Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

STF omorganiserar elitverksamheten

Från om med 1 september 2014 kommer en ny organisation av elitverksamheten att gälla.

Samarbetet med Dala Sport Academy (DSA) i Dalarna (Falun/Borlänge) intensifieras som en integrerad del av elitutvecklingen avseende den postgymnasiala tiden för elitaktiva.

STF nuvarande sportchef Jocke Berggren avslutar detta uppdrag 2014-08-31 och påbörjar en tränartjänst på DSA 2014-09-01. Jocke är kvar i STF:s elitorganisation som förbundskapten och medverkar på landslagsläger och mästerskap.

Fredrik ”Ludde” Lundin som idag är anställd 50 % som head coach för Lisa Nordén, går upp till 100 % tjänst 2014-08-01 och tar över som STF:s sportchef (SC) 2014-09-01. Uppdraget är att ansvara för och utveckla svensk triathlons elitorganisation och elitverksamhet, med målet att skapa ett svenskt landslag som konkurrerar med världseliten på allra högsta nivå.

Sedan tidigare kommer Rikstriathlongymnastiet (RIG) i Motala, med tränarna Jocke Willén och Markus Wernström, att precis som DSA vara en integrerad del av elitorganisationen/elitverksamheten.

Elitmiljöerna RIG och DSA med dess utvecklingsmöjligheter och tränare, tillsammans med (ideell) fk på långdistans Johan Hellström, kommer att var kärnan i vår framtida elitorganisation/elitverksamhet. 

 

Fredrik ”Ludde” Lundin kommenterar sitt nya uppdrag:

Ludde, hur ser du på jobbet som sportchef i Svenska Triathlonförbundet?

– Arbetet är mycket motiverande och ska bli fantastiskt roligt, samtidigt som jag har stor respekt för vad jobbet innebär. Att få vara delaktig i att stärka och utveckla triathlon i Sverige tillsammans med redan involverade personer och lägga pusselbitarna runt elitverksamheten är ett privilegium och en intressant uppgift.

Berätta lite om dig själv:

- Jag är 39 år och bor i Nacka med min fru Daniela och vår hund Albin. Idrott har varit och är en stor del av mitt liv. Jag har jobbat inom simningen i landslag- och klubbverksamhet sedan år 2000. Jag simmade själv i landslaget under 7 år och deltog på EM och VM samt har 15 SM guld. Sedan 1 april har jag jobbat som head coach för Lisa Nordén vilket är väldigt kul och lärorikt. Jag gillar att jobba med individer som är drivna och som vill framåt. Jag försöker själv leva efter “The only way to do great work is to love what you do.” (Steve Jobs).

Vad har du för tankar om jobbet som sporchef?

– Först ska jag lyssna av involverade tränare och aktiva och andra personer och ta del av deras åsikter. För utveckling av elitverksamheten så har vi erfarenhet och kunskap i idrotts- och triathlonsverige som är mycket värdefull, så det gäller att samla ihop några kloka huvuden och göra ett bra jobb tillsammans. Då kommer det att bli väldigt bra. Jag kommer att jobba nära och ha kontakt med erkänt duktiga tränare internationellt och head coacher från andra länder, en del av det kan användas som underlag för framtiden.

Hur kan den nya elitverksamheten se ut?

– Det får ta sin tid innan alla pusselbitar är på plats. Viktigast nu är att ge oss tid till att tänka metodiskt och noggrant innan tänkbara förändringar utförs och ta det stegvis. Det finns inga snabba lösningar, det är viktigt att det får ta sin tid.

Blir det stora förändringar?

– Nej, det tror jag inte. Vi kommer att jobba efter samma grundprincip som idag. Men vi ska ju självklart titta över verksamheten och det kanske kan innebära förändringar, men inget stort som jag ser i dagsläget. I triathlon ingår ju simning, cykel och löpning, så att jobba med erfarna och kunniga tränare inom respektive gren ser jag som ett prioriterat område för utveckla träningsmetodiken.

Det kommer en generationsväxling i landslaget, hur ser du på den?

– Triathlon har vuxit enormt de senaste åren och blivit en folkidrott i Sverige. Med det så får vi tillgång till fler talangfulla och hårt satsande unga triathleter och konkurrensen ökar, vilket bör förbättra Sveriges landslag på sikt. Eftersom fler utövar triathlon så får vi också fler tränare med kunskap, vilket är väldigt värdefull för att vi ska kunna skörda nya framgångar i framtiden.

Vad ser du fram emot mest just nu?

– Att få arbeta tillsammans med motiverade och positiva medarbetare som är drivna, vill utveckla och som vill framåt. De egenskaperna är något jag själv brinner för och ser som en förutsättning i ett framtida lagbygge.

 

Publicerad: 2014-06-27

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson