Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Två svenska triathlonsegrar i helgen!

wollongong

Foto: World Triathlon

Tilda Månsson tog sin tredje världscupseger i Wollongong efter en otrolig spurt och Rasmus Svenningsson tog hem segern i Ironman Sydafrika efter en sanslös kraftsamling och är nu kvalificerad till Ironman världsmästerskapet på Hawaii.

Tilda Månsson

Stort Grattis till Väsbytjejen Tilda Månsson som tidigt på lördagsmorgonen tog sin tredje världcupseger i Wollongong, Australien med en otrolig spurt! Tilda gick ut med startnummer 8 som visar på en bra ranking i startfältet, där hon bl.a. ställdes mot ingen mindre än Rachel Klamer som är en av de mest rutinerade triathleterna i världen.

Distansen var sprint och sammanfattat såg loppet ut så här:

  • 750 m simning med våtdräkt och strandstart där Tilda var med bra upp till T1.
  • På cyklingen, som var 20 km (5x4km) hamnade Tilda i andraklungan, där även Klamer fanns med. Andraklungan gick snabbt ihop med förstaklungan och när det var dags för T2 var det 26 tjejer samlade!
  • På löpningen, 5 km, var det jakt från start. Men efter halva sträckan var det sju tjejer som hade gått loss, där fanns både Klamer och Tilda. När det var 400m kvar la Tilda i sin sprintväxel och spurtade ner resterande tjejer som fanns med på upploppet.

vinnare Tilda

Foto: World Triathlon

Tilda säger själv efter loppet:
”Uppladdningen har gått bra även fast löpningen inte känns så bra som tidigare. Är därför väldigt glad att jag trots det kunde vinna genom just löpningen. Ställde tidigt in mig på att bara försöka springa jämnt och vinna i en spurt. Väldigt glad att det funkade”

Det här var Tildas Världscupeger nummer tre. Tack för showen Tilda, det var minst sagt spännande! Tilda vann med tiden 01.00.39. Här kan du se hela resultatlistan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rasmus Svenningsson

Foto: SABC News

Rasmus Svenningsson

I söndags avgjordes Ironman Sydafrika som även utgör afrikanska mästerskapen. Där fanns Rasmus Svenningsson med i ett starkt startfält och kunde efter en sanslös kraftsamling korsa mållinjen som segrare.

Distanserna var: 3,86 kilometer simning, 180,2 kilometer cykling och 42,2 kilometer löpning.

  • Rasmus klev upp ur vattnet på en 12.e plats, ca 5 minuter efter täten men efter en makalös inledning på cyklingen kom han ikapp ledaren, den f.d. professionella cyklisten Cameron Wurf redan efter 60 kilometer. Duon gjorde först sällskap innan Rasmus övertog ledningen och hade med dagens snabbaste cykeltid 3 minuters försprång inför den avslutande löpningen som kom att bli dramatisk.
  • Cameron var inledningsvis den snabbare av de båda och efter 27 kilometer åter igen ledare i tävlingen.
  • Från tredje plats närmade sig även dansken Mathias Lyngsø Peterson i rasande fart.
  • Nu stod Rasmus för en sanslös kraftsamling, ökade farten och kunde till slut korsa mållinjen som segrare i Ironman Sydafrika!

Detta var Rasmus andra seger i Ironman som professionell och han är därmed kvalificerad till Ironman World Championship på Hawaii i oktober. Grymt jobbat Rasmus och stort lycka till i världsmästerskapet på Hawaii. Rasmus vann med tiden 08.03.11 här kan du se alla resultat och tider Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Du kan också se en intervju med Rasmus på SABC News på Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor kontakta:

Susanne Barkholt

Sportchef

e-post: susanne.barkholt@svensktriathlon.org
tel: 0708-86 79 19

Publicerad: 2024-04-22

Senast uppdaterad: 2024-04-22

Författare: Lena Larje