Tävlingsrapport från EM och JEM

I helgen avgjordes EM och JEM i Kitzbühel med flera fina resultat för svensk del.

I helgen avgjordes EM i Kitzbühel med flera riktigt bra resultat för svensk del. Här är en kort sammanfattning av loppen.

Damjunior

Redan tidigt på simningen så bildades det en liten tätgrupp och ut på cyklingen så anslöt några till som bildade en tätklunga, dessa höll undan på cyklingen och kunde göra upp om pallplatserna. Marie gjorde en stabil simning och kom med i andraklungan ut på cyklingen, där höll hon sig långt framme och kunde undvika att dras med i alla vurpor som blev i det våta väglaget. På löpningen visade Marie återigen att hon tagit ett steg framåt under våren. Hon avancerade hela löpningen och kom i mål på en fin 22:a-plats som innebär att hon är kvalad till junior-vm i Edmonton sista helgen i augusti.

Herrjunior

Herrjuniorernas simdel är känd för att vara riktigt tuff och detta EM var inget undantag. Gabriel Sandör fick till en hyfsad simning och kom upp i det som bildade tredjeklungan medan Axel Ek fick en tuffare resa. Axel fick tidigt en armbåge i ansiktet som gjorde att simglasögonen hamnade snett och tog in vatten, detta gjorde att han tappade några placeringar och han kom upp i fjärdeklungan. Ute på cyklingen tog Axel stort ansvar i sin grupp och körde först upp tredjeklungan och väl där var båda svenskarna tongivande i jakten på andraklungan, som de anslöt till med ca 8km kvar.
Trots den hårda cyklingen hade Gabriel pigga ben under löpningen och kunde springa upp sig till en 25:e-plats och säkra vm-platsen. Axel hade det lite tyngre men avslutade sitt första mästerskap bra och slutade på en 52:e-plats.

Herrsenior

Flera av de bästa i världen var på plats, bla Alistair Brownlee, och satte fart på loppet redan från start. Joel Vikner gjorde en ok simning medan Mikael Sahlberg kom efter lite på första varvet men gjorde ett riktigt bra andra varv. Ut på cyklingen gick det riktigt fort och båda svenskarna hamnade i tredjeklungan men efter några varv av intensiv jakt hade det bildats en stor tätklunga. Sahlberg som var rejält förkyld helgen innan EM kände sig inte helt återställd och fick tyvärr släppa sin grupp när jakten på täten var som intensivast. Joel som inte kunnat springa som planerat under våren pga en skada gjorde ett riktigt bra lopp i värmen och slutade på en 35:e-plats. Mikael Sahlberg höll modet uppe efter sin tuffa cykling och slet sig in på en 54:e-plats.

Juniorstafetten

EM-helgen avslutades med stafetterna och för Sverige körde Marie Carlsson, Gabriel Sandör, Lovisa Larsson och Axel Ek. Efter de två första sträckorna låg laget på 4:e plats men var nån sekund för mycket efter när det bildades en andraklunga och föll sedan tillbaka till en 12:e plats av 18 lag. Samtliga svenskar gjorde riktigt bra lopp och stafetten blev en rolig avslutning på en bra tävlingshelg.