Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Studenter intar Kalmar för sina egna Världsmästerskap i helgen

Helgen 1–2 september är det återigen dags för triathlonfest i Kalmar när Student-VM intar staden. Representanter från inte mindre än 33 länder kommer att tävla i lördagens individuella tävling på sprintdistans och söndagens stafett för mixade lag.

Sveriges Akademiska Idrottsförbund står som arrangerande förbund tillsammans med stöttning från Svenska Triathlonförbundet, Linnéuniversitetet, Destination Kalmar och lokala föreningar.

-"Att få ett mästerskap till Sverige är oerhört betydelsefullt. Inte minst för våra aktiva som får chans att tävla på hemmaplan med hård internationell konkurrens" säger Ola Silvdahl, Generalsekreterare, Svenska Triathlonförbundet.

- "Vi kan se fram emot ett högklassigt arrangemang med mängder av duktiga student-triathleter. Student-VM Länk till annan webbplats. ett bra sätt för att utveckla sin mästerskapskompetens inför framtiden" säger Cecilia Olsson, tf generalsekreterare, Sveriges Akademiska Idrottsförbund.

Sveriges Akademiska Idrottsförbund Länk till annan webbplats.samordnar idrotten vid universitet, högskolor och folkhögskolor och arbetar för att alla studenter ska kunna vara fysiskt aktiva, oavsett ambitionsnivå. Det finns idag över hundra medlemsföreningar med över 50 000 medlemmar runtom i landet. Målet är att vara det självklara valet för studenter som idrottar. Sveriges Akademiska Idrottsförbund arrangerar och skickar regelbundet deltagare till internationella studentidrottsmästerskap, såsom Student-EM, Student-VM och Universiaden (Student-OS). För att få delta vid internationella studentmästerskap krävs att du är student och i åldern 19-25 år. Utöver internationella mästerskap arrangeras också ett tiotal Student-SM i olika idrotter varje år. 

Sverige har en trupp med sex stycken aktiva, där många har gedigna meritlistor och landslagserfarenhet. Sverige kommer att vara representerat både individuellt och i söndagens stafett.

- "Student-VM ska bli otroligt roligt. Dels för att det är mitt första mästerskap som senior/U23 och att det är hemmaplan. Efter en riktigt stabil säsong ska det bli mycket spännande att köra ett internationellt mästerskap. Det är alltid lite speciellt att köra på hemmaplan så jag är helt enkelt väldigt taggad och ser fram emot att stå på startlinjen på lördag", säger Emma Varga, en av Sveriges representanter.

De som representerar Sverige är;

Axel Ek, Linköping Universitet (Terrible Tuesday Triathlon Club)

Robert Kallin, Chalmers Universitet (Triathlon Väst)

Nicklas Gunnarsson, Göteborgs Universitet (Triathlon Väst)

Emma Varga, Karlstad Universitet (Terrible Tuesday Triathlon Club)

Sofi Haag Wallberg, Mälardalens Högskola (Västerås Simsällskap)

Malin Cederberg, Högskolan i Dalarna (Team LeWa Sport)

Stort lycka till!

Publicerad: 2018-08-29

Senast uppdaterad: 2018-08-29

Författare: Tom Mårtensson