Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Fritidsbanken

En bild

Triathlon- Varierande och roligt!

Svenska Triathlonförbundet har inlett ett samarbete med Fritidsbanken för hjälpa fler att hitta till vår mångsidiga idrott.

Fritidsbanken samlar in sport- och friluftsartiklar som inte längre används och lånar ut dem gratis, ungefär som ett bibliotek. Fritidsbanken finns på drygt 100 platser i landet och får ekonomiskt stöd av bland annat Riksidrottsförbundet. Syftet med verksamheten är att folk i alla åldrar kostnadsfritt ska få möjlighet att prova på olika fysiska aktiviteter och samtidigt göra det på ett klimatsmart sätt genom att ge nytt liv till utrustning som står oanvänd.

Läs mer om fritidsbanken och hitta din lokala fritidsbank här! Länk till annan webbplats.

– Vi ser fram emot samarbetet med Svenska Triathlonförbundet, säger David Mathiasson, verksamhetsledare på Fritidsbanken Sverige. Vi hoppas att det leder till lokala samarbeten mellan triathlonföreningar och våra fritidsbanker och att fler får upp ögonen för triathlon. Har du utrustning hemma som inte används tar vi tacksamt emot den.

Samarbetet mellan Svenska Triathlonförbundet och Fritidsbanken Sverige kommer även att omfatta de båda Arvsfondsprojekten "Triathlon för alla” och ”Parateket” där det sistnämnda syftar till att tillgängliggöra parasportutrustning och fritidshjälpmedel på landets fritidsbanker.

Simma, cykla, spring!

Gillar du att träna varierat, vara utomhus och utmana din kondition? Då kan triathlon vara en idrott för dig! I triathlon utförs momenten simning, cykel och löpning i en följd. Ordningen på grenarna är alltid densamma men distanserna varierar. Det finns allt från tävlingar som tar mindre än en timme till tävlingar där man håller på en hel dag. Tjejer och killar tävlar alltid på samma distanser och oftast tillsammans. Triathlon kan man börja med när man vill. Idrotten passar och kan anpassas för (nästan) alla åldrar och förutsättningar.

Paratriathlon är triathlon för personer med funktionsnedsättning. Man tävlar i samma grenar, men med annan utrustning. Personer med synnedsättning tävlar tillsammans med en guide och personer med rörelsenedsättning har en personal handler som hjälper till vid växlingarna mellan de olika momenten. Svenska triathlonförbundet har just nu ett pågående projekt som finansieras av Allmänna Arvsfonden som bygger på att etablera paratriathlon i Sverige. Mer om projektet finns att läsa på vår hemsida, se nedan.

Vilken utrustning behövs?

Ett triathlon kan ofta utföras med sånt man redan har såsom badkläder, någon typ av cykel (racer, mountainbike, tandem, trike, armcykel eller kickbike- var kreativ och utgå från vad du har) och cykelhjälm samt skor som är sköna att springa. Eller så rullar man i sin rullstol i löpmomentet. Badmössa för att synas bättre i vattnet kan vara bra att ha liksom simglasögon. Om det är kallt i vattnet kan det vara skönt med en våtdräkt, det ger också lite extra flyt och ett par cykelskor kan ge det lilla extra när du cyklar. Kolla gärna utbudet på din närmsta Fritidsbank.

Vill du prova på triathlon i en träningsgrupp?

Runt om i Sverige finns olika föreningar som bedriver triathlonträning för barn och ungdomar. Ta kontakt med en förening i din närhet för att se var och när nästa träning äger rum. Hitta din närmaste förening här!


Duathlon och Aquathlon- så kan du variera din triathlon

Ibland har man inte tillgång till vatten, eller så kanske det är för kallt för att bada. Då kan man testa på en duathlon istället. Duathlon består av grenarna cykling och löpning där man inleder med en cykelrunda, växlar över till löpning och avslutar med att cykla innan man är färdig. Om cykeln har fått punktering eller du inte har någon cykel att cykla på, då kan du istället testa en Aquathlon. Då växlar du mellan att simma, löpa och simma igen.

Haka på sommarens roligaste utmaning med Svenska Triathlonförbundet och Fritidsbanken

Nu utmanar vi dig, kompisen, grannen och familjen att utföra en spontantriathlon i sommar. Det är enklare än man tror. Tänk att du cyklar ner till badstranden, simmar och springer till glasskiosken. Då har du gjort en triathlon! Hur kommer din triathlon att se ut?
Utmaningen sker utan distansangivelser, utan tidtagning och med den utrustning du har att tillgå. Gör det enkelt. Ha det roligt!

Läs mer om vår utmaning nedan

En bild

Vid frågor kontakta:

Åsa Annerstedt

Idrottskonsulent

e-post: asa.annerstedt@svensktriathlon.org
tel: 0702-31 61 48

Publicerad: 2024-05-20

Senast uppdaterad: 2024-05-20

Författare: Ida Karlsson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i