om målet att öka rörelseglädjen och sänka tröskeln in till vår sport Triathlon.

Tycker er förening att Try Triathlon konceptet låter kul och spännande, och att konceptet kommer vara ett bidragande verktyg till att sprida den rörelseglädjen och gemenskapen som vår idrottsrörelse brinner för?

Om ni har några frågor eller funderingar kring Try Triathlon eller är intresserade av att erbjuda prova-på triathlon hör av er till:

Åsa Annerstedt

Idrottskonsulent

e-post: asa.annerstedt@svensktriathlon.org
tel: 0702-31 61 48

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2023-12-15

Författare: Ida Karlsson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i