Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Gunnar Ericsson

Idag begravs en av svensk idrotts största ledare genom tiderna, Gunnar Ericsson. Han avled under julhelgen, 94 år gammal. Det var under Gunnars medverkan och guidning, som triathlon blev en idrott på det olympiska programmet.

Gunnar Ericsson var IOK ledamot 1965-1996, och var mycket respekterad inom den olympiska familjen och en sann gentleman. IOK hedrade hans minne genom att flagga halv stång under tre dagar, utanför IOK’s högkvarter i Lausanne.

Gunnar visade även sin osjälviskhet och framsynthet genom att avsäga sig sitt livstidsmedlemskap i IOK till förmån för att Gunilla Lindberg skulle få IOK platsen. Det var ett agerande som var före sin tid. Att sedan Gunilla förvaltar den rollen på bästa sätt är en annan historia.

Gunnar satt i IOK styrelse 1988 – 1992 och under sina 31 år satt i en mängd kommissioner, han blev hedersledamot i IOK 1996.

Gunnar var även en av pionjärerna i grundandet och etablerandet av International Triathlon Union (ITU). Där var han känd för hans brinnande engagemang och hårda arbete tillsammans med Les McDonald, Sture Jonassson och Juan Antonio Samaranch, för att få med triathlon på det olympiska programmet. Gunnar arbetade också hårt med att se till att triathlon skulle vara en egen idrott och inte bli underordnad Modern Pentathlon. Något som ITU och dess medlemmar är oerhört tacksamma för idag.

"Jag har fått möjlighet att träffa Gunnar ett antal gånger och han har verkligen berört mig. Jag måste säga att hans entusiastiska sätt att prata om triathlon nationellt som internationellt har inspirerat mig mycket. Hans engagemang på den internationella arenan har fått mig att förstå, att Sverige, tack vare honom har ett fantastiskt anseende när det gäller ledarskap, glädje och driv inom den olympiska idrottsfamiljen. Inget var omöjligt för Gunnar, säger ordförande Ria Damgren Nilsson."

Tack Gunnar för ditt fantastiska engagemang och arbete för utvecklingen av vårt förbund och idrott. Tack för att du gett Sverige ett så fint anseende och visat vägen för oss ungdomar för hur man ska vara som internationell ledare. En sann mentor och förebild.  Vi glömmer dig aldrig. 

Publicerad: 2014-01-24

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i