Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Cykelträning 12 - 15 år

Fokus i träningen


Nu börjar det bli bra fart i cyklingen vilket gör det ännu viktigare att värna om säkerheten under passen. Se till att de kan cykla säkert i trafiken med en vuxen. De behöver fortfarande mycket teknikträning för att lära sig att hantera cykel även i ett högre tempo. Fortsätt träna på kurvtagning och att cykla uppför och utför. De ska efter den här perioden vara säkra på kadens och växling i lutning och svängar. Kommer det nya triathleter i den här åldern så behöver de köra teknikövningar i lägre farter. Träna ofta avhopp och påhopp samt att springa med cykeln, speciellt innan sommaren så att de är trygga med hur de ska göra i växlingarna.
Uppmuntra dem gärna att cykla många discipliner för att förbättra tekniken, BMX, MTB m.m. Kan de cykla säkert i led kan de nu lära sig att köra i tätare grupp; i led på en och en eller om två och två. Se till att det är ni vuxna som sätter reglerna och ser till att de har kontroll i gruppen.

Antal pass per vecka


Antal cykelpass som är lämpligt i den här åldern är 1-3 pass per vecka under sommarhalvåret, men då gärna med simning, löpning eller styrka.
Uppmuntra till att cykla till och från skolan/träningen/vänner under vinterhalvåret.

I slutet av detta stadium bör barnen klara av att:​

- Cykla uppför backar med rätt val av kadens och position på cykeln

- Cykla nerför backar med rätt position och kurvtagningsteknik, "räta ut kurvan". Var dock noga med betona att de aktiva aldrig får köra på fel sida av vägen, så länge vägen inte är avstängd från trafik.

- Kunna trampa med effektivt rundtramp, tränas t ex genom att trampa med bara ett ben (kräver pedaler som man sitter fast i).

- Kunna hålla en hög trampkadens (>120 rpm) utan att studsa på sadeln, tränas t ex genom 30s intervall med högsta möjliga kadens utan att man studsar på sadeln

- Kunna laga punktering på både kanttrådsdäck och tubdäck samt pumpa i rätt tryck i däcken

- Kunna finjustera växlar och hålla sin cykel ren och vårdad

- Lära sig dricka på cykeln under träning

En bild

Publicerad: 2024-05-20

Senast uppdaterad: 2024-05-03

Författare: Ida Karlsson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i