Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Lindholm Borg och Björklund svenska mästare

Under lördagen avgjordes SM i duathlon i och kring Allerum strax utanför Helsingborg. och de nya svenska mästarna heter Camilla Lindholm Borg och Sebastian Björklund.

Tävlingen arrangerades av IS Göta Friidrott & Triathlon tillsammans med Svenska Triathlonförbundet. Start, mål och växling var förlagd till gräsplanerna vid Allerums IP, en publikvänlig utformning som gav åskådarna möjlighet att följa och heja fram ”sina” duathleter längs flera delar av banan. Den enda smolket i bägaren för publiken var väl möjligen att den strålande sol som gassat under hela morgonen gick i mål lagom till start, och det blev betydligt kyligare i luften. Men stämningen var på topp oavsett väder och många familjemedlemmar fanns på plats för att peppa sina nära och kära i respektive klasser.

Många var på plats tidigt för att i lugn och ro kunna hämta ut sin nummerlapp och påbörja fokuseringen inför loppet. Växlingsområdet började snabbt fyllas på med cyklar och utrustning, och det låg en spänd förväntan i luften. Sträckan för seniorer var 10 km löpning, 40 km cykel och 5 km löpning medan juniorer och masters körde 5 km löpning, 20 km cykel och 2,5 km löpning. Det fanns även en motionsklass för såväl dam och herr på båda sträckorna. Och efter  att starten gått klockan 10.30 skulle det inte dröja länge innan de första löparna skulle komma upp för varvning.

BG Nilensjö, som dagen till ära hade fått rollen som speaker, kunde konstatera att Sebastian Norberg som tävlade för Rooster Blub Varberg IF var först in till växlingen. De närmaste konkurrenterna kunde se honom susa iväg på sin cykel samtidigt som de själva knäppte på sig sina hjälmar. Men helt planenligt så var det slutligen kombinationen av uthållighet i högt tempo på cykel tillsammans med stark löpning som skulle avgöra vilka som till sist fick kliva upp på pallen. Och även om det var hyfsat jämnt i toppen efter löpningen så skilde det i mål dock cirka två minuter mellan såväl ettan och tvåan som tvåan och trean. Fjolårstvåan Sebastian Björklund, Heleneholms IF Tri Team, blev den som kunde bita ihop hårdast och blev Svensk Mästare i duathlon, tätt följd av Sebastian Norberg, Rooster Club Varberg IF och Nils Penton, Terrible Tuesdays Triathlon.Fr v: Sebastian Norberg, Sebastian Björklund, Nils Penton och dagens speaker BG Nilensjö.


I damernas seniorklass tog Camilla Lindholm från Helsingborg Triathlonförening hem guldet. Camilla är en meriterad duathlet med medaljer från såväl EM som VM. Hon greppade kommandot direkt och blev överlägsen segrare med hela 9:25 minuter ner till silvermedaljören Charlotta Carlsson från IK NocOut.se. Desto jämnare kamp var det mellan bronsmedaljör Kristina Morin från Umara Sports Club och Charlotta Carlsson, där det bara skilde 33 sekunder.


Fr v: Charlotta Carlsson, Camilla Lindholm Borg och Kristina Morin. 

I ungdomsklasserna hette segrarna F12-13: Johanna Hofvendal, IS Göta Friidrott & Triathlon, P12-13: Oscar Lilja, Frosta Multisport, och P14-15: Marcus Norberg, klubblös. I juniorklasserna segrade i herrklassen Gabriel Björlin, Kalmar RC Triathlon och i damklassen Nikola Boron, IK Vinco.

När det sen kom till mastersklasserna så var det mycket jämnt i många klasser. Särskilt spännande blev det i herrarnas 45-49 där det bara skiljde sju sekunder mellan tvåan Magnus Almén, Team Racerdepån Triathlon och trean Anders Engström, Team Triathlon & Multisport. Vann klassen gjorde Tomas Bengtsson, Active Island Tjörn. Även i damklassen 55-59 blev det spännande ända in på upploppet då det bara skiljde 10 sekunder mellan klubbkamraterna Lotta Wahlqvist och Marie Nehlin från Team Trelleborg Triathlon. En bra prestation i den långa motionsklassen stod också Magnus Ohlsson, FNF Crossfit för med 2:00:16. En fin tid som skulle ha räckt till en sjundeplats i seniorklassen.

Fullständiga resultat läggs inom kort upp här. Länk till annan webbplats.


Text & bild: 

Thomas Rödin

<!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; -webkit-text-stroke: #000000} span.s1 {font-kerning: none} -->

Publicerad: 2017-05-20

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson