Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Team Sweden Triathlon EM 2021 - Resultat

Vilket fantastiskt Europa mästerskap den svenska truppen har genomfört. Ett JEM silver som överraskade oss alla och fler fina prestationer bland våra aktiva under mästerskapet.

Den 18-20 juni genomfördes de Europiska Mästerskapen i Kitzbühl, Österrike för juniorer och U23/elit. Svenska landslagstruppen som var på plats bestod av 11 aktiva och 3 ledare, en historisk stor trupp på ett internationellt mästerskap. 

Se hela truppen här >>> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Första tävligensdagen bestod av Semifinaler för alla våra aktiva. Av våra juniorer tog sig Linn Suchomel och Axel Rosencrantz vidare till B finalen och Tilda Månsson vidare till A finalen.
Av våra U23/elit tog sig Emma Varga och Ida Burrows vidare till B finalen. Andreas Carlsson och Gabriel Sandör tog sig vidare till A finalen. Gabriel valde att strycka sig i Finalen pga av känningar i hälsenan. Ett beslut som togs tillsammans med Angela Fox (sportchef) och Andreas Thell (tränare). 

Dag två av mästerskapet även finaldagen var Linn först ut att tävla och hon vinner sin B final. Ett resultat som gav henne en kvotplats till junior VM 15-17 oktober i Bermuda. Grattis till Linn! På tur att göra sitt final race var Tilda som överraskar oss alla och gör ett grymt lopp där hon tar JEM silver. Stort grattis till Tilda som även nu har en kvotplats till junior VM, 
läs om Tildas lopp här.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Sist ut av våra juniorer var Axel som placerar sig på en 11:e plats i ett riktigt tufft och jämnt race. 

I U23/elit finalerna hade vi tjejerna Emma och Ida först ut i B finalen. Emma gör en grym simning där hon är först upp ur vattnet och under hela cyklingen ligger hon i topp tre klungan. Under löpningen kämpade hon mot värmen (30+grader) och ett hårt startfält och slutar på en 27:e plats. Ida gör ett kontrollerar lopp och håller sig i mitten av den stora klugan under simningen och cykligen och hon avslutar med en fantastiskt löpning där hon plockar placeringar och kommer in i mål som 9:a (20:onde i U23). Sist ut av våra finalister var Andreas som gjorde en grym semifinal så alla chanser för en bra placering i finalen fanns inför loppet. Han gör en bra simningen och ligger med i förstaklungan när det kommer upp från vattnet. Under T1 går det inte riktigt som Andreas vill och med några små missar tappar han flera placeringar som skapar en stor lucka upp till ledarklungan. Han fick kämpa hårt och ensam under cykligen och löpningen och kommer in i mål på en 18:onde plats (6:e plats U23). 

Alla de indviduella tävlingarna var i klassen supersprint: 500m sim, 12km cykel och 3,1km löpning. 

Tredje och sista tävlingsdagen var det dags för mixad stafett på distansen 250m sim, 3km cykel och 1,5km löpning. Juniorlag bestod av Linn, Axel, Tilda och Oskar och vårt elitlag bestod av Emma, Andreas, Ida och Daniel Nöu. Båda lagen placerade sig på en 14:onde. Det är riktigt bra presterat då flera av de andra lagen är några av det bästa triathleterna internationellt. 

Se alla reslutat från EM 2021 här >>> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sammanfattningsvis gör det svenska landslaget ett historiskt bra mästerskap med riktigt bra indviduella reslutat och som lag. Vi åkte iväg med en stor trupp vilket har gjort att flera av våra aktiva har fått nya och fler erfarenheter av internationella tävlingar. 

Svensk Triathlon - Världens bästa!

Publicerad: 2021-06-17

Senast uppdaterad: 2021-06-23

Författare: Tom Mårtensson