Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Löpträning 15 - 20 år

Fokus i träningen för ungdomar som tränar triathlon


- Klara av löpsträckan i triathlon, kunna hitta sin tävlingsfart.

- Bygga upp uthålligheten lokalt genom träning i tävlingsfarten.

- Fortsätta jobba på löpteknik och löpstyrka genom löptekniksövningar, backlöpning och kompletterande styrketräning

Antal pass/timmar per vecka


1-3 pass i veckan. Håll gärna ner antalet träningspass för att undvika skador och lägg gärna så mycket löpning som möjligt på mjuka underlag, utgå från varje aktivs träningsvana och intressen. Börja introducera långpass på cirka 40-50 minuter och öka långsamt distans över åren. En tränad junior med god löpvana kan springa upp till 90min.

Fokus i träningen för ungdomar som satsar på triathlon:


- Tröskel/snabbdistanspass beroende på säsong, distanslöpning. På den här nivån bör den aktiva lära sig känna vad tävlingsfart är. Träning i tävlingsfart, snabbdistans är därför ett viktigt inslag inför och under tävlingssäsong. Under uppbyggnadssäsong körs tröskelträning för att förbereda för högre farter nästa säsong. Detta förbättrar både löpekonomin och nyttjandeeffekten.

- Ett längre distanspass, långpass för att förbättra den uthålligheten lokalt i muskulaturen behövs. Se bara till att den totala träningsmängden är skälig för den aktive.

-Förbättra VO2max, löpintervaller är ett effektivt sätt att komma upp i maxpuls.

-Fortsätta jobba med löptekniken för att förbättra löpekonomin, för att inte lägga för mycket träningstid på det kan man baka in det i uppvärmningen.


Antal pass/timmar per vecka


Den löpvane kan beroende på träningsbakgrund kontinuerligt springa 2-4 pass per vecka. Givetvis kan man lägga in fokusveckor med mer löpning om man exempelvis ska förlänga säsongen med löpning på hösten. Här är det viktigt att periodisera träningen i perioder och under veckan så att kvalitetspassen blir bra och inte förstör för andra pass. Det individuella behovet avgör passens periodisering och innehåll. Se till att de lugna passen blir lugna, risken för skador och överträning blir stor när löpträningen blir för tuff. Det kan därför vara bra att lägga in veckor med mer och mindre löpträning för att kroppen ska klara den tuffa träningen.

En bild

Publicerad: 2024-05-20

Senast uppdaterad: 2024-05-03

Författare: Ida Karlsson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i