Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Rapport från Nordiska mästerskapen

Nordiska Mästerskapen i Triathlon över sprintdistans; 750 meter simning, 20 km cykel och 5 km löpning gick 27-28 aug i Fredericia. Sverige hade en stor trupp som tävlade i landslagets färger bestående av fyra ungdomar, sex juniorer och sju seniorer.

Våra yngsta ungdomar tävlade i Dansk Invest DM Tri serien i klassen ungdom A och distansen var 375 meter simning, 10 km cykel med drafting och 2,5 km löpning. Först ut på startlinjen var Andreas Carlsson och Frida Nöu i en ungdomsstart med närmre 100 deltagare mellan 12-16 år. Det var inget Nordiskt mästerskap utan en utav deltävlingarna i Danska Serien och en tävling med bra konkurrens. Både Andreas och Frida var med bra i starten och på simningen, där snabbaste tjejen Sif Madsen var en av de första upp ur vattnet. Andreas gjorde en kanonväxling från simningen (faktiskt snabbare än alla seniorer) och kom iväg i täten. Väl där kunde han cykla taktiskt för att sedan avsluta starkt på löpningen. Frida gjorde ett jämt och bra lopp, där hon hela tiden låg med i täten bakom Sif som simmade, cyklade och sprang väldigt starkt. Sif Madsen vann även ungdoms EM tidigare i år. Andreas var först i mål och vann ungdomsklassen medan Frida slutade på en fin fjärde plats. Starkt kört i tuff konkurrens!


En ungdomsstart med nästan 100 personer inklusive Andreas Carlsson och Frida Nöu.Resultat från tävlingen hittar ni här: https://www.sportstiming.dk/event/4332/results?round=12546 Länk till annan webbplats.

I klassen damer elit som innebar Nordiskt Mästerskap startade Amanda Bohlin, Ida Österman och Alida Lilljequist. Med var även svenskboende Vera Vilaca (POR). Ett startfält med nordiskt deltagande från alla länder utom Norge, men med deltagare från Irland och Portugal. Vera fick till en kanonsimning och var först upp medan övriga tjejer valde en något sämre placering i fältet och fick simma något längre. Amanda kom upp som femte tjej och kunde lätt ansluta till tätklungan som bestod av tre tjejer; Amanda, Vera och Anne Holm (DEN). De höll ihop och kunde hålla avståndet till de som jagade bakompå cyklingen. Det hela avgjordes på löpningen där Amanda var absolut starkast och kunde ta hem segern med ett par minuter före Pernille Linder (DEN) och Dorthea Jørgensen (DEN). Våra juniorer Alida Lilljequist och Ida Österman gjorde bra ifrån sig bland seniorerna, där Alida gjorde ett jämt lopp med bra insatser i alla tre grenarna och slutade som 12:a medan Ida avslutade väldigt starkt på löpning tog hem en 14:e plats. Vera Vilaca (POR) som även hon är junior gjorde ett väldigt bra lopp och slutade som sexa trots en fellöpning.


Tätklungan på cykel med Amanda, Vera Vilaca (POR) och Anne Holm, (DEN)På herrsidan var det ett stort startfält med deltagande från Norden, Tyskland och Portugal. På startlinjen var även olympiern Anders Schilling som fick bära favoritskapet. Från Sverige hade vi tio herrar bestående av både seniorer och juniorer samt träningskamraten Vasco Vilaca (POR). Starten gick och alla rusade iväg, men halva fältet simmade mot fel boj vilket resulterade i att vissa simmade ”bättre” än vanligt medan andra simmade ”sämre” än vanligt. Först upp av Svenskarna var Joel Vikner, Axel EK, Ludwig Fleetwood, Gabriel Sandör och Daniel Nöu. Ludwig och Joel gjorde en bra växling och kom med i samma klunga, medan Axel, Gabriel och Daniel kom iväg med andra klungan. Oskar Djärv var 15-20 sekunder efter på simningen men jagade ikapp andra klungan och gjorde tävlingens snabbaste cykeltid. Därefter följde en tredje klunga med Albin Andersson och Rickard Carlsson, samt mindre klungor med Axel Ramhult och Johan Forsman. Ut på löpningen drogs tempot upp ordentligt, Anders Schilling gick upp i topp med Ludwig i rygg följt av Joel. Men bakom jagade Vasco, Gabriel och Oskar, Vasco var den som sprang snabbast med en av de snabbaste löptiderna. I mål segrade Andreas Schilling (DEN) före Emil Deleuran (DEN) och Jannik Schaufler (GER). Fyra i loppet och trea på Nordiska mästerskapen blev Casper Korch (DEN) sekunden före Ludwig Fleetwood och Vasco Vilaca (POR). Därefter följde Gabriel Sandör som 8:a, Joel Vikner 10:a, Oskar Djärv 13:e, Axel Ek 20:e, Rickard Carlsson 24:a, Daniel Nöu 27:a, Albin Andersson 28:a, Axel Ramhult 38:a och Johan Forsman 39:a. Bra kört av alla i tuff konkurrens och speciellt med tanke på att flera av våra svenskar fortfarande är ungdomar eller juniorer.


Ledarklungan på cykel med Joel och Ludwig.


Det har varit en fantastiskt rolig helg med god stämning och med ett bra utbyte av erfarenheter mellan ungdomar, juniorer och seniorer. Ledare på plats var Angela Fox och Mikael Sahlberg. Micke är även de aktivas representant i styrelsen och fick nu möjlighet att lära känna de landslagsaktiva.

 

Samtliga resultat från damernas och herrarnas lopp hittar ni här:

http://www.triathlon.org/results/event/2016_fredericia_etu_nordic_triathlon_championships Länk till annan webbplats.

  

Stort Grattis till Amanda Bohlin som vann Nordiska Mästerskapen!


Rickard Carlsson hade med sig kameran och har satt ihop en liten film från tävlingarna:


/Angela Fox, sportchef 

 

 

Publicerad: 2016-08-30

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i