Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Fokushelgen i Göteborg

Den gångna helgen samlades representanter för alla delar av Triathlonsverige i Göteborg för att tillsammans tanka inspiration, glädje och gemenskap. Totalt samlades strax över 150 personer; elit- och paraaktiva, Age Groupers, motionärer, tränare, ledare, arrangörer, föreningsrepresentanter, domare, förbundsstyrelse och -medarbetare. Oberoende av vilka roller eller positioner deltagarna hade förenades vi av vår kärlek till sporten triathlon och den community vi alla tillhör.

Det blev en helg som bjöd på många goda skratt, stark gemenskap och en inkluderande atmosfär. Alla deltagare erbjöds självklart träning i form av simning, cykling och löpning. Många av programpunkterna var gemensamma för alla deltagare, men samtidigt så hade också alla spår lite olika agendor.

Gemensamt för alla var bland annat middagen på lördagen, med prisutdelning för Svenska Triathloncupen som huvudnummer. Det bjöds också på olika typer av föreläsningar:

  • Anders "Järnmannen" Olsson berättade sin historia om hur han efter att ha råkat ut för en olycka blev en extremt framgångsrik paraidrottare som under sin karriär slog mängder av världsrekord i simning, tävlade i triathlon och genomförde extrema utmaningar på skidor.
  • Emma Martner, leg dietist, berättade på ett förståeligt och inspirerande sätt om kostoptimering. Hon förklarade om kopplingar mellan träning, välmående och vad man äter och dricker. Vi törs nog säga att alla som var där lärde sig något nyttigt som de kan ha nytta av inom sitt idrottande och liv i övrigt.
  • Adam Stenman, landslagsläkare tillika triathlet, höll föreläsningen "Hälsa, infektion, träning, energibalans". Han berättade där om allt kring hur man ska resonera vid krasslighet eller sjukdom, till verktyg som kan användas för att identifiera infektioner i kroppen. En mycket viktig del av föreläsningen handlade också om ätstörningar och vad de kan få för konsekvenser. Svenska Triathlonförbundets ätstörningspolicy presenterades. Om du är intresserad av ätstörningspolicyn kan du läsa den här >>> Länk till annan webbplats.
  • Robert Kallin och Patrik Nilsson, två av Svensk Triathlons främsta representanter på den internationella scenen, genomförde ett mycket uppskattat föredrag på temat "Från sprint till långdistans - i huvudet på två världstriathleter". De berättade frikostigt om sin utveckling och sina karriärer och fick mängder av frågor från en inspirerad publik.

Läs gärna om de olika programmen nedan (i bokstavsordning):

Age Group samt Bredd och Motion

Age Group samt Bred och Motion hade ett gemensamt program där mycket av tiden tillsammans handlade om hur communityn ska växa och hur vi vill att svensk triathlon ska utvecklas. Det pratades mycket om gemensamma träningsläger, och vår Age Groupstjärna Kerstin Mogull (vad sägs om AGVM-guld i både lång- och olympisk distans samt i Ironman 70.3 under 2023?) berättade om möjligheten att representera Sverige vid Age Group-VM/EM. Jeff McGrath höll uppskattade träningspass i samtliga triathlongrenar, där simningen genomfördes tillsammans med Anders Holme och Mikael Fredriksson. Sist men inte minst var det flera av deltagarna som tog emot priser efter att ha presterat väl i Svenska Triathloncupen.

Arrangörer/Domare

Vår arrangörs- och domargrupp hade till större delen ett gemensamt program, men det genomfördes också vissa aktiviteter där de två delgrupperna separerades. Gruppen pratade om marknadsföring av tävlingar, och hur man kan försöka nå ut på olika sätt. Arrangörerna fick testa olika typer av paracyklar och hade också en workshop med paraaktiva. Syftet var att möjliggöra för fler tävlingar att kunna ha med paradeltagare, en viktig del av den inkludering som svensk triathlon står för. Det genomfördes vidare många olika workshops - allt för att skapa bra och rättvisa tävlingar. På tal om tävlingar så genomfördes också ett tävlingsmoment där alla deltagare gav sig ut i Göteborgsnatten och orienterade med hjälp av appen Hitta UT.

Barn- och ungdomsledare

För Barn- och Ungdsomsledarna bjöds det på utbildning i form av SISU Idrottsutbildarnas utbildning Barn- och ungdomstränare 1. Kursen innehöll både teoretiska och praktiska moment, där Åsa Annerstedt var den som höll i trådarna genom helgen.

Elit

Fokus för de elitaktiva låg på träning och på att ge dem verktyg som de kan använda i stort och smått. Det handlade bland annat om löpskolning med den legendariske friidrottstränaren Anders "Palmas" Palmqvist och simning med Marcus Wernström från rikstriathongymnasiet (RIG) i Motala. Andreas Thell, elitcyklist och triathlontränare vid NIU i Malmö, höll i cykelträning på spinningcyklar.

Para

Vi hade en stor grupp paratriathleter på plats i Göteborg. De erbjöds bland annat simning med Mikael Fredriksson, Anders Holme och Jeff McGrath. Under lördagen genomfördes också ett uppskattat cykelpass i Kviberg, där både arm- och tandemcyklar användes. Under workshopen tillsammans med arrangörsgruppen utbyttes viktiga erfarenheter som framöver förhoppningsvis kommer att ge fler personer möjlighet att genomföra triathlonlopp. Söndag förmiddag spenderades i Friidrottens hus, där deltagarna fick utbildning i löpteknik eller hade möjlighet att köra rullstol på löparbana inomhus.

-------

Bilder från Fokushelgen. Dessa bilder får du använda om du skriver att de kommer från Sweden Triathlon:

https://www.icloud.com/sharedalbum/sv-se/#B0y532ODW2rFKQe Länk till annan webbplats.

-------

Fotograf Sabina Selins bilder från Fokushelgen. Dessa bilder får du använda om du skriver att de är tagna av fotograf Sabina Selin. Om du använder dem på Instagram ska du tagga hennes Instagramkonto @fotografsabinaselin:

https://www.icloud.com/sharedalbum/#B0yGWZuqD20LUs7 Länk till annan webbplats.

-------

Seniorprispallen i Svenska Triathloncupen. Saknas gör Kristina Vestman (2:a) och Albert Askengren (5:a). Fotograf: Sabina Selin

Fotograf: Sabina Selin

Fotograf: Sabina Selin

Fotograf: Sabina Selin

Fotograf: Sabina Selin

Fotograf: Sabina Selin

Publicerad: 2023-10-27

Senast uppdaterad: 2023-10-27

Författare: Henrik Jansson