Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Referat från Quarteira ETU Triathlon European Cup, Elit och Junior 2018

I helgen startade Gabriel Sandör, Anderas Carlsson och Daniel Nöu i Quarteira ETU Triathlon European Cup. Läs sportchef Angela Fox´s referat från tävlingen.

Årets första tävling för Gabriel Sandör, Daniel Nöu och Andreas Carlsson var en Europacup och junior Europacup i Quarteira, Portugal. Vi var på plats redan på onsdagen för att förbereda oss inför tävlingen. På fredagen var det familiarization för både seniorer och juniorer, vilket innebär att de aktiva kan provköra både cykel och simbanan. Simningen bjöd på extremt höga vågor, kraftiga strömmar och det gällde verkligen att sätta både start och uppgång ur havet. På lördagen tävlade seniorerna på olympisk distans: 1500 meter simning, 40 km cykel och 10 km löpning. Juniorerna tävlade på söndagen och för dem gick tävlingen på sprintdistansen: 750 meter simning, 20 km cykel och 5 km löpning.

Först ut var senior damerna och från deras start fanns det mycket att lära från simningen, där flera av de bästa valde helt fel placering på startlinjen i förhållande till havets förutsättningar. Ibland är längsta vägen till första boj, den snabbaste med vågornas och strömmarnas kraft. Mitt budskap till Gabriel, Daniel och Andreas var därför att hålla så långt som möjligt till höger! Tävlingen bestod av två respektive ett varv simning, sex respektive tre varv cykel och fyra respektive två varvs löpning. För seniorerna och Gabriel resulterade i att de skulle upp och varva på land innan de gick på varv två på simningen. Cykelbanan var relativt enkel tekniskt med en kortare backe på varje varv. Då det kommit regn på söndagen, så kortades juniorernas bana ner och ökades upp till fyra varv, där sträckan med backen togs bort på grund av risken för krascher i en kraftig högersväng efter utförskörningen. Löpningen bjöd på en varvbana som gick längs med strandpromenaden och bjöd på en hel del publik.  

Samtliga aktiva gjorde en bra insats, där de gör en hel del bra men där det givetvis även finns en del att lära och ta med sig hem. Men första tävlingen för året är oftast så och det är stor skillnad på de som redan tävlat en hel del och de som gör sin första tävling. Det är dock roligt att se att killarna utvecklats på flera punkter sedan förra året, där fokus inför tävlingen, attityd, taktik och att hålla sig till planen inte alltid syns i resultatlistorna. Tävlingarnas tuffa simning i kombination med en mindre teknisk cykelbana har direkt avgörande betydelse för slutresultatet. Det blev därav svårt att cykla eller springa ikapp täten om luckan efter simningen blev för stor.

Gabriel Sandör tävlade i seniorklassen på lördagen och valde en bra position på startlinjen. Trots det så var det svårt att hantera vågorna och strömmarna och upp efter simningen så var det 1 min och 55 sekunder upp till täten. Ut på cyklingen hamnade Gabriel därför i en tredje klunga, där han var den starkaste cyklisten och fick arbeta otroligt hårt för att försöka komma ikapp klungan framför. Avståndet till täten minskade markant men var tyvärr för stort. Väl ut på löpningen var de en stor grupp runt topp 30, där de som bara åkt med på cyklingen hade de bästa krafterna på den avslutande löpningen. Det syns tydligt vilka som redan tävlat en del och har farten i benen. Gabriel springer i mål på en 42: a plats, vilket givetvis inte är ett toppresultat, men vi tar med oss det som var bra och det vi kan förbättra till nästa tävling.

På söndagen var det tävlingspremiär för Daniel Nöu och Andreas Carlsson som tävlade i juniorklassen. Det var en tidig morgon och lite kyligt i både havet och luften. Killarna valde därför en kombinerad uppvärmning med kort simning, följt av uppvärmning på land. Andreas var rankad som nummer 14 och Daniel som nummer 20 av totalt 75 startade. Båda valde en bra position på startlinjen och kom iväg bra i starten. Andreas var den som kom iväg bäst och valde sin egen väg till första bojen, där målet var att simma mot en punkt 20 meter till höger om bojen, vilket med strömmarnas kraft, gav en bra position runt bojen. Upp ur vattnet var Andreas 7 sekunder efter täten, medan Daniel var 1 minut efter. För Andreas innebar det att han kom iväg med en andra klunga, där han jobbade hårt för att cykla ikapp första klungan. Daniel hamnade i ett i ingenmansland där de endast var en grupp på tre som skulle försöka jaga ikapp en stor klunga framför. Andreas placerar sig bra taktiskt och får en bra avslutning på cyklingen och en snabb växling, där han växlar ut på löpningen 5 sekunder efter en tätklunga på 3 killar. Ut på löpningen går det fort och Andreas biter i för att hänga med, men på andra varvet blir det flera ryck för att försöka positionera sig för en medalj. Andreas som fortfarande är ungdom gör en fantastisk prestation och springer i mål som 5:a, vilket är den bästa placeringen vi haft på juniorsidan på flera år. Daniel tvingades tyvärr bryta på löpningen efter en tuff dag, där magen och en kraftlöshet tog ut sin rätt. Vi lär oss av det som varit bra och tar med oss det som vi kan utveckla till nästa tävling. Som ett lag så glädjes vi åt Andreas fina prestation!

Resultat från tävlingen

Junior Men Länk till annan webbplats.

Senior Men Länk till annan webbplats.

Daniel Nöu fokuserad inför start.

Gabriel Sandör vid varvningen på simningen.

Publicerad: 2018-03-28

Senast uppdaterad: 2018-03-28

Författare: Tom Mårtensson