Hoppa till sidans innehåll

Riksidrottsgymnasium (RIG) och Nationell idrottsutbildning (NIU)


För dig som vill kombinera en satsning på triathlon med studier finns flera alternativ. I Motala finns sedan flera år ett Riksidrottsgymnasium (RIG) och från och med hösten 2020 finns även Nationell Idrottsutbildning i triathlon (NIU) på fyra orter: i Falun, Umeå, Malmö och Upplands Väsby. Välkommen med din ansökan!


Det finns två olika möjligheter för elever som vill kombinera studier med triathlon på gymnasiet: riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). RIG har riksrekrytering medan NIU har lokal/regional antagning. 

Kombinationen elitidrott och utbildning är en viktig grund i den svenska idrottsmodellen. Varje elitidrottare ska ges möjligheter att satsa helhjärtat på sin idrott, men lika viktigt är att kunna kombinera satsningen med en gymnasieutbildning. Det ger elitidrottaren förstärkta möjligheter att vidareutbilda sig och att komma in på arbetsmarknaden under eller efter avslutad karriär.

Elever som vill kombinera studier med elitidrott på gymnasiet kan välja mellan riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Elever på både RIG och NIU går ett vanligt gymnasieprogram, med ämnet specialidrott som kan läsas upp till 700 poäng. Studierna är anpassade för att kunna träna triathlon och lära elitidrott på dagtid. Till elevernas hjälp finns kompetenta lärare/tränare med spetskunskaper inom triathlon som har rekryterats av Svenska Triathlonförbundet och är kopplade till vår landslagsverksamhet. 

 

Skillnaden mellan RIG och NIU

  • RIG har riksrekrytering (förstahandsmottagning) och eleverna får inackorderingsstöd.

  • NIU har lokal/regional antagning. Om eleven inte bor på NIU-orten garanteras inte en förstahandmottagning, eleven blir oftast mottagen i andra hand. (Kommunala huvudmän kan dock ha frivilligt samverkansavtal som, om hemkommunen och anordnarkommunen är överens, ger eleven rätt till förstahandsmottagning och inackorderingsstöd).

  • Kraven på socialt omhändertagande är högre inom RIG än inom NIU, exempelvis genom att skolan ansvarar för boende såväl som idrottsliga och studiemässiga delar.

 

Antagning

Antagning till RIG och NIU görs i två steg. Först görs den idrottsliga antagningen, därefter söker du till skolan för antagningen på betyg och valt gymnasieprogram.  


De elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ska väljas ut. I RF:s riktlinjer för antagningen står att varje elev ska ha blivit bedömd utifrån vilka förutsättningar och förmågor denne har idrottsspecifikt, idrottspsykologiskt, socialt, organisatoriskt och att klara av gymnasiestudierna. 

Ansökan för idrottsliga antagningen ska göras senast den 15 oktober för riksidrottsgymnasiet (RIG) och senast 1 december för nationell idrottsutbildning (NIU). 

Ansökan för hösten 2022 är öppen! 

Klicka här för komma till ANSÖKAN!TRIATHLONGYMNASIET, MOTALA (RIG)

I Motala finns Sveriges enda riksidrottsgymnasium (RIG) för triathlon. Här studerar du på någon av de kommunala gymnasierna och tränar under ledning av meriterande tränare. Träningsmiljön i Motala är mycket bra för både cykel och löpning med sim- och sporthall nära skolan och närhet till mindre trafikerade vägar. 

Du bor antingen i lägenhet (delad 3:a eller egen 1:a) eller som inneboende hos familj. Det finns 12 platser på triathlongymnasiet fördelat på tre läsår. Vanligtvis anpassas studiegången till träningen på så sätt att eleverna läser fyra år.

Öppet hus 2021:

Vill du prova på livet på triathlongymnasiet är du välkommen att besöka skolan på torsdagar eller egna lov/studiedagar fram till den 15 oktober. Då får du möjlighet att titta på skolan och träna tillsammans med oss.

Låter det intressant är du välkommen att höra av dig till ansvariga tränare:

-

-

Läs mer på triathlongymnasiets hemsida ››
Följ eleverna på Instagram >>

-

Tränare:
Joachim Willén
This is a mailto link
0768 35 56 68

-

Tränare:
Marcus Wernström
This is a mailto linkHAGSTRÖMSKA GYMNASIET, FALUN (NIU)

På Hagströmska möts du av en skola där idrott är viktigt och du ges optimala förutsättningar för att kunna kombinera en förstklassig gymnasieutbildning med din idrottssatsning. Du får tillgång till en inspirerande träningsmiljö med simning på Lugnets simanläggning och cykling på landsväg samt i Sveriges enda velodrom. Meriterade tränare ger dig det senaste inom träningsmetoder och teknik.

Öppet hus 2021:

Kom och besök oss och testa hur det är att gå på vårt toppmoderna idrottsgymnasium. Här kan du välja inriktning mot simning eller triathlon. Under dagen får du information om skolan, se våra träningslokaler och delta på träningspass med hela gruppen.

Torsdagen 27 september, 11:30-16:30
Torsdagen 25 oktober, 11:30-16:30
Torsdagen 29 november, 11:30-16:30

Kontakta ansvarig tränare för anmälan och mer info:

-

-

Läs mer på Hagströmska Gymnasiets hemsida››
Följ eleverna på Instagram >>

 

Ansvarig tränare:
Annie Andersson
This is a mailto link
UMEÅ ELITIDROTTSGYMNASIUM, UMEÅ (NIU)

Umeå Elitidrottsgymnasium har lång erfarenhet av att kombinera idrott och studier och är en av Sveriges största skolor inom idrottsutbildningar. Umeå Elitidrottsgymansium håller till på Maja Beskowgymnasiet, ca 15 minuters promenad österut från centrala Umeå. Vi har tre förmiddagspass i veckan med triathlonspecifik träning samt ett pass allmän fysisk träning. Simträningen sker i Navet, en modern simhall i centrala Umeå med tillgång till lång- och kortbana. Löpning och cykling sker i Nolia friidrottshall och när vädret tillåter finns det goda möjligheter runtom hela Umetrakten. Triathlonträningen är individanpassad och utgår utifrån dina tidigare erfarenheter och träningsnivå. Detta oavsett om du är erfaren triathlet eller om du har en annan tidigare riktning (ex. simning, löpning) och vill börja med triathlon. Din träning leds av välutbildad tränare och fysioterapeut. Efter skoltid har du möjlighet att träna triathlon med Umeå Simsällskap. 

Öppet hus 2021:

Måndag 4 oktober på Maja Beskowgymnasiet
23–24 oktober, Träningsläger Elitidrottsgymnasiet simning och triathlon 

Kontakta ansvarig tränare för anmälan och mer info:

-

-

Läs mer på Umeå Elitidrottsgymnasiums hemsida 
Följ eleverna på Instagram >>

    

-

Ansvarig Tränare:
Tomas Seco
This is a mailto link


 

 


 

MALMÖ IDROTTSGYMNASIUM, MALMÖ (NIU)

På Malmö Idrottsgymnasium har du möjlighet att utveckla din idrottsliga förmåga mot elitnivå. Träningen är individuellt upplagd beroende på din träningsbakgrund och hur långt du kommit i din utveckling. De tre grenarna simning, cykel och löpning ger bra förutsättningar till en varierad träning. Malmö Idrottsgymnasium erbjuder en högkvalitativ utbildning där skolschemat optimeras för att få optimala träningsförhållanden. I utbildningen ingår även ämnena träningslära, idrottspsykologi, fysisk träning, kost och doping. Träningen sker på Simhallsbadet, Stadion, Baltiska hallen och Athleticum. Efter skoltid finns det möjlighet att träna triathlon tillsammans med Simklubben RAN eller Heleneholms IF.

Öppet hus 2021: 

Onsdagen 17 November, Kvällstid. Exakt tid kommer inom kort
Måndagen 22 November, kvällstid. Exakt tid kommer inom kort

Kontakta ansvarig tränare för anmälan och mer info:

-

Läs mer på Malmö Idrottsgymnasiums hemsida
Följ eleverna på Instagram >>

-

Ansvarig tränare:
Andreas Thell
This is a mailto link


VÄSBY NYA GYMNASIUM, UPPLANDS VÄSBY (NIU)

På Väsby nya gymnasium har du möjlighet att utveckla din idrottsliga förmåga på NIU i Triathlon.

Träningen är individuellt upplagd beroende på din träningsbakgrund och nivå i triathlon. De tre grenarna simning, cykel och löpning ger bra förutsättningar till en varierad träning och efter skoltid finns det möjlighet att träna tillsammans med Väsby Triathlon och Väsby Simsällskap. Vill du ha en god utbildning och samtidigt elitsatsa så är NIU på VNG ett bra val för dig.

Öppet hus 2021 & 2022: 

Torsdagen 2 december 18.00-19:30
Torsdagen 27januari, 18.00-19.30
Torsdagen 5 maj, 18.00-19.30

-

Läs mer på Väsby ny gymnasiums hemsida
Följ eleverna på Instagram >>

Ansvarig tränare:
Vakans - ansökan pågår

 

Kontakt

Angela Fox, Sportchef
This is a mailto link 
070-886 79 19


Välkommen att höra av dig om du har frågor!


MÖT ELEVERNA

 

Frida Nöu,
triathlet som kombinerar träning med plugg på RIG i Motala

 

 

Varför valde du RIG?

– Jag valde RIG i Motala för att Sveriges bästa träningsgrupp finns här samt för att kunna kombinera skolan med idrotten på ett enkelt och smidigt sätt.

 

Att välja RIG/NIU kan (men behöver inte) innebära en flytt hemifrån. Hur funkar det för dig som flyttade från Täby till Motala?

I början var det en omställning och lite tuffare, men man kommer in i det! Ibland kan det vara lite tufft med det varagliga som att tvätta och diska, men på något sätt löser man det alltid. 

 

Vad är det bästa med att plugga på RIG i Motala? 

– Det är grymma träningsmöjligheter, med en bra grupp och tränare. Plugga på 4 år medför mer träning, bra förutsättningar för en elitsatsning helt enkelt!


Andreas Carlsson,
triathlet som kombinerar träning med plugg på RIG i Motala

 

Varför valde du RIG i Motala? 

– Största anledningen till att jag valde RIG i Motala var för att kunna kombinera mina studier med träningen, utan att det ska bli stressigt. 

Hur fungerar träningen? 

– Vi tränar så mycket som det går tillsammans i gruppen, man har olika bakgrunder med hur mycket man har tränat tidigare. Vi har även den fantastiska möjligheten att kunna träna med simmarna i Motala MSS. 

Gymnasievalet närmar sig, har du något tips till de som ska söka? 

– När jag själv skulle välja inriktning till gymnasiet visste jag inte vilken linje jag ville gå eller vad jag ville jobba med senare i livet. Jag kollade vilka gymnasieprogram som fanns i Motala och valde den linjen som jag kände passade mig allra bäst och var mest intressant. Välj det som du tycker känns rätt och passar dig själv bäst!

Uppdaterad: 21 SEP 2021 17:37 Skribent: Angela Fox
E-post: Adressen Gömd

Sponsorer

 

 


Playitas 

   

 

 


 
 

     Medlem i


 

 

 

Postadress:
Svenska Triathlonförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Besöksadress:
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266186
E-post: info@svensktriathlon...

Se all info