Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Riksidrottsgymnasium (RIG) och Nationell idrottsutbildning (NIU)

En bild

För dig som vill kombinera en satsning på triathlon med studier finns flera alternativ. I Motala finns sedan flera år ett Riksidrottsgymnasium (RIG) och från och med hösten 2020 finns även Nationell Idrottsutbildning i triathlon (NIU) på fyra orter: i Falun, Umeå, Malmö och Upplands Väsby. Välkommen med din ansökan!


Det finns två olika möjligheter för elever som vill kombinera studier med triathlon på gymnasiet: riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). RIG har riksrekrytering medan NIU har lokal/regional antagning.

Kombinationen elitidrott och utbildning är en viktig grund i den svenska idrottsmodellen. Varje elitidrottare ska ges möjligheter att satsa helhjärtat på sin idrott, men lika viktigt är att kunna kombinera satsningen med en gymnasieutbildning. Det ger elitidrottaren förstärkta möjligheter att vidareutbilda sig och att komma in på arbetsmarknaden under eller efter avslutad karriär.

Elever som vill kombinera studier med elitidrott på gymnasiet kan välja mellan riksidrottsgymnasium (RIG) och nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU). Elever på både RIG och NIU går ett vanligt gymnasieprogram, med ämnet specialidrott som kan läsas upp till 700 poäng. Studierna är anpassade för att kunna träna triathlon och lära elitidrott på dagtid. Till elevernas hjälp finns kompetenta lärare/tränare med spetskunskaper inom triathlon som har rekryterats av Svenska Triathlonförbundet och är kopplade till vår landslagsverksamhet.

Skillnaden mellan RIG och NIU

  • RIG har riksrekrytering (förstahandsmottagning) och eleverna får inackorderingsstöd.

  • NIU har lokal/regional antagning. Om eleven inte bor på NIU-orten garanteras inte en förstahandmottagning, eleven blir oftast mottagen i andra hand. (Kommunala huvudmän kan dock ha frivilligt samverkansavtal som, om hemkommunen och anordnarkommunen är överens, ger eleven rätt till förstahandsmottagning och inackorderingsstöd).

  • Kraven på socialt omhändertagande är högre inom RIG än inom NIU, exempelvis genom att skolan ansvarar för boende såväl som idrottsliga och studiemässiga delar.

Antagning

Antagning till RIG och NIU görs i två steg. Först görs den idrottsliga antagningen, därefter söker du till skolan för antagningen på betyg och valt gymnasieprogram.


De elever som anses ha bäst förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen ska väljas ut. I RF:s riktlinjer för antagningen Länk till annan webbplats. står att varje elev ska ha blivit bedömd utifrån vilka förutsättningar och förmågor denne har idrottsspecifikt, idrottspsykologiskt, socialt, organisatoriskt och att klara av gymnasiestudierna.

Ansökan för idrottsliga antagningen ska göras senast den 15 oktober för riksidrottsgymnasiet (RIG) och senast 1 december för nationell idrottsutbildning (NIU).

Ansökningslänk kommer under hösten.


TRIATHLONGYMNASIET, MOTALA (RIG)

Motala Rikstriathlongymnasium erbjuder en prestationsmiljö där gemenskap och triathlonträning kombineras med en kvalitativ gymnasieutbildning. Tillsammans strävar vi mot utveckling och fantastiska prestationer.

Oavsett var i landet du bor är du välkommen att ansöka till vår riksrekryterande utbildning. Här kan du läsa på olika program samtidigt som du fokuserar på triathlon som specialidrott. Vi erbjuder dagliga gemensamma träningar anpassade efter individuella behov, med tillgång till simhall, löparbana, cykelvägar och gym. Hos oss får eleverna de bästa förutsättningarna att utvecklas både idrottsligt och akademiskt. Efter skoltid har du möjlighet att träna triathlon med en lokal förening, hitta förening här >>>

Mottala rikstriathlongymnasium logga
profilbild Joachim Willén

Tränare:
Joachim Willén
joachim.willen@motala.se
0768 35 56 68

profilbild Marcus Wernström

Tränare:
Marcus Wernström
marcus.vernstrom@motala.se


HAGSTRÖMSKA GYMNASIET, FALUN (NIU)

På Hagströmska möts du av en skola där idrott är viktigt och du ges optimala förutsättningar för att kunna kombinera en förstklassig gymnasieutbildning med din idrottssatsning. Du får tillgång till en inspirerande träningsmiljö med simning på Lugnets simanläggning och cykling på landsväg samt i Sveriges enda velodrom. Meriterade tränare ger dig det senaste inom träningsmetoder och teknik. Efter skoltid har du möjlighet att träna triathlon med en lokal förening, hitta förening här >>>

 

Hagströmska Gymnasiet logga
profilbild Annie Andersson

Ansvarig tränare:
Annie Andersson
annie.andersson@hagstromska.se

UMEÅ ELITIDROTTSGYMNASIUM, UMEÅ (NIU)

Umeå Elitidrottsgymnasium har lång erfarenhet av att kombinera idrott och studier och är en av Sveriges största skolor inom idrottsutbildningar. Umeå Elitidrottsgymansium håller till på Maja Beskowgymnasiet, ca 15 minuters promenad österut från centrala Umeå. Vi har tre förmiddagspass i veckan med triathlonspecifik träning samt ett pass allmän fysisk träning. Simträningen sker i Navet, en modern simhall i centrala Umeå med tillgång till lång- och kortbana. Löpning och cykling sker i Nolia friidrottshall och när vädret tillåter finns det goda möjligheter runtom hela Umetrakten. Triathlonträningen är individanpassad och utgår utifrån dina tidigare erfarenheter och träningsnivå. Detta oavsett om du är erfaren triathlet eller om du har en annan tidigare riktning (ex. simning, löpning) och vill börja med triathlon. Din träning leds av välutbildad tränare och fysioterapeut. Efter skoltid har du möjlighet att träna triathlon med en lokal förening, hitta förening här >>>

Umeå elitidrottsgymnasium logga
profilbild Tomas Seco

Ansvarig Tränare:
Tomas Seco
tomas.secolopez@umea.se

MALMÖ IDROTTSGYMNASIUM, MALMÖ (NIU)

På Malmö Idrottsgymnasium har du möjlighet att utveckla din idrottsliga förmåga mot elitnivå. Träningen är individuellt upplagd beroende på din träningsbakgrund och hur långt du kommit i din utveckling. De tre grenarna simning, cykel och löpning ger bra förutsättningar till en varierad träning. Malmö Idrottsgymnasium erbjuder en högkvalitativ utbildning där skolschemat optimeras för att få optimala träningsförhållanden. I utbildningen ingår även ämnena träningslära, idrottspsykologi, fysisk träning, kost och doping. Träningen sker på Simhallsbadet, Stadion, Baltiska hallen och Athleticum. Efter skoltid har du möjlighet att träna triathlon med en lokal förening, hitta förening här >>>

Malmö idrottsgymnasium logga
profilbild Andreas Thell

Ansvarig tränare:
Andreas Thell
andreas.thell@malmo.se

VÄSBY NYA GYMNASIUM, UPPLANDS VÄSBY (NIU)

På Väsby nya gymnasium har du möjlighet att utveckla din idrottsliga förmåga på NIU i Triathlon.

Träningen är individuellt upplagd beroende på din träningsbakgrund och nivå i triathlon. De tre grenarna simning, cykel och löpning ger bra förutsättningar till en varierad träning. Vill du ha en god utbildning och samtidigt elitsatsa så är NIU på VNG ett bra val för dig. Efter skoltid har du möjlighet att träna triathlon med en lokal förening, hitta förening här >>>

Väsby gymnasium logga
profilbild Johan Andersson

Ansvarig tränare:
Johan Andersson
johan.andersson@edu.upplandsvasby.se

Vid frågor kontakta:

Susanne Barkholt

Sportchef

e-post: susanne.barkholt@svensktriathlon.org
tel: 0708-86 79 19

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2024-04-19

Författare: Ida Karlsson