Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Elitverksamheten revideras under hösten

Som framgått via förbundets hemsida i juli så omorganiseras STF:s elitverksamhet där bland annat Fredrik Lundin anställdes som ny sportchef 1 september. Det finns en styrka i samarbetet mellan förbundet, Dala Sports Acadamy och RIG i Motala.

Säsongen 2014 börjar närma sig sitt slut och det som återstår för svensk triathlons del på internationella arenan är EM i Medeldistans på Mallorca och Junior Europa Cup i Alanya. 2014:s toppresultat har varit Ewa Nyströms VM-silver på Duathlon VM - Långdistans, David Näsviks 7:e plats på EM i långdistans och Gabriel Sandörs 17:e plats på JVM i Edmonton. Sverige har gjort ett godkänt år, men vi kan bättre och vi ska bli bättre.

Jag, Fredrik Lundin, Sportchef, har och kommer vidare att lyssna på tränare och aktiva. I september skickas ett formulär ut till aktiva på nationell elitnivå. Jag är öppen för synpunkter och tycker att det är betydelsefullt att tränare och aktiva får sin röst hörd. Att skapa energi och delaktighet i triathlonsverige är viktigt eftersom det är vi som gör jobbet tillsammans. 

Utöver det behövs det fler strategiska insatser som jag ser det, till exempel hur vi ska jobba med rekrytering av nya aktiva, generera fler bra utvecklingsmiljöer utspritt geografiskt i Sverige, tränarutveckling för att kunna möta upp behovet av relevant kunskap samt revidering av STF:s kravprofil och utvecklingsstege som ska fungera som ett stöd för klubbar, aktiva och tränare i Sverige.

Implementeringen av de strategiska insatserna kommer att ske etappvis där vi börjar med prioriterade insatser för 14-19 åringar samt att stimulera och stödja aktiva med utvecklingspotential mot världselit. Som jag ser det är det topp 30 på seniornivå i världen på ITU:s distanser som är riktmärket och i vår värdegrund och verksamhetsidé - Svensk Triathlon 2016 - är visionen att vinna medaljer på internationella mästerskap. Eftersom vi i dagsläget har fåtal som idag når upp till topp 30 i världen på seniorelit så är det viktigt att skapa miljöer och utvecklingsprogram som stödjer rätt aktiva.

Jag kommer lägga stor del av min tid i höst på att sätta ihop en metodisk plan för svensk triathlons elitverksamhets utveckling som jag i november presenterar till styrelsen och det är styrelsen som tar det slutgiltiga beslutet. Därefter börjar jobbet för att få igång arbete inom varje område. Det innebär att planering av aktiviteter och kriterier för mästerskap 2015 kan läggas senare än normalt samt kan se annorlunda ut mot tidigare år. Jag ber er att visa förståelse och respekt för detta. Arbetet måste göras och det kommer att vara en bra plattform inför framtiden.  

 

Fredrik Lundin, Sportchef

fredrik.lundin@svensktriathlon.org


Läs mer om Motala Rikstriathlongymnasium:

http://www.triathlongymnasiet.com Länk till annan webbplats.

Läs mer om Dala Sports Academy:

http://www.dalasportsacademy.se/se Länk till annan webbplats.

Läs mer om Svensk Triathlon 2016

http://iof3.idrottonline.se/ImageVaultFiles/id_90950/cf_104/Svensk_triathlon_2016.PDF Länk till annan webbplats.

 

Publicerad: 2014-09-16

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i