Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Fartfyllt triathlonläger för ungdom/junior/U23 i Skåne

Läger Skåne

Under helgen 5-7 april arrangerades triathlonläger med fokus på cykel och löpning på motorbanan Ring Knutstorp i ett Skåne som stundtals bjöd på riktigt fint vårväder mellan regnskurarna.

Klungkörning och lagtempo

25 ungdomar i åldern 16-23 år samlades på fredags eftermiddagen och startade igång lägret med ett lättare löppass som även innehöll några accelerationer i en kort brant backe. Efter löpningen var det dags att hoppa upp på cyklarna och köra det första av två cykelpass på den 2 km långa motorbanan. Huvudfokus på passet var att öva klungkörning och praktisera olika former av lagtempo. Passet avslutades med att deltagarna blev indelade i lag om 4-5 personer som tillsammans fick i uppgift att köra ett flygande varv på banan på snabbast möjliga tid. Trots tilltagande regn så hölls det inte igen i satsningarna och de nyvunna kunskaperna från lagtempoövningarna fick verkligen sättas på sin spets.

Film: Thomas Merlöv

Distanspass, cykeltaktik och racestrategier

Lördagen inleddes med en morgonjogg och rörlighetsövningar före frukost. På förmiddagen cyklade deltagarna ett distanspass på 4,5-6 mil beroende på vilken grupp de tillhörde. Passet inleddes i blöta och småkyliga förhållanden men lagom till grupperna var tillbaka på Ring Knutstorp igen började himlen spricka upp och solen värma på över 15-graders strecket.

Efter lunchen fick deltagarna instruktioner inför eftermiddagens andra cykelpass som skulle köras på motorbanan. Huvudfokus för passet var att träna på cykeltaktik och racestrategier samt att snabbt kunna ändra om och anpassa sin taktik utifrån nya scenarier och hastigt förändrade förutsättningar. Deltagarna var återigen indelade i sina lag och tävlade mot sitt motståndarlag inom gruppen med uppgiften att plocka så många poäng som möjligt i varje race. Poäng utdelades till topp 3 i varje race och totalt kördes 4 race där förutsättningarna förändrades inför varje race. Samarbete, kommunikation och strategiskt tänkande sattes på prov och bjöd in till häftiga fartfyllda race. Såväl taktiska genidrag som taktiska bommar från lagen gjorde att spänningen i tävlingen levde hela vägen fram till det sista racet där allt avgjordes.

Passet avslutades med en duathlon jaktstart där deltagarna fick ta sig an 1 km löpning – 4 km cykling – 1 km löpning som ett genrep inför Duathlon SM på Arlanda Stad Testtrack den 1 maj.

Distanspass med Lotta på åsen

Sista dagen av lägret var det många av deltagarna som började känna av de hade kört 5 träningspass på 2 dagar och morgonjoggen var därför högst valfri. Alternativet att ta sovmorgon istället och ladda för det sista cykelpasset lockade mer för många. På söndagens cykelpass stod 6-8 mil distans på schemat och gemensamt för alla grupper var att Söderåsen skulle bestigas två gånger från olika håll. Den som hade fått för sig att Skåne är platt lämnade nog lägret med en annan uppfattning efter att ha fått känna på den tuffaste klättringen som Skåne har att erbjuda, Lotta på åsen. Trots omväxlande väder med ett par rejäla regnskurar och några mekaniska problem under rundan hölls humöret högt och lägret avslutades med gemensam lunch innan var och en påbörjade resan hem till allt ifrån Malmö i söder till Örebro och Vallentuna längre norrut.

Sammanfattningsvis var det trötta men nöjda deltagare som lämnade Skåne med 3 löppass och 4 cykelpass i benen, massor av kunskaper och lärdomar och med nya bekantskaper och jämnåriga vänner från hela triathlonsverige.

Vid frågor kontakta:

Andreas Thell

Tränare NIU Triathlon Malmö

e-post: andreas.thell@malmo.se
tel: 0703-56 11 95

Publicerad: 2024-04-08

Senast uppdaterad: 2024-04-08

Författare: Lena Larje