Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet

Amanda Bohlin bäst i Norden för andra året i rad

I helgen avgjordes de Nordiska Mästerskapen i danska Fredricia. Svenskarna svarade för många starka insatser och allra bäst gick det för Amanda Bohlin som vann och Gabriel Sandör som kom på en andra plats.

ETU Nordic Triathlon Championship, Fredericia, Danmark, 3 september 2017

Nordiska Mästerskapen i Triathlon över sprintdistans (750 m simning, 20 km cykel och 5,24 km löpning) avgjordes i helgen i Fredericia. Tävlingen gick i centrala Fredericia fördelat på två varv simning, sex varv cykel och fyra varv löpning. Från Sverige hade vi ett en stor trupp bestående av tre ungdomar, två juniorer och tre seniorer. Oscar Eliasson tävlade i Dansk Invest DM Tri serien i klassen ungdom A och distansen där var 400 m simning, 10 km cykel med drafting och 2,6 km löpning.

Först ut på startlinjen var Oscar Eliasson i en ungdomsstart med närmre 80 deltagare i ålderna 12-16 år. Tävlingen ingick inte i det nordiska mästerskapet utan var en av deltävlingarna i den danska serien, men med deltagare från Danmark, Norge och Sverige så blev det en tävling med tuff konkurrens. Oscar var med bra i starten och på simningen, där han kom upp ur vattnet och iväg med en andraklunga på cykeln. Framför låg tre killar i en mindre klunga. För Oscar blev det att cykla taktiskt för att sedan avsluta med en stark löpning där han kunde springa i mål som sexa efter hatt ha plockat ett par placeringar. Starkt kört i tuff konkurrens!

Se resultat från tävlingen här Länk till annan webbplats.

I klassen damer elit och Nordiska Mästerskapen startade Amanda Bohlin, Emma Varga och Frida Nöu. Tävlingen bjöd på ett startfält med deltagare från Danmark, Finland, Island, Sverige, Belgien, Tyskland och Turkiet. Fört upp ur vattnet var en trio tätt följd av våra svenska tjejer som kom upp som en andra grupp med 15 sekunder fram till täten. Väl ut på cyklingen så ryckte Amanda ifrån och efter ett par varv så var hon ikapp tätklungan med Sif Bendix Madsen (DEN), Edda Hannesdottir (ISL) och Anne Holm (DEN). Andraklungan splittrades till flera mindre grupper, där Emma gjorde en stark cykling tillsammans med Charlotte Deldaele (BEL) strax bakom första klungan. Bakom tjejerna blev det till slut en större grupp, där Frida Nöu fanns med. Den avslutande löpningen på 5,24 km uppdelat på fyra varv blev därför en hård avslutning. Amanda visar tidigt att hon var tillbaka för att ta hem segern och även om ungdomarna bakom var snabba så finns det ingen som kunde rå på vår Nordiska Mästarinn från 2016. Sif Bendix Madsen (DEN) sprang i mål som tvåa medan Edda Hannesdottir (ISL) blev trea. Emma och Frida gjorde bra ifrån sig i tuff konkurrens. För Emma är det tredje internationella tävlingen och Frida som fortfarande är ungdom körde sin första seniortävling. Tjejerna slutar på en 10:e respektive 16:e plats.

På herrsidan var det ett större startfält med deltagande från alla de nordiska länderna samt från Kanada och Argentina. Med på startlinjen var hemmasonen från Fredericia och olympiern Anders Schilling. Från Sverige hade vi fyra herrar på startlinjen, Gabriel Sandör, Axel Ramhult, Daniel Nöu och Andreas Carlsson. Axel och Daniel är fortfarande juniorer och Andreas Carlsson är ungdom, men då det bara finns en seniorklass på nordiska mästerskapen, så ville killarna känna på konkurrensen. Simningen avgjorde på två varv a` 350 respektive 400 meter och det blev tajt inne i hamnbassängen. Gabriel och Andreas kom iväg bra, där Gabriel kom upp med en andragrupp 14 sekunder efter täten och Andreas kom upp med en tredje grupp drygt 25 sekunder efter täten. Tätklungan ut på cyklingen bestod av Andreas Schilling (DEN) och Miki Taagholt (DEN) som hade ett bra samarbete. Gabriel kände sig stark och beslutade sig för att jaga ikapp tätduon men ingen annan i andra gruppen orkade gå med så han fick kör solo i fyra varv. På näst sista varvet plockade han in 13 sekunder på 3,3 km och var ikapp tätgruppen med Schilling och Taagholt.

Bakom Gabriel hade nu andra- och tredjeklungan gått ihop till en klunga, där Andreas låg bra med. Därefter följde mindre grupper med Daniel och Axel. Ut på löpningen drogs tempot upp ordentligt och Anders Schilling gick upp i topp med Miki och Gabriel i rygg. På tredje varvet gjorde Gabriel ett ryck och tog kommandot över andraplatsen, men tyvärr mvar han tvungen att stanna för ett 10 sekunders straff, då tårna var över linjen när han hoppade av cykeln. På det avslutande varvet måste Gabriel därför spurta och springa om tvåan Miki en gång till. Ett starkt lopp och formbesked av Gabriel, där han hade dagens absolut snabbaste cykeltid.

Segrade gjorde Andreas Schilling (54:01) före Gabriel Sandör (54:45) och Miki Taagholt (54:58). Fyra på nordiska mästerskapen blev vår ungdomskille Andreas Carlsson efter en fantastisk löpning, där han har andra bästa löptiden för dagen med 15:47 på 5,24 km. Daniel Nöu slutade på en 19:e plats och Axel Ramhult på en 21: a plats

Riktigt bra kört av alla i tuff konkurrens, speciellt med tanke på att flera av våra svenskar fortfarande är ungdomar eller juniorer. Som ledare är det fantastiskt kul att följa de aktivas utveckling och att de utöver simning, cykel och löpning, också utvecklas mycket i att ha en taktik och rutiner och i att ta för sig i internationell konkurrens. Det har varit en fantastiskt rolig helg med god stämning och med ett bra utbyte av erfarenheter mellan ungdomar, juniorer och seniorer. Ledare på plats var Angela Fox och Anders Brunander.

Se fullständiga resultat från damernas och herrarnas lopp här Länk till annan webbplats.

Stort Grattis till Amanda Bohlin, Gabriel Sandör och Andreas Carlsson som placerade sig på prispallen på Nordiska Mästerskapen!  Länk till annan webbplats.

Publicerad: 2017-09-05

Senast uppdaterad: 2017-09-05

Författare: Tom Mårtensson