Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Resultat från EM i Alanya

14-16 juni gick EM och junior-EM i Alanya och Sverige representerades av Mikael Sahlberg, Gabriel Sandör, Dennis Ullén, Marie Carlsson och Malin Cederberg. I truppen saknades Lisa Nordén som blev tvungen att avstå pga. problem med en fot veckorna innan.

Damjunior

Helgens tävlingar började med damjuniorerna på fredagen och målet för Malin och Marie var att se och lära eftersom det är första året i juniorklassen och deras första internationella tävling. Båda tappade en del på simningen och hamnade i en mindre grupp på cyklingen som tappade tid på täten. Planen var att inte göra något jobb men eftersom de var så få bytte de taktik och hjälpte till att hålla farten. När de växlade till löpningen hade de tappat tre minuter. Under löpningen var det riktigt varmt men båda kämpade på bra och i mål slutade Marie på  43:e plats och Malin på 48:e plats.

Vann gjorde Georgia Taylor-Brown från England.

 

Herrjunior

På lördagen var det dags för herrjuniorena och helgens största startfält. Målsättningen var densamma som för tjejerna, Dennis gör sitt första år i juniorklassen och Gabriel är fortfarande ungdom.

Båda kom iväg bra i simstarten och kom upp nästan samtidigt. Ut på cyklingen gick det riktigt fort och det ledde till att Dennis inte kom med i samma grupp som Gabriel. In mot första varvning så hade det bildats en tätklunga på ca 15 personer och ca 25 sekunder efter denna kom huvudklungan. Gabriels grupp låg bakom huvudklungan men hade nästan kommit ikapp. På väg ut på andra varvet så gick det lite för fort för killen som drog Gabriels grupp och han la sig i en kurva, Gabriel som låg som nummer två körde in i honom och gick omkull han också. Gabriel kom snabbt upp men tyvärr hade kedjan hoppat av och trasslat in sig lite vilket gjorde att det dröjde en stund innan han kom iväg och då hade även Dennis grupp passerat. Detta gjorde att Gabriel fick cykla ensam två av tre varv. Resten av cyklingen blev händelselös där tätklungan höll undan, Gabriels grupp gick ikapp huvudklungan och Dennis grupp tappade två minuter på täten. Även denna dag var riktigt varm och båda svenskarna kämpade på bra under löpningen  och slutade som 59:a (Dennis) och 63:a (Gabriel).

Vann gjorde Dorian Coninx från Frankrike.

 

Herrsenior.

Sist ut av svenskarna var Mikael Sahlberg som var ensam senior i svenska truppen. EM är hans första mästerskap och den största tävlingen han kört ihop med WTS Stockholm 2012.

Mikael hade en dålig startplats på pontonen men gjorde en riktigt bra simning och var endast 36 sek efter Richard Varga, som är en av de bästa simmarna i världen, upp ur vattnet. Ryssen Ivan Vasiliev tog kommandot direkt ut på cykeln och hans hårda körning gjorde att det bildades en tätgrupp på 12 personer, Mikaels som gjort en snabb och bra växling och var ut med klunga två tillsammans med bland andra Mario Mola som slutade trea i loppet. Allt hade gått helt perfekt och Micke hade ett bra läge inför löpningen som är hans starka gren men tyvärr tog loppet slut redan efter två kilometer in på cyklingen, då en person sneddade kraftigt i klungan och slog undan Mickes framhjul med sådan kraft att flera ekrar gick av. Som tur var skadades han inte i fallet utan kom undan med att slå sig ordentligt och ett par rejäla skrapsår och han kunde ta sig  tillbaka till växlingsområdet till fots. Trots oturen gav loppet mersmak då Mikael visade att han lyft sig till en nivå där han är med i loppen.

Vann gjorde Ivan Vasiliev från Ryssland.


Junior mix-stafett.

Förutom de individuella loppen så var det även EM i mix-stafett där lagen ska bestå av två damer och två herrar som kör varannan sträcka. Distansen man tävlar på är 300m simning, 6.2 km cykel och 2.5 km löpning. Eftersom det blir så få deltagare på varje sträcka så är det svårt att få till riktiga klungor och juniorernas lopp splittrades redan på första sträckan. Svenska laget kämpade på och slutade på plats 13 av 18 lag.

Vann gjorde det brittiska laget.

Publicerad: 2013-06-18

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i