Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Tävlingsrapport från Gôrslitet

Den 6 augusti var det dags för den tredje upplagan av Gôrslitet arrangerat av I2 IF Karlstad. Tävlingen var annars ett välkänt arrangemang under 90-talet. Här följer en liten rapport från tävlingen av tävlingsledaren Henrik Hjalmarsson.

Bredden

Före ni får läsa om tätstriden på sprinten och den olympiska distansen nedan så vill vi gratulera alla de motionärer och rena nybörjare som var med och deltog på Gôrslitet. Då vi som arrangerar tävlingen även är en triathlonförening så ser vi med glädje på alla de som vågar prova på triathlon och förhoppningsvis blir bitna av sporten precis som vi är. Det är viktigt att dessa motionärer lyfts för vad vore väl idrotten utan dess bredd. Vi hoppas att ni som ställde upp för första gången tyckte att ni fick all den hjälp och peppning ni behövde både innan och under loppet.

Barndistansen

Gôrslitet 2016 inleddes med barndistansen med start klockan 09.40. Barndistansen introducerades redan förra året och med stor glädje var det redan då många deltagare (26st) i klasserna ”Upp till 11 år” och ”12-13 år”. I år var det rena succén med hela 47 deltagare som startade. Barnen körde en bana över 100m simning, 5km cykling och 1km löpning. Barnen tävlade i huvudsak mot sig själva, alla med olika förutsättningar och erfarenheter kämpade de sig igenom banan på ett imponerande sätt. Vädret var mulet och under cyklingen kom det några minuters duggregn som troligen inte störde så mycket utan kanske mer hjälpte till att svalka av. 

Sprintdistansen

Klockan 11.00 var det sedan dags för supersprintdistansen över 400m simning, 20km cykling och 5km löpning. Totalt 68 deltagare med 52 herrar och 16 damer ställde sig upp på startlinjen eller rättare sagt guppade vid startlinjen då starten gick i vattnet. Området vid Skutberget i Karlstad där Gôrslitet håller till gör det svårt med start på land så vattenstart är det vi har kört med hittills. Nytt för året var fina stora skyltar som visade tiden fram till start då det ibland kan vara svårt att kommunicera ut detta över vattnet. För året hade även simbanan fått nya stora bojar, en investering som föreningen såg som en viktig del för en förbättrad simbana. Det var förhållandevis vågigt och blåsigt redan för de startande på sprinten. Fördelen här är dock att simningen för denna distans sker medvågs och ger alltså lite extra fart. Snabbast upp på simningen var Ludwig Lorentzon från Trollhättan SOK Triathlon, Ludwig som tyvärr bröt senare i loppet efter problem på cykeln. De två simmarna som kom upp sedan var dock istället de som i slutändan skulle göra upp om totalsegern, Jeff Lundgren Frydenlund (förra årets segrare) och Robin Blom. På damsidan tog Josehanna Lundgren Wikström en rejäl ledning med nästan 2 minuter efter simningen före Petra Jordansson, båda tävlande för arrangörsföreningen I2 IF. Under cyklingen som är en vändpunktsbana över ett enda varv så drog Jeff Lundgren Frydenlund ifrån Robin Blom bland herrarna med dagens snabbaste cykling. På damsidan körde Annika Appelqvist klart snabbast under cyklingen och kunde köra ikapp de 2,5 min hon låg bakom efter simningen och även dra ifrån till 1 minuts ledning. Under löpningen höll både Annika och Josehanna sina positioner medan Annika drygade ut ledningen till att slutligen vinna med nästan 4 minuters marginal. Petra Jordansson gjorde en riktigt bra löpning som snabbaste dam och arbetade upp sig till den sista pallplatsen. På herrsidan skedde däremot en förändring under löpning där Robin Blom med en stark löpning (bara slagen av Per Alsterdal, fd landslagsman) jobbade sig förbi Jeff och knep segern med en marginal på 1m18s. Vädret under sprinten var behagligt med mestadels skugga.


Bild 2: Robert under löpningen i sprinten som visar sin kärlek till sporten.


Pallplatserna för sprinten.
Dam:

 • Annika Appelqvist, I2 IF Karlstad, 01:07:43
 • Josehanna Lundgren Wikström, I2 IF Karlstad, 01:11:32
 • Petra Jordansson, I2 IF Karlstad, 01:12:43

Herr:

 • Robin Blom, I2 IF Karlstad, 00:58:48
 • Jeff Lundgren Frydenlund, Södertälje Triathlonförening, 01:00:06
 • Petter Möller, Specialelektronik, 01:02:50

Olympiska distansen

På den olympiska distansen var det totalt 49 deltagare på startlinjen, 34 herrar och 14 damer. Och det var en hel del namnkunniga deltagare som var med. Under simningen var det klart att det var två som simmade i sin egen klass bland herrarna. Emil Dansk fick ta täten med Karl-Johan ”KJ” Danielsson simmandes på hans tår och de simmade på med en hög fart under de tuffa förhållandena med en vågig och blåsig Vänern som stod för motstånd motvågs och gav lite skjuts medvågs på tvåvarvsbanan. Emil steg upp först ur vattnet men blev omsprungen av KJ på vägen till växlingen. De var hela 2,5min före trean. Bland damerna var det Anneli Holmén som kom upp tätt följd av Zarah Bjuremar och Lena Holmgren. Fjärde dam upp var Mona Hallberg från Set Sail IF som var överlägsen under cyklingen som hade knappa 5 minuter snabbare tid än cykeltvåan vilket gav henne en dryga 3 minuters ledning före Lena Holmgren. Anneli Holmén tappade rejält under cyklingen, lite på grund av en pyspunka som krävde pumpning. På herrsidan tog KJ kommandot rejält med dagens snabbaste cykling och en ledning efter cyklingen med mer än 5 min. Martin Fredriksson var även han stark under cyklingen och körde upp sig 3 placeringar till andraplatsen. Under löpningen sedan hölls alla placeringar och KJ tog en komfortabel seger medan Martin Fredriksson precis höll undan för Anton Bengtsson som kom snabbt i löpningen. På damsidan skedde heller inga placeringsförändringar under löpningen utan tiderna mellan dessa tre drygades ut ytterligare och Mona Hallberg tog hem segern.

Pallplatserna för olympiska distansen.
Dam:

 • Mona Hallberg, Set Sail IF, 02:14:06
 • Lena Holmgren, I2 IF Karlstad, 02:19:33
 • Anneli Holmén, Team Kungälv IS, 2:36:17

Herr:

 • Karl-Johan Danielsson, I2 IF Karlstad, 02:00:48
 • Martin Fredriksson, I2 IF Karlstad, 02:06:24
 • Anton Bengtsson, Active Island Tjörn, 02:06:30

 


Simstarten i vattnet för den olympiska distansen. 

Sammanfattning

Tävlingsledningen tackar alla som deltog och gjorde även denna upplaga av Gôrslitet till en fest för oss och förhoppningsvis för er. Nu är det dags för oss att blicka framåt mot nästa år och utvärdera årets tävling och vilka förbättringar vi kan göra till nästa år. För förbättra oss är något vi vill göra varje år.

Vi tackar även alla våra funktionärer. Våra funktionärer är nästan uteslutande triathleter i vår förening som ställer upp som funktionärer i den ena distansen och sedan är med och tävlar själva i den andra. Ett system vi tycker fungerar bra då det ger våra egna medlemmar möjlighet att vara med och tävla samtidig som vi löser funktionärsbehovet med folk som vet vad det handlar om.

En annan stor del i möjligheten att kunna arrangera en sådan här tävlingen är alla de sponsorer som ställer upp på alla möjliga sätt. Tack till alla er!

Välkomna tillbaka nästa år alla ni som var med i år och vi hoppas det finns fler triathleter därute som hittar till vår tävling 2017!

/Henrik Hjalmarsson, tävlingsledare Gôrslitet

Publicerad: 2016-08-18

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson