Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Shahrzad Kiavash 4:a i mästerskapsdebuten

Under EM i Lissabon, som i skrivande stund fortfarande pågår, hade vi en svensk deltagare i Paratriathlon: Shahrzad Kiavash, som gjorde ett väldigt bra resultat. Särskilt med tanke på hennes tidigare lilla erfarenhet av triathlontävlingar och de rutinerade internationella motståndarna.

Efter mer än en månad av förberedelser inför det här loppet och en väldigt låg profil när det gäller att i förväg tala om vad som var på gång, var det nu dags.

Efter den inledande kalabaliken i simstarten följde en simning där Shahrzad tog en något rundare bana än den rektangel som bojarna markerade. Hon upp sist i sin klass – PT2 – drygt två minuter efter övriga och mer än 3 minuter efter finskan Liisa Lilja som var överlägset bäst. Flera från samma startfält var dock fortfarande kvar i vattnet.

 

Första växlingen gick med samma fart som för konkurrenterna men kändes som en nervpirrande evighet för en åskådare som inte är van vid det extra fixande som ett par benproteser kräver.

Från att ha varit sist upp på cykeln gick det sedan bättre, och i jakten på finska Liisa och franska Elise Marc gjorde Shahrzad den tredje bästa tiden och kom in till växlingen som nr 4.

Trots en långsam andra växling där Shahrzad behövde byta från cykelproteser till löpproteserna med kolfiberblad, var hon fortfarande fyra ut på löpningen och gjorde även där den tredje snabbaste tiden.

Slutresultatet blev 1:35:01 och en fjärde plats. Närmaste konkurrent i loppet var Ryska Veronika Gabaitova som låg närmast efter i både cykel och löpning men hade bättre tider i andra växlingen och på simningen. Det var tillräckligt för att komma i mål på tredje plats, 2:02 före Sverige.

Med mera rutin och teknisk finslipning skulle det antagligen gå att kapa minuter från Shahrzads tid och för framtiden ser det här väldigt lovande ut!

 

Resultat från samtliga klasser i EM hittar du här. Länk till annan webbplats.


Foto: Angela Fox


Foto: Angela Fox


Foto: Per Anth


Foto: Angela Fox

Publicerad: 2016-05-28

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson