Riksidrottsgymnasium (RIG) och Nationell idrottsutbildning (NIU)

För dig som vill kombinera en satsning på triathlon med studier finns flera alternativ. I Motala finns sedan flera år ett Riksidrottsgymnasium (RIG) och från och med hösten 2020 finns även Nationell Idrottsutbildning i triathlon (NIU) på fyra orter: i Falun, Umeå, Malmö och Upplands Väsby. Välkommen med din ansökan!
Det finns två olika möjligheter för elever som vill kombinera studier med triathlon på gymnasiet: riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). RIG har riksrekrytering medan NIU har lokal/regional antagning.
Kombinationen elitidrott och utbildning är en viktig grund i den svenska idrottsmodellen. Varje elitidrottare ska ges möjligheter att satsa helhjärtat på sin idrott, men lika viktigt är att kunna kombinera satsningen med en gymnasieutbildning. Det ger elitidrottaren förstärkta möjligheter att vidareutbilda sig och att komma in på arbetsmarknaden under eller efter avslutad karriär.
Elever som vill kombinera studier med elitidrott på gymnasiet kan välja mellan riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Elever på både RIG och NIU går ett vanligt gymnasieprogram, med ämnet specialidrott som kan läsas upp till 700 poäng. Studierna är anpassade för att kunna träna triathlon och lära elitidrott på dagtid. Till elevernas hjälp finns kompetenta lärare/tränare med spetskunskaper inom triathlon som har rekryterats av Svenska Triathlonförbundet och är kopplade till vår landslagsverksamhet.
Skillnaden mellan RIG och NIU
- RIG har riksrekrytering (förstahandsmottagning) och eleverna får inackorderingsstöd.
- NIU har lokal/regional antagning. Om eleven inte bor på NIU-orten garanteras inte en förstahandmottagning, eleven blir oftast mottagen i andra hand. (Kommunala huvudmän kan dock ha frivilligt samverkansavtal som, om hemkommunen och anordnarkommunen är överens, ger eleven rätt till förstahandsmottagning och inackorderingsstöd).
- Kraven på socialt omhändertagande är högre inom RIG än inom NIU, exempelvis genom att skolan ansvarar för boende såväl som idrottsliga och studiemässiga delar.
Antagning
Antagning till RIG och NIU görs i två steg. Först görs den idrottsliga antagningen, därefter söker du till skolan för antagningen på betyg och valt gymnasieprogram.
De elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ska väljas ut. I RF:s riktlinjer för antagningen Länk till annan webbplats. står att varje elev ska ha blivit bedömd utifrån vilka förutsättningar och förmågor denne har idrottsspecifikt, idrottspsykologiskt, socialt, organisatoriskt och att klara av gymnasiestudierna.
Ansökan för idrottsliga antagningen ska göras senast den 15 oktober för riksidrottsgymnasiet (RIG) och senast 1 december för nationell idrottsutbildning (NIU).
Ansökan för hösten 2024 är öppen!
Klicka här för komma till ANSÖKAN! Länk till annan webbplats.
TRIATHLONGYMNASIET, MOTALA (RIG)
I Motala finns Sveriges enda riksidrottsgymnasium (RIG) för triathlon. Här studerar du på någon av de kommunala gymnasierna och tränar under ledning av meriterande tränare. Träningsmiljön i Motala är mycket bra för både cykel och löpning med sim- och sporthall nära skolan och närhet till mindre trafikerade vägar.
Du bor antingen i lägenhet (delad 3:a eller egen 1:a) eller som inneboende hos familj. Det finns 12 platser på triathlongymnasiet fördelat på tre läsår. Vanligtvis anpassas studiegången till träningen på så sätt att eleverna läser fyra år.


Tränare:
Joachim Willén
joachim.willen@motala.se
0768 35 56 68

Tränare:
Marcus Wernström
marcus.vernstrom@motala.se
HAGSTRÖMSKA GYMNASIET, FALUN (NIU)
På Hagströmska möts du av en skola där idrott är viktigt och du ges optimala förutsättningar för att kunna kombinera en förstklassig gymnasieutbildning med din idrottssatsning. Du får tillgång till en inspirerande träningsmiljö med simning på Lugnets simanläggning och cykling på landsväg samt i Sveriges enda velodrom. Meriterade tränare ger dig det senaste inom träningsmetoder och teknik.


Ansvarig tränare:
Annie Andersson
annie.andersson@hagstromska.se
UMEÅ ELITIDROTTSGYMNASIUM, UMEÅ (NIU)
Umeå Elitidrottsgymnasium har lång erfarenhet av att kombinera idrott och studier och är en av Sveriges största skolor inom idrottsutbildningar. Umeå Elitidrottsgymansium håller till på Maja Beskowgymnasiet, ca 15 minuters promenad österut från centrala Umeå. Vi har tre förmiddagspass i veckan med triathlonspecifik träning samt ett pass allmän fysisk träning. Simträningen sker i Navet, en modern simhall i centrala Umeå med tillgång till lång- och kortbana. Löpning och cykling sker i Nolia friidrottshall och när vädret tillåter finns det goda möjligheter runtom hela Umetrakten. Triathlonträningen är individanpassad och utgår utifrån dina tidigare erfarenheter och träningsnivå. Detta oavsett om du är erfaren triathlet eller om du har en annan tidigare riktning (ex. simning, löpning) och vill börja med triathlon. Din träning leds av välutbildad tränare och fysioterapeut. Efter skoltid har du möjlighet att träna triathlon med Umeå Simsällskap.


Ansvarig Tränare:
Tomas Seco
tomas.secolopez@umea.se
MALMÖ IDROTTSGYMNASIUM, MALMÖ (NIU)
På Malmö Idrottsgymnasium har du möjlighet att utveckla din idrottsliga förmåga mot elitnivå. Träningen är individuellt upplagd beroende på din träningsbakgrund och hur långt du kommit i din utveckling. De tre grenarna simning, cykel och löpning ger bra förutsättningar till en varierad träning. Malmö Idrottsgymnasium erbjuder en högkvalitativ utbildning där skolschemat optimeras för att få optimala träningsförhållanden. I utbildningen ingår även ämnena träningslära, idrottspsykologi, fysisk träning, kost och doping. Träningen sker på Simhallsbadet, Stadion, Baltiska hallen och Athleticum. Efter skoltid finns det möjlighet att träna triathlon tillsammans med Simklubben RAN eller Heleneholms IF.


Ansvarig tränare:
Andreas Thell
andreas.thell@malmo.se
VÄSBY NYA GYMNASIUM, UPPLANDS VÄSBY (NIU)
På Väsby nya gymnasium har du möjlighet att utveckla din idrottsliga förmåga på NIU i Triathlon.
Träningen är individuellt upplagd beroende på din träningsbakgrund och nivå i triathlon. De tre grenarna simning, cykel och löpning ger bra förutsättningar till en varierad träning och efter skoltid finns det möjlighet att träna tillsammans med Väsby Triathlon och Väsby Simsällskap. Vill du ha en god utbildning och samtidigt elitsatsa så är NIU på VNG ett bra val för dig.


Ansvarig tränare:
Johan Andersson
johan.andersson@edu.upplandsvasby.se
Kontakt
Tobias Marklund, tf. Sportchef
tobias.marklund@svensktriathlon.org
Välkommen att höra av dig om du har frågor!
MÖT ELEVERNA
Tilda Månsson.
Svensk Mästare i Triathlon och Duathlon 2021 samt vinnare av den totala triathloncupen 2021.

Tilda 17 år, kombinerar träning med plugg (ekonomiprogrammet) på NIU i Väsby.
Varför valde du att plugga på Väsby Nya Gymnasium med inriktning på Triathlon?
Jag valde att plugga på Väsby Nya gymnasium för att jag ville kunna kombinera studier och träning samtidigt som jag ville bo kvar hemma.
Hur kan en dag se ut för dig på skolan? Både med plugget och träning?
Jag tränar något på morgonen, simning eller cykel. Två gånger i veckan är det simning med klubben på morgonen. Annars kör jag själv med min storebror Hampus. Sedan börjar jag oftast skolan vid 10 och slutar vid 15. Efter skolan blir det någon form av träning igen.
Vad är det bästa med att plugga på NIU i Väsby?
Det bästa med att plugga på NIU i Väsby är att jag får ett anpassat schema för att kunna träna innan och efter skolan.
Mer om Tilda Månsson:
- Segrare i världscuptävlingen i Tiszaújváros, Ungern 2023
- Svensk Mästare Sprintdistans 2023
- Svenskt juniorrekord 3000 meter 2023
- Segrare i världscuptävlingen i Bergen, Norge 2022
- Juniorvärldsmästare 2022
Följ Tilda på Instagram @tilda_mansson Länk till annan webbplats.
Frida Nöu.
Svensk Junior Mästare i Triathlon 2019 och 2018.

Frida kombinerar träning med plugg på RIG i Motala.
Varför valde du RIG?
Jag valde RIG i Motala för att Sveriges bästa träningsgrupp finns här samt för att kunna kombinera skolan med idrotten på ett enkelt och smidigt sätt.
Att välja RIG/NIU kan (men behöver inte) innebära en flytt hemifrån. Hur funkar det för dig som flyttade från Täby till Motala?
I början var det en omställning och lite tuffare, men man kommer in i det! Ibland kan det vara lite tufft med det varagliga som att tvätta och diska, men på något sätt löser man det alltid.
Vad är det bästa med att plugga på RIG i Motala?
Det är grymma träningsmöjligheter, med en bra grupp och tränare. Plugga på 4 år medför mer träning, bra förutsättningar för en elitsatsning helt enkelt!
Följ Frida på Instagram @fridaanou Länk till annan webbplats.
Tyra Östberg

Tyra 17 år, kombinerar träning med plugg (naturprogrammet) på NIU i Umeå.
Varför valde du att plugga på Umeå Elitidrottsgymnasium?
Jag valde att plugga på Umeå Elitidrottsgymnasium för att jag har idrottat hela mitt liv och tycker att det är jätteroligt. Vill gärna kombinera studier och idrotten på bästa möjliga sättet. Man får möjligheten att kunna göra en satsning och bli bättre på det man gillar.
Hur funkar det för dig som pluggar på NIU i Umeå?
Det funkar jättebra för att vi har tre morgonträningar där man kan lägga til på alla tre grenar. Vi har även extra tid för att kunna träna på skolgymmet och tänka lite extra på tekniken och sådana aspekter för att det finns tid. Vi har träningen direkt efter skolan på eftermiddagar och upplägget fungerar väldigt bra för mig då vi kör dubbla träningar på måndag, onsdag och fredagar. Tisdagar och torsdagar har vi bara ett träningstillfälle. Jag tycker det finns en mycket bra balans i upplägget.
Vad är det bästa med att plugga på NIU i Umeå?
Förut när jag gick högstadiet var det några enstaka som höll på med idrott men nu eftersom man går på en idrottskola så är alla elever idrottare. Det känns jätteroligt att få lära känna andra likasinnade elever och ha ett utbyte mellan idrotter. Alla älskar att idrotta och delar samma intresse. En till sak som är väldigt bra är att allting är så nära till träningen eftersom skolan är byggd för idrottelever.
Lucas Axelsson

Lucas 16 år, kombinerar träning med plugg (Teknikprogrammet) på NIU i Falun.
Varför valde du att plugga på Hagströmska Gymnasiet med inriktning på Triathlon?
För jag ville göra en helhjärtad satsning på triathlon, och det kändes som en miljö som skulle inspirera och utveckla mig både som individ och idrottsutövare. En annan stor faktor till valet av Hagströmska var Annie (tränare).
Att välja att plugga på ett NIU kan (men behöver inte) innebära en flytt hemifrån. Hur funkar det för dig som flyttade från Varberg till Falun?
Det har funkat bra än så länge jag trivs väldigt bra i staden. Jag har en bit hem så det finns en viss saknad av alla hemifrån.
Vad är det bästa med att plugga på NIU i Falun?
Att det är en sån himla komplett stad och idrottsanläggning.
Oscar Lilja
Svensk ungdoms mästare i Duathlon 2021 och tvåa i ungdomsklassen på Triathlon SM 2021

Oscar 17 år, kombinerar träning med plugg (Samhällsprogrammet) på NIU i Malmö.
Varför valde du att plugga på Malmö Idrottsgymnasium med inriktning på Triathlon?
Jag valde att plugga på Malmö Idrottsgymnasium för att kunna kombinera skola med idrott, de ger möjligheter att träna på skoltid vilket blir effektivt i längden.
Hur kan en dag se ut för dig på skolan? Både med plugget och träning?
En dag i skolan, börjar med träning mellan 07.30 till 09.00, man börjar sedan skolan 10:00 och slutar ungefär 14:30.
Vad är det bästa med att plugga på NIU i Malmö?
De bästa med att gå på NIU i Malmö är att man längtar till att gå till skolan för att man får möjlighet att träna och plugga tillsammans med andra människor som har samma intresse som du själv.
Publicerad: 2022-11-30
Senast uppdaterad: 2023-09-07
Författare: Ida Karlsson