Hoppa till sidans innehåll
Foto: Magnus Eliasson RIG elever och tränare på Ungdoms-EM.

Riksidrottsgymnasium (RIG) och Nationell idrottsutbildning (NIU)


För dig som vill kombinera en satsning på triathlon med studier finns flera alternativ. I Motala finns sedan flera år ett Riksidrottsgymnasium (RIG) och från och med hösten 2018 finns även Nationell Idrottsutbildning i triathlon (NIU) på tre orter: i Falun, Umeå och Malmö. Välkommen med din ansökan!

Gemensamt för RIG och NIU är ämnet specialidrott, som kan läsas upp till
700p. Vanligtvis läser dock eleven 400p specialidrott (200p individuellt val + 200p programfördjupning). Ämnet specialidrott består av tränings- och tävlingslära samt idrottsspecialisering. Vilka program som kan kombineras med ämnet specialidrott varierar beroende på skola. Ämnet specialidrott innehåller både teoretiska och praktiska moment, vilket möjliggör att en del av träningen kan förläggas under schemalagd skoltid.

RIG:s organisation, verksamhet samt träning är inriktad mot att utveckla eleven mot internationell elit. NIU har en bredare rekryteringsbas och vänder sig både till dig som har ambition att bli elitidrottare och till dig som gillar triathlon och vill utvceklas inom sporten. 

NIU-verksamheten bygger på ett samarbete med en lokal förening.


Scrolla ner för en intervju med William Nordahl som går tredje året på Hagströmska gymnasiet i Falun.

Antagning

Antagning till RIG och NIU görs i två steg. Först görs antagningen på idrottsliga meriter. Om den sökande blir antagen måste hen även söka in till respektive skola och program på betygen och bli antagen. Ansökan för HT 2019 är öppen. Ansökan ska göras senast den 15 oktober för Riksidrottsgymnasiet (RIG) och senast 1 december för Nationell Idrottsutbildning (NIU). Ansök här!

Träningshelg för nuvarande och kommande RIG- och NIU-elever

Är du intresserad av att söka eller komma och provträna?

Välkommen att anmäla dig till vår träningshelg i Motala 30/11-2/12!

Anmäl dig här >> senast 20 november (begränsat antal platser)

Under helgen kommer samtliga RIG och NIU tränare finnas på plats och du har även möjlighet att träna med elever som redan går på RIG eller NIU i Motala, Malmö, Falun eller Umeå. Vi kommer bo på vandrarhem med helpension. Information om träning, tider, pris mm se i länk ovan. TRIATHLONGYMNASIET, MOTALA (RIG)

I Motala finns Sveriges enda riksidrottsgymnasium (RIG) för triathlon. Här studerar du på någon av de kommunala gymnasierna och tränar under ledning av meriterande tränare. Träningsmiljön i Motala är mycket bra för både cykel och löpning med sim- och sporthall nära skolan och närhet till mindre trafikerade vägar. 

Du bor antingen i lägenhet (delad 3:a eller egen 1:a) eller som inneboende hos familj. Det finns 12 platser på triathlongymnasiet fördelat på tre läsår. Vanligtvis anpassas studiegången till träningen på så sätt att eleverna läser fyra år.

Tränare:
Joachim Willén, This is a mailto link
Marcus Wernström, This is a mailto link


Läs mer på triathlongymnasiets hemsida ››

 Ansökningstiden går ut 15 oktober!HAGSTRÖMSKA GYMNASIET, FALUN (NIU)

På Hagströmska möts du av en skola där idrott är viktigt och du ges optimala förutsättningar för att kunna kombinera en förstklassig gymnasieutbildning med din idrottssatsning. Du får tillgång till en inspirerande träningsmiljö med simning på Lugnets simanläggning och cykling på landsväg samt i Sveriges enda velodrom. Meriterade tränare ger dig det senaste inom träningsmetoder och teknik.

Ansvarig tränare: Magnus Johansson, This is a mailto link

Läs mer på Hagströmska gymnasiets hemsida ››
Ansökningstiden går ut 1 december.
Ansök här!

 

  


DRAGONSKOLANS ELITIDROTTSGYMNASIUM, UMEÅ (NIU)

Dragonskolan har lång erfarenhet av att kombinera idrott och studier och är en av Sveriges största skolor inom idrottsutbildningar. Löp- och cykelträning kommer att ske i Nolia friidrottshall bredvid Dragonskolan. Simträningen kommer ske i den nybyggda simhallen Navet, där det finns tillgång till både lång- och kortbana. Efter skoltid tränar du med Umeå Simsällskap.

Ansvarig tränare: 
Tomas Seco, This is a mailto link

Läs mer på Dragonskolans hemsida ››

 

Ansökningstiden går ut 1 december!
Ansök här!

 

 

 


 

MALMÖ IDROTTSGYMNASIUM (NIU)

På Malmö Idrottsgymnasium har du möjlighet att utveckla din idrottsliga förmåga mot elitnivå. Träningen är individuellt upplagd beroende på din träningsbakgrund och hur långt du kommit i din utveckling. De tre grenarna simning, cykel och löpning ger bra förutsättningar till en varierad träning. I utbildningen ingår även ämnena träningslära, idrottspsykologi, fysisk träning, kost och doping. Efter skoltid finns det möjlighet att träna triathlon tillsammans med Simklubben RAN eller Heleneholms IF. Träningen sker på Simhallsbadet, i Stadion/Hästhage och på Athleticum.

Ansvarig tränare: Lina Hörnbäck, 
This is a mailto link

Läs mer på Malmö idrottsgymnasiums hemsida ››

 

Ansökningstiden går ut 1 december!
Ansök här!Kontakt

Angela Fox, Sportchef
This is a mailto link 
070-886 79 19


Välkommen att höra av dig om du har frågor!


 

Hallå där William Nordahl,
triathlet som kombinerar träning med plugg på Hagströmska gymnasiet i Falun

 

Varför valde du NIU?

– Jag tycker det är skönt att kunna kunna lägga en del av träningen under skoltid, så att man har mer tid över till annat efter skolan, till exempel plugg. Jag läser ekonomiprogrammet med inriktning juridik. 

 

Hur ser en vanlig träningsvecka ut på Hagströmska?

Vi har fasta träningar fyra dagar i veckan. Måndagar är det löpning, tisdag & torsdag simning, och fredagar cykling. Vi tränar tillsammans men alla följer en individuell träningsplan. 

Alla som har triathloninriktning i de olika årskurserna tränar ihop och vi kör också gemensamma pass med de som går NIU i simning. 

 

Att välja NIU kan (men behöver inte) innebära en flytt hemifrån. Hur funkar det för dig som flyttade från Skåne till Falun? 

– Bra! Man lär sig ta ansvar och kommer in i det ganska snabbt. Jag bor just nu ihop med två längdskidåkare. 

Man får också bra stöttning och förståelse från personal för att man gjort en förändring i livet.

 

Vad är det bästa med att plugga på ett NIU?

Det är träningen, som är väldigt bra. Man kan alltid vara trygg med att varje pass har ett syfte. Sedan jag börjande på skolan har jag fått bättre kvalitet på träningen. Och det finns gott om bra sparring. Om man vill kan man träna med tjejer och killar från DSA (högskolan) eller med de som går NIU simning eller NIU cykling. 

 

Gymnasievalet närmar sig, vad vill du säga till de som funderar på att välja NIU?

– Att de ska ta chansen :) För min del är det det bästa beslutet jag tagit. Man växer som person och utvecklas. Jag trivs väldigt bra!

Och alla kan söka! Det spelar ingen roll hur bra du är. Om du kan simma, cykla och springa kan du söka till ett NIU i triathlon. Det finns ingen prestige och träningen anpassas efter var och en.

 

Uppdaterad: 09 MAJ 2018 21:03 Skribent: Emma Igelström
Epost: Adressen Gömd

Sponsorer

 

 


Playitas
 

   

 

 


 
 

     

 


 


    

 


Medlem i

etu_logo_4c JPG


Itu

SOK 

 

Postadress:
Svenska Triathlonförbundet
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Besöksadress:
Nedre Kaserngården 5
415 27 Göteborg

Kontakt:
Tel: 0317266186
E-post: This is a mailto link

Se all info