Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Klassificering

Klassificering inom parasport görs för att ge utövarna möjlighet att tävla på lika villkor. Klassificering inom triathlon krävs om du vill ställa upp i tävlingsklass på nationella tävlingar. För deltagande i motionsklass krävs ingen klassificering.

Svenska Triathlonförbundet har två utbildade klassificerare Rebecka Forsström (fysioterapeut, medicinsk klassificerare och triathlet) och Kajsa Hasselström Schmidt (teknisk klassificerare och simtränare).

Klassificeringen består av en medicinsk och teknisk bedömning. Den medicinska bedömningen genomförs till stor del på brits likande ett bedömningsbesök hos fysioterapeut och i den tekniska bedömningen observerar klassificerarna den aktive i de olika grenarna.

I paratriathlon tävlar deltagarna i olika klasser utifrån grad av funktionsnedsättning. Det finns nio olika klasser:

PTWC1- Rullstolsanvändare med svår till mycket svår nedsättning. Idrottare måste använda en liggande handcykel på cykeldelen och en racingrullstol på löpmomentet. Inkluderar idrottare med jämförbar rörelseförmåga och en försämring av, men inte begränsat till: muskelstyrka, extremitetsbrist, hypertoni, ataxi eller atetos.

PTWC2- Rullstolsanvändare med måttlig till lindrig nedsättning. Idrottare måste använda en liggande handcykel på cykeldelen och en racingrullstol på löpmomentet. Inkluderar idrottare med jämförbar rörelseförmåga och en försämring av, men inte begränsat till: muskelstyrka, extremitetsbrist, hypertoni, ataxi eller atetos.

PTS2- Idrottare med mycket svår nedsättning. I både cykel- och löpmomentet kan amputerade idrottare använda godkänd protes eller annan stödjande utrustning. Inkluderar idrottare med jämförbar rörelseförmåga och en försämring av, men inte begränsat till, brist på lemmar, hypertoni, ataxi och eller athetos, nedsatt muskelkraft eller rörelseomfång.

PTS3-Idrottare med svår nedsättning. I både cykel- och löpmomentet kan amputerade idrottare använda godkänd protes eller annan stödjande utrustning. Inkluderar idrottare med jämförbar rörelseförmåga och en försämring av, men inte begränsat till, brist på lemmar, hypertoni, ataxi och eller athetos, nedsatt muskelkraft eller rörelseomfång.

PTS4- Idrottare med måttlig nedsättning. I både cykel- och löpmomentet kan amputerade idrottare använda godkänd protes eller annan stödjande utrustning. Inkluderar idrottare med jämförbar rörelseförmåga och en försämring av, men inte begränsat till, brist på lemmar, hypertoni, ataxi och eller athetos, nedsatt muskelkraft eller rörelseomfång.

PTS5- Idrottare med lindrig funktionsnedsättning. I både cykel- och löpmomentet kan amputerade idrottare använda godkänd protes eller annan stödjande utrustning. Inkluderar idrottare med jämförbar rörelseförmåga och nedsatt, men inte begränsad till, brist på lemmar, hypertoni, ataxi och eller athetos, nedsatt muskelkraft eller rörelseomfång

PTVI1- Idrottare som är helt blinda. Idrottaren måste köra en tandem under cykelmomentet och en guide från samma nationalitet och kön är obligatorisk under hela loppet.

PTVI2- Idrottare med svår synnedsättning. Idrottaren måste köra en tandem under cykelmomentet och en guide från samma nationalitet och kön är obligatorisk under hela loppet.

PTVI3- Idrottare med måttlig synnedsättning. Idrottaren måste köra en tandem under cykelmomentet. och en guide från samma nationalitet och kön är obligatorisk under hela loppet.

Personer med en intellektuell funktionsnedsättning tävlar i age group.

Mer om klassificering kan du läsa om på Parasport Sveriges hemsida Läs mer här >>> Länk till annan webbplats.

Här är länk till en film som Parasport Sverige tagit fram om klassificering >>> Länk till annan webbplats.

Är du intresserad av att bli klassificerad, kontakta oss.

Vid frågor kontakta:

Camilla Oldberg

Projektledare Paratriathlon

e-post: camilla.oldberg@svensktriathlon.org
tel: 0733-85 99 78

Publicerad: 2022-11-24

Senast uppdaterad: 2024-03-18

Författare: STF Kansli