Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Tri4fun-touren etapp 2

I helgen hölls träningsläger nummer två av fyra i den Tour av ungdomsläger i triathlon som genomförs i Sverige under året. Denna gång stod klubbarna SK Elfsborg, Alingsås Triathlonklubb samt Triathlon Väst för arrangemanget med inkvartering på Saltemads vandrarhem och camping i Borås. Lägret lockade förstås lokala förmågor, men även deltagare från Motala och Stockholm anlände under fredagen.

De aktiva inledde lägrets första kväll med ett träningspass i Borås simarenas 50 m bassäng under vilket det framförallt övades crawlteknik. De aktiva fick även prova att simma med våtdräkter som SK Elfsborg ordnat med, vilket blev en ny och annorlunda upplevelse för en del.  En god kvällsmat och nattsömn senare var det dags för växlingsteknik mellan cykling och löpning. Det är som de aktiva upptäckte lätt att tjäna eller förlora tid i skiftet mellan grenarna, då cykeln ska klivas av i farten och parkeras, hjälmen ska plockas av och nummerlappen ska vändas framåt innan löpningen påbörjas. Ett otal varv senare på den lilla banan pustar de aktiva ut samtidigt som nya cykelteknikövningar förevisas och övas innan det är dags för en välförtjänt lunch.

Innan det var dags för ett besök på Borås simarena igen, så fick de aktiva baka egna energikakor, som under simpassets senare del kom väl till pass, då energidepåerna behövde fyllas på igen. Denna gång övades det bland annat på att vända runt bojar på ett smidigt sätt, startteknik, landstigning och att simma i klunga. Något som de aktiva fick visa prov på att de lärt sig under kvällens teoripass där killarna och tjejerna samlade poäng genom att berätta om vilka färdigheter en duktig triathlet besitter.

Under den avslutande söndagen arrangerades en träningstävling, där yngst skulle visa sig vara starkast. Simmomentet bestod i en rundbana med bojar i 50 meters bassängen som var uppskattningsvis 200 m lång. De aktiva hade tillsammans med ledarna kommit överens om att klockan skulle stoppas efter simmomentet vilket normalt inte sker, för lite extra torkning och påklädning. Morgontemperaturen hade visserligen stigit till några plusgrader, men för att undvika onödig nedkylning med förkylningar som följd, så kändes det som ett klokt beslut. Omstarten till den 5 km långa cyklingen på en varvbana skedde sedan med samma tidsavstånd som vid simmålgången. Ett kvickt byte senare rusade de aktiva ut från växlingsområdet för den avslutande ca 1,8 km långa löpsträckan innan det efterlängtade målet nåddes och som tidigare nämnts så var det faktiskt yngste lägerdeltagaren som visade vassast form. Ett bra genrep för samtliga hur som helst inför kommande premiärtävling i Hallstahammar Länk till annan webbplats.om två veckor.

De aktiva var sammanfattningsvis väldigt nöjda med sin lägervistelse och blickar redan vidare mot nästa Tri4fun läger som hålls i Säter Länk till annan webbplats. i slutet av juni.     

Publicerad: 2012-05-15

Senast uppdaterad: 2017-06-30

Författare: Tom Mårtensson