FISU World University Championship Triathlon
Student-VM i triathlon genomfördes den 30-31 augusti i Gdansk, Polen. Sverige var representerade av fyra deltagare som tävlade i både sprint och mixad lagstafett.
Distans
- Sprint 750 meter simmning, 20 km cykling och 5 km löpning.
- Stafett 300 meter simning, 5 km cykling och 2 km löpning.
Student-VM
Student-VM arrangeras av det Internationella Studentidrottsförbundet (FISU) och avgörs vartannat år (jämna år). Tävlingarna håller hög internationell klass och är öppna för studerande vid eftergymnasial utbildning i åldern 17-25 år. Sveriges Akademiska Idrottsförbund (SAIF) ansvarar för nomineringar och anmälningsförfarande. Uttagningarna till Student-VM görs i samarbete med Svenska Triathlonförbundet. Alla länder som är medlemmar i FISU kan skicka upp till sex manliga och sex kvinnliga idrottare för de individuella tävlingarna. Dessutom kan länderna delta i en mixad lagstafett, där varje lag består av två manliga och två kvinnliga idrottare.
På Student-VM tävlar man för Sverige och ingår i ”University Sports Team Sweden”.
Sveriges representanter
- Mathilda Nilsson läser kurser både inom juridik och kost på Umeå universitet och Högskolan i Gävle.
- Klara Hofer Mattsson läser sista året på Tandläkarprogrammet vid Umeå universitet.
- Emil Frayon läser fjärde terminen på Fysioterapeutprogrammet vid Linköpings universitet.
- Oscar Arvidsson läser andra året på Civilingenjör i elektroteknik vid KTH - Kungliga Tekniska högskolan.
Med på tävlingen var också ledare Tomas Seco Lopez som till vardags är tränare och fysioterapeut på NIU (Nationellt Godkänd Idrottsutbildning) Umeå. Här delar Tomas med sig av sin berättelse från Gdansk.
FISU World University Championship Triathlon
Det här var en proffsigt arrangerat tävling av FISU, det internationella studentförbundet. Vi blev väldigt bra omhändertagna av organisationen.
Deltog gjorde atleter från totalt 28 länder, representerade från hela världen. De bästa studenterna samlades i Gdansk. Alla aktiva och coacher fick bo i studentlägenheter där alla måltider serverades. Det var en härlig miljö med mycket bra stämning där de aktiva från de olika nationerna kunde umgås med varandra under dessa dagar. Tävlingsarenan låg 800 meter från boendet.
Team Sweden på plats, racereport
Team Sweden var på plats i Gdansk på onsdag, två dagar innan det individuella loppet som skulle avgöras på sprintdistans. Damerna startade först på morgonen kl 9:00 under perfekta väderförhållanden. Det var lugnt i havet utan vågor, lätt mulet och vindstilla. Temperaturen började dock stiga under cykelmomentet vilket påverkade mest herrarna som startade kl. 11:00. När herrarna var ute på löpningen var temperaturen kring 30 grader varmt. Båda loppen genomfördes utan våtdräkt med strax över 20 grader i vattnet.
Dagarna innan tävlingen spenderade vi med att prova simbanan, cykelbanan, genomföra lite träning och andra förberedelser, samt fokus på uppladdning inför tävlingen. Under torsdagens invigningsceremoni samlades alla nationer i en parad med nationernas flaggor för att gå ner till tävlingsarenan vid stranden och ta del av en show som bland annat bjöd på polsk folkdans.
Nerver och starka insatser
Det fanns lite nerver inför tävlingen, dessutom var det det första stora internationella mästerskapet för de flesta, men alla var bra mentalt inställda på att vara här för att lära och få nya erfarenheter.
Hela laget gjorde en stark insats i det individuella loppet. Alla var inställda på den höga konkurrensen på tävlingen och var nyfikna på att lära sig mer och få internationell erfarenhet. När man tävlar på den här nivån spelar små marginaler en stor roll. Extra sekunder i växlingsområdet efter simningen kan till exempel leda till ett tufft lopp.
Mixed relay - mixad lagstafett
Dagen efter de individuella loppen var det dags för mixed relay där 22 lag deltog. Det blev en väldigt intensiv tävling där alla ansträngde sig maximalt, men på grund av att någon kraschade med cykeln blev det ett resultat som vi inte hade räknat med. Det var tur att den svensk vi hade på banan då lyckades undvika kraschen.
Alla uppskattade det här arrangemanget jättemycket och tar med sig lärdomar, erfarenheter och nya vänner och bekantskaper från runt om i världen.
Emil Frayon sammanfattar sin upplevelse från mästerskapet:
“Jag tar med mig mycket positivt från mästerskapet. Det har varit väldigt kul att lära känna nya människor från andra delar av världen. Tyvärr gick själva tävlingsmomentet inte som planerat då jag inte lyckades bli av med en förkylning som hängt kvar i två veckor. Jag tränade nästan ingenting veckan innan, i hopp om att bli frisk. Jag hade hoppats på att kroppen hade återhämtat sig från förkylningen men…Det visade sig under loppet att mina energinivåer och andningen fortfarande var väldigt påverkade från förkylningen. Även förmågan att hantera den höga värmen upplevdes betydligt sämre på grund av det”
Om SAIF
Sveriges Akademiska Idrottsförbund utvecklar, samordnar och företräder svensk studentidrott genom tävlingar, utbildningar och påverkansarbete nationellt och internationellt. Svensk studentidrott erbjuder alla studenter att idrotta på sin ambitionsnivå. Förbundet har över 100 medlemsföreningar med närmare 70 000 medlemmar och över 50 olika idrotter. Läs mer. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vid frågor kontakta:
Lena Larje
Kommunikationsansvarig och föreningsutvecklare
e-post: lena.larje@svensktriathlon.org
tel: 0766-24 01 78
Publicerad: 2024-09-03
Senast uppdaterad: 2024-09-04
Författare: Lena Larje