Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Katarina Larsson – en svensk triathlonstjärna i Portugal

Efter att ha vunnit ett löplopp i Lissabon 2005 blev Katarina Larsson tillfrågad av den lokala klubben om hon inte ville börja med triathlon. Katarina sa ja och idag är hon en av landets starkast lysande triathlonstjärnor.

För den som har koll på resultatlistor från EM är namnet Katarina Larsson välkänt. I somras vann hon guld på hemmaplan i både olympisk och sprint i sin age group 30-34. Nu har svenskportugisiska Katarina har precis avslutat sin allra bästa säsong som triathlet.

Allt började med att hon flyttade till Portugal 2005 i samband med ett jobberbjudande. Hon jobbade då på TetraPak i Lund och fick frågan om att följa med och arbeta på företagets kontor i Lissabon. Katarina hängde på och sedan dess är hon fast både i den portugisiska myllan och i triathlonsporten. 

När jag började träna triathlon, runt 2005-2006, var det mest på skoj men också svårt. Jag hade aldrig tränat varken simning eller cykling (även att pappa var simtränare...) Men jag har alltid älskat att idrotta och tävla och har hållit på med både basket och friidrott. Och de första framstegen kom ganska fort och det var motiverande och roligt, säger Katarina.

2010 gick hon med i sin nuvarande klubb, storklubben Sporting Clube de Portugal. 2011 tog hon sitt första age group-silver (EM i Spanien) och 2014 tog hon guld i sin age group på olympisk distans i i Kitzbühel. Det året blev hon även uttagen till det portugisiska landslaget i tempocykling. Hennes starkaste gren är alltså inte helt oväntat cyklingen.

Min tränare brukar säga att jag är ganska jämn men extra stark på cykeln. Löpningen hade jag med mig sedan innan och i simningen har jag kommit upp till en relativt hög nivå trots att jag började ganska sent.

När det gäller disciplin känner Katarina känner sig hemma på både korta och långa distanser och är framgångsrik på båda.

– Jag är mer explosiv och kan pusha mig själv till att köra hårt, så jag trodde inte att jag skulle tycka det var kul med långdistans. Men så körde jag en halv ironman i Lissabon i våras och knäckte på något sätt koden. 


Dubbel guldglädje efter EM i Portugal i somras. 


I skrivande stund har Katarina nyligen kört sin sista tävling för säsongen, ett cykelrace på bana i Tavira. Som hon för övrigt vann. Nu väntar välförtjänt vila efter en säsong som gått "över förväntan", med bland annat två vinster på långdistans och de två guldmedaljerna från EM på hemmaplan. I början av året blev hon dessutom utnämnd till "Female athlete of the year" på jätteklubben Sporting Clube de Portugals årliga gala. 

Kommande säsong är målet att återigen få en landslagsplats i tempocykellaget och att köra en eller flera långdistanstävlingar utomlands. 


Som många storsatsande triathleter säkert känner igen sig i, upptas Katarinas dagar av träning och jobb. En vanlig dag börjar kl 06.00 med mellan 5000 och 7000 meter simning. Efter det åtta timmars jobb och därefter dagens andra pass, bestående av cykling och/eller löpning. En tuff vecka blir det runt 20 timmars träning. Och det är just så hon vill ha det.

Det kräver disciplin men jag skulle aldrig välja bort något. För mig är det ingen uppoffring. Jag är så glad för allt jag har fått uppleva genom triathlonen. Alla härliga människor och fantastiska ögonblick när allt stämmer – det gör allt slit värt, avslutar Katarina. 

Till sist: 


Favoritpass och hatpass?
– Mitt favoritpass är ett snabbt och explosivt brickpass

 där vi kör 1,6 km cykel + 3x1 km löpning. Vi repeterar detta 3 gånger. Hatpass är 1

0 x 1000 på bana… Eller 8 x1200.

Förebild?
– Vanessa Fernandes, portugisisk triathlet som tog silvermedalj på OS i Peking 2008 (och kom 8:a på OS i Athen, bara 18 år gammal.)

Inspireras av?
Musik! Min bror brukar göra mina playlists inför tävlingar. Och så älskar jag kläder!

Portugal + Sverige = sant

Fler svenskportugiser som det går bra för är syskonen Vera de Paiva Vilaca och Vasco de Paiva Vilaca som bor i Sverige och tillhör klubben Västerås SS. På internationella tävlingar tävlar de för Portugal. Båda två har gjort fina resultat och har lovande framtidsutsikter. Vasco har vunnit två junioreuropacuptitlar i år och kom fyra på junior-EM. Vera har bland annat vunnit JSM-guld i Sprint.

Länk till annan webbplats.


Länk till annan webbplats.
Katarinas pappa Lars Larsson hejade inte bara fram sin dotter, han tävlade också själv på EM i klassen 60-64.

Publicerad: 2016-10-13

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i