Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Laponia Triathlon - utmaning i midnattssol lockar

Laponia Triathlon, världens nordligaste triathlon över ironmandistans, arrangeras i Gällivare till helgen. Förutom den extrema utmaningen som det innebär att genomföra ett fulldistanstriathlon kommer deltagarna att utsättas för simning i iskallt vatten, cykling i midnattssol och ett maratonlopp över Dundrets topp. Den extremt myggrika sommaren kommer att bli en extrakrydda för tävlingsdeltagarna.

-Myggmedel är en obligatorisk del i deltagarnas startpaket säger tävlingsledaren Robert Johansson.

En triathlon över ironmandistans innebär simning i 3.860 meter, 180 km cykling och 42 km löpning. Det är sjunde året som tävlingen arrangeras och den har under årens lopp lockat deltagare från hela världen. För många har tävlingen blivit en tradition. Daniel Flöttmann från Bielefeld, Tyskland, har deltagit i tävlingen under flera år.

-Tävlingen är på en så avlägsen plats, med midnattssol och fantastiska vyer men framförallt är den intim och familjär. Det känns som att komma hem till sina vänner när man kommer upp till Gällivare säger Daniel. Tyvärr kan jag inte vara med i år men ser redan framemot nästa års lopp, då kommer jag även att ställa upp som funktionär på sprinttävlingen.

50 deltagare från fem länder kommer till start i år. Vädret är som vanligt ett stort samtalsämne inför tävlingen men årets fina sommarväder är inte enbart av godo.

-Vi har haft en mygginvasion i år, nu tyder dock prognoserna på kyligare väder till helgen så vattentemperaturen blir nog mest utmanande säger Robert Johansson. Men myggmedel ingår i startavgiften om det skulle behövas avslutar han.

Laponia Triathlon startar i Sandviken Gällivare vid midnatt fredagen den 7 juli, första målgång beräknas ca 09:30 lördagen den 8 juli.

Förutom tävlingen över ironmandistans avgörs en triathlon över sprintdistans på torsdag kväll.

Mer information:

Robert Johansson, 073-801 69 08
info@laponiatriathlon.com
www.laponiatriathlon.com Länk till annan webbplats.

Foto: Hans Berggren

Foto: Andreas Sande

Publicerad: 2023-07-06

Senast uppdaterad: 2023-07-07

Författare: Henrik Jansson