Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Europe Triathlon Cup i Kitzbühl och Wels

Wels

Under Midsommarhelgen har det tävlats på sprintdistans i Österrikiska Wels på både senior- och juniornivå. Vi hade fyra killar på plats. På lördagskvällen tävlade Paul Frayon och Oscar Lilja i seniorklass. De har varit på en liten tour i Österrike och tävlade helgen innan i Kitzbühl.

Sprintdistans senior

På helgens Europacup och Junioreuropacup i Wels var det alltså sprintdistans som gällde, på en relativt platt bana och med aningen längre cykling på 22 km. Simning medströms i 16 gradigt vatten.

Både Paul och Oscar simmade bra och var endast 13 sekunder från förstaklungan ut på cyklingen, andraklungan gick ihop med förstaklungan redan under varv 2, av totalt 5 varv. Ut på löpningen var killarna med bra och Oscar sprang till sig en 24:e plats och Paul en 35:e plats.

Wels

Paul Frayon och Oscar Lilja

Sprintdistans junior

På juniorsidan var det Gustav Bach och Leon Dahlin som stod för utmaningen i juniorklassen som startade på söndagen kl. 09:00. Gustav var med bra upp ur vattnet och efter ett par varv på cyklingen satt han i förstaklungan. Leon var en bit efter upp ur vattnet och fick lägga mycket energi på cykelmomentet där han aktivt såg till att hans klunga så småningom blev andraklunga. Mycket fin cykling! Både Leon och Gustav sprang sedan stabilt och slutade på 29:e respektive 31:a plats.

Wels

Gustav Bach och Leon Dahlin

En fin helg i Wels med bra insatser

– Fina, roliga, hårda tävlingar mot tufft motstånd Säger Johan Andersson, tränare på NIU Väsby som var med på plats i Wels.

– Simningen var medströms och lite speciell men vi hade tre av fyra tävlande med ut i förstaklungan (eller lyckades köra in den tidigt). Det är viktigt att våga/kunna lägga sig långt fram när det är stora klungor, både för att undvika krascher, det var några mindre sådana, och för att undvika den stora dragspelseffekten som blir längre bak. Det blev väldigt tydligt att det är stor skillnad på att ligga på 1-5e plats kontra 25-30e plats under cyklingen även om tidsdifferensen bara är några sekunder.

– I bägge loppen var vi långa stunder med långt/längst fram och bidrog till att hålla uppe farten.
Vi är med när det ska avgöras under löpningen. Det löps riktigt fort i både senior- och i juniorklass där segrarna springer de fem kilometrarna kring 14.20 och där är vi inte (än).

– Sammantaget en fin helg i Wels, hårt motstånd men med bra insatser och där känslan är att vi börjar kunna vara med långt fram längre in i tävlingarna. Avslutar Johan Andersson.

För de flesta av killarna är det SM på Olympisk distans i Säter den 7/7 som står på tur, men Oscar skall via Bordeaux för en Grand Prix i den franska ligan och Leon tar en sväng via Vansbro!

Vid frågor kontakta:

Susanne Barkholt

Sportchef

e-post: susanne.barkholt@svensktriathlon.org
tel: 0708-86 79 19

Publicerad: 2024-06-24

Senast uppdaterad: 2024-06-24

Författare: Lena Larje

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i