Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Lisa Nordén på startlinjen i WTS Hamburg lördag 16 juli

Imorgon lördag tar Lisa Nordén på sig den blågula tävlingsdräkten igen. Hon gör därmed ett kort avbrott i det höghöjdsläger som hon varit på sedan början av sommaren. "Jag är på väg i rätt riktning" säger Nordén.

Sedan det blev klart med OS-platsen har Lisas Nordéns träningsschema handlat om 

en

 sak – att vara på topp i Rio. VM-tävlingen i Stockholm låg mitt i de tyngsta träningsveckorna vilket gjorde att 

Lisa inte kunde delta där.

Länk till annan webbplats. Men Hamburg ligger bättre tidsmässigt och nu är det alltså dags att testa formen och genrepa några moment i skarpt läge. Vi kollade av läget med Lisa några dagar innan race:

Hej Lisa, hur mår du?

– Kroppen mår bra men är lite trött (med all rätt). Det var längesedan jag fått till ett såpass bra, hårt och långt träningsblock som jag haft sen jag kom hit upp. Höghöjd, berg och mycket träning är en ganska påfrestande kombination. Men även om kroppen är sliten just nu så är jag väldigt nöjd med de framsteg jag tagit och vart jag befinner mig nu jämfört med någon månad tillbaka. Efter ett ganska segt år börjar en del bitar att falla på plats och jag har varit lite förvånad ibland av vad kroppen presterat. 

Hur påverkas du av att vara på den plats du är på nu?

– Väldigt mycket såklart. Det är en ganska speciell miljö på många vis, vi (jag och pojkvän Calle) bor bokstavligt talat på toppen av ett berg. Det är många gånger fantastiskt vackert – men ibland också brutalt och oförlåtande. Logistiskt sett är det också en utmaning och jag pendlar upp och ner till träningen (simhallen ligger nere i byn Morzine), mathandling och physiobehandlingar. Det kräver sin planering och oftast blir det långa dagar där jag inte kommer hem till lägenheten igen förrän efter 18 på kvällen. Men det är just den här miljön som ger det där extra i träningen. Det är oftast väldigt hårt och jobbigt – både klättringarna och höghöjden gör ju sitt till.

Vad vill du få ut av tävlingen på lördag?

Vi har en del moment som det är fokus på, som en lista med punkter jag ska pricka av i utförandet. Så det är större fokus på processen än själva slutresultatet. Men själv skulle jag vilja ha lite positiva besked från kroppen och få bekräftat det jag känner på träningen – att jag är på väg i rätt riktning.

 

Distansen i Hamburg är en sprint med ett varv simning, sex varv cykling och två varv löpning. På startlistan finns namn som världsettan Gwen Jorgensen (USA), japanskan Ai Uedea och brittiskan Jodie Stimpson. Starten för damerna går kl. 16.35 och för herrarna kl. 18.40. Racen kan ses live på TV4 Sport eller på Triathlonlive.tv  Länk till annan webbplats.

Efter tävlingen i Hamburg återstår WTS Edmonton i Kanada 3-4 september och finalen i Cozumel, Mexico, 11-18 september.

Startlistor

Damer Länk till annan webbplats.

Herrar Länk till annan webbplats.


Länk till annan webbplats.
Starttider

Damer – lör 16 juli kl. 16.35

Herrar – lör 16 juli kl. 18.40

 

Distans

Sprint: 750 m simning, 20 km cykling och 5 km löpning.

 

Följ tävlingen

 

Mer information

http://hamburg.triathlon.org/en/home/

 

VM-serien 2016

Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten – 4-5 mars

Gold Coast, Australien – 9-10 april
Kapstaden, Sydafrika – 23-24 april
Yokohama, Japan – 14-15 maj

Leeds, England – 11-12 juni

Stockholm, Sverige – 2-3 juli
Hamburg, Tyskland – 16-17 juli
Edmonton, Kanada – 3-4 september
Cozumel, Mexico – 11-18 september 

 

Om VM-serien

  • ITU World Triathlon Series består av nio tävlingar. Finalen går i Mexico i september.

  • De fyra första tävlingarna ger poäng som kan tillgodoräknas för OS-kvalificering. 

  • På sex av tävlingarna körs olympisk distans (Abu Dhabi, Gold Coast, Yokohama, Leeds, Stockholm, Cozumel) och på resterande tre körs Sprint (Kapstaden, Hamburg, Edmonton).

  • Gwen Jorgensen (USA) har lett rankinglistan på damsidan under 2015 och 2014. På herrsidan har den femfaldige VM-serievinnaren Javier Gomez (ESP) lett rankingen de senaste tre åren.

Publicerad: 2016-07-15

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson