Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Antidoping

Svensk triathlon mot fusk

Alla inom idrotten har eget ansvar att känna till och följa antidopingreglerna. Fram till idag har ingen svensk triathlet fällts för doping, vare sig i Sverige eller utomlands. Detta undantar på inget sätt svensk triathlon från problemet. Svenska Triathlonförbundet (STF) måste ständigt vara på sin vakt och förebygga eventuell användning av otillåtna medel. Detta kan göras bland annat genom att informera aktiva om frågor som rör doping och genom ett nära samarbete med Antidoping Sverige Länk till annan webbplats. så att aktiva regelbundet kontrolleras.

STF har tagit fram ett Antidopingprogram Pdf, 310.6 kB.för att motverka fusk genom doping främst inom svensk triathlon, men även bland triathleter på ett internationellt plan (kommer att uppdateras under 2024).

Ta även del av informationen på Antidoping Sverige hemsida >>> Länk till annan webbplats.

Du som sett eller hört något misstänksamt rörande doping kan tipsa Antidoping Sverige anonymt via deras hemsida >>> Länk till annan webbplats.

Utbildningen Ren Vinnare

E-utbildningen Ren vinnare tar upp det mest grundläggande inom antidoping. Den tar 30 min att genomföra och riktar sig särskilt till idrottsutövare, men också till tränare och annan stödpersonal.

Var och en inom idrotten har ett eget ansvar att både känna till och följa gällande dopingregler. Genom att göra Ren vinnare tar man sitt ansvar och lär sig vad som gäller. Rekommenderad ålder för att göra utbildningen är från 15 år.

Så funkar det:

Sju korta moduler lär dig det allra viktigaste inom antidoping. Varje modul är 3–4 minuter lång och består av videoklipp, övningar och fakta.

Modulerna går igenom följande områden:

1. Dopingkontroller
2. Dopinglistan
3. Dopingförseelser
4. Hälsokonsekvenser
5. Kosttillskott
6. Medicinsk dispens
7. Vistelserapportering

Du behöver inte slutföra samtliga moduler på en gång, då programmet sparar dina framsteg. Efter varje modul får du ett mejl med en sammanfattning och när du har slutfört alla moduler får du ett diplom för genomförd kurs via mejl.

Gå till utbildningen Ren Vinnare på Antidoping Svergies hemsida >>> Länk till annan webbplats.

Ansökan medicinsk dispens

Begreppet ”Nationell idrottsutövare” identifierar de idrottsutövare som är på högsta nivån inom sin idrott i Sverige.

Alla som omfattas av definitionen ska ansöka om medicinsk dispens i förväg.

Här hittar ni definitionen för samtliga SF: Nationell idrottsutövare, Antidoping Sverige Länk till annan webbplats.

Idrottsutövare som är “Nationella idrottsutövare” riskerar att begå en dopingförseelse om de använder en dopingklassad substans och inte har en beviljad medicinsk dispens. För mer information om reglerna för medicinsk dispens var god se webbplats: Medicinsk dispens, Antidoping Sverige Länk till annan webbplats.

Vaccinera klubben mot doping

Kunskap förebygger doping. Vaccinera klubben mot doping är ett upplägg för idrottsföreningar att göra en egen plan för antidopingarbetet, både förebyggande och akut.

Alla medlemmar i en idrottsförening är skyldiga att känna till och följa dopingreglerna. Därför bör du se till att din förening informerar dig och övriga idrottsutövare om vad som gäller. Med hjälp av ”Vaccinera klubben mot doping” kan föreningen se till att ledare och idrottsutövare får grundläggande kunskaper om dopingreglerna. På så sätt undviks dopingfall eller andra brott mot dopingreglerna orsakade av okunskap.

Fundera över hur det ser ut i din förening.
Förstår aktiva och ledare:

  • vad dopingreglerna innebär?
  • det egna ansvaret att ta reda på om ett läkemedel är dopingklassat?
  • riskerna med kosttillskott?
  • rättigheter och skyldigheter vid dopingkontroll?

Om inte, är det hög tid att vaccinera er klubb mot doping!

Gå till Vaccinera klubben på Antidoping Sveriges hemsida >>> Länk till annan webbplats.

Porträttbild Lisa Nordén med citat om doping

Vid frågor kontakta:

Susanne Barkholt

Sportchef

e-post: susanne.barkholt@svensktriathlon.org
tel: 0708-86 79 19

Publicerad: 2024-02-21

Senast uppdaterad: 2024-02-21

Författare: STF Kansli