Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Racerapport från Fredrik och EM i Walchsee

Fredrik Bäckson gjorde en fin debuttävling i landslagsdräkten söndagen den 4 september på EM i medeldistans i österrikiska Walchsee. Här kommer Fredriks egna racerapport.

Efter SM i Vansbro blev jag uttagen till EM i medeldistans, och det var en självklarhet att tacka ja till mitt första landslagsuppdrag. Och som ytterligare ett huvudmål efter SM passade detta perfekt. 

Uppladdningen var kanon, med bra träning och en seger i Tjörn triathlon som en sista check huruvida formen var bra eller ej. Jag åkte ner till Walchsee i Österrike tillsammans med min familj under fredagen, där vi bodde i en lägenhet en liten bit utanför stan. Jag kände att det var väldigt skönt att komma tillbaka ner till Alperna, efter min hemflytt från Schweiz. 
Under lördagen rekade jag delar av banan, samt checkade in cykel och fixade allt som skulle fixas. Jag simmade även en stund, för att hitta landmärken att ta sikte på inför simstarten. Känslan av att cykla i bergen, se den vackra naturen och testa de tekniska partier på banan var som att släppa ut en ko på grönbete! 

Klockan 9 på söndagen var det dags för start. Vi var vid området klockan 7, för att göra i ordning det sista inför start samt springa en stund som uppvärmning. Jag visste att det skulle bli varmt, runt 27-28C så fokuserade på att hålla mig ganska kall innan start. Som sagt gick starten klockan 9, och det var strandstart för eliten. Det var en en-varvs bana och simmarna i täten simmade otroligt snabbt. Jag gjorde en för mig bra simning, och jag hade som mål från början att inte vara mer än 3 minuter efter täten. Kom upp från simningen på ca 26 minuter, för att göra en bra växling och gå ut på cykeln. Banan innehåll 1100 höjdmeter fördelat på 2 varv och det var inte ett enda flackt parti, vilket gjorde det lite svårt att hitta rytmen till en början. Jag cyklade tillsammans med ett par andra starka cyklister där jag drog gruppen mestadels av tiden. Detta gjorde också att jag gick lite för aggressivt i ett parti, och kom med för hög fart in i en kurva. Jag bromsade men hann inte, så istället för att försöka svänga och antagligen ramla på asfalten, styrde jag rakt fram ut på ett gräsfält där jag la mig ner istället. Jag tappade ca 45 sekunder på detta, men också den grupp jag cyklade med samt en del fokus som tog en stund att få tillbaka. Nu var det bara att trycka på, och jag kom in på 2h13min men visste att löpningen skulle bli tuff, då jag gick hårt på cykeln och att det var varmt.Löpningen, som var 4 varv runt Walchsee med en del höjdmetrar, kändes bra till en början. Första milen avklarades ganska snabbt. Sen blev det tyngre, och jag tappade fart. Höll fortfarande under 4min/km tempo, men krigade mer och mer. Min fru Lisa stod och langade och det var skönt att se henne vid varje varv, det gav extra energi men som sagt, det var tufft. Funderingarna på om Tjörn påverkade mer än jag trodde, även om jag tog det ”ganska” lugnt på löpningen då. Väl i mål, halvmaran på 1.21 och mycket vatten samt energi efteråt tittar jag tillbaka på ett grymt bra, välarrangerat lopp, men där jag känner att jag kunde gjort mer. Men det kan man alltid, och det är ju därför en framtid finns. Nästa tävling kommer bli än bättre, frågan är just nu vilken det blir? 

Tack sponsorer, förbundet och alla som tror på mig, och tror på en framtid tillsammans! 

/Fredrik Bäckson

Publicerad: 2016-09-08

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson