Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Tilda Månsson representerar Sverige i OS i Paris

Tilda Månsson

Foto: Anders Modin

Idag kom beskedet att Tilda Månsson är Sveriges OS representant i triathlon i Paris 2024. Tilda som nyligen fyllde tjugo år har imponerat stort på tävlingsbanorna runt om i världen den senaste tiden. "Det här känns ju jättebra såklart säger Tilda, målet med säsongen var att bli uttagen till Paris, det har ju alltid varit min dröm att komma till ett OS".

Jag får göra någonting som jag älskar varje dag

Triathlon är en otroligt krävande sport. Var kommer drivet och motivationen ifrån.

– När jag började med triathlon så tyckte jag om det så himla mycket och nu gör jag det bara för att jag tycker att det är så himla roligt, säger Tilda. Jag får göra någonting som jag älskar varje dag och det är det som driver mig framåt.

Yngst på startlinjen

Tilda kommer troligen att vara den yngsta i hela startfältet på OS.

– Det är många som har några OS i ryggen och det är såklart en fördel för dem resonerar Tilda. Jag har varit ute på många tävlingar och det kommer att vara stor skillnad mot OS såklart men väl inne i racet så är det ju exakt samma som sak som om jag tävlar på världscupen så jag tror inte det blir så stor skillnad. Jag kommer att göra mitt race.

Tilda Månsson

Foto: Anders Modin

Började med triathlon som tioåring

Upplands Väsby är orten där Tilda är född och uppvuxen. Här började hon med triathlon när hon var tio år, tack vare en "prova på"-aktivitet för barn som arrangerades av föreningen Väsby SS.

– Det var många som var i samma ålder som mig och jag fick flera bra kompisar där, det var ju så himla roligt att vara med. Ja, och sen så fortsatte jag egentligen med klubbträningarna väldigt länge, berättar Tilda.

Bror och tränare

Hampus Månsson, Tildas ett och ett halvt år äldre bror, har varit hennes tränare sedan hon började satsa seriöst på triathlon vid femton års ålder.

– Innan dess gick jag på klubbträningen och tränade lite som jag ville, och för att det var roligt, säger Tilda. Tanken var väl inte riktigt att han skulle bli min tränare utan att han skulle göra en träningsplaneringen över en sommar och sen skulle jag hitta en annan tränare. Men efter silvret på junior EM i Kitzbühel 2021 så insåg vi att det hade funkat så himla bra, så det fanns ingen anledning att inte fortsätta.

Ett vinnande team

Det märks att familjen är väldigt viktig för Tilda. Att ha förståelse för den man tränar och insikt i vad som krävs, samt egna erfarenheter och att ha lärt sig av sina misstag, är det viktigaste som tränare, säger Hampus Månsson.

Tilda Månsson

Foto: Anders Modin

Träningen och taktiken inför OS

Med två månader kvar till OS är tanken att de kommande veckorna försöka bygga lite mer grund i träningen igen efter många tävlingar på raken för Tilda, och sen jobba på med lite mer snabba pass när det närmar sig OS.

– Jag kommer i alla fall att tävla en gång till innan OS. Men det är inte riktigt bestämt var. Vi får se, säger Tilda lite hemlighetsfullt. OS ska bli en spännande upplevelse, och så klart vill jag prestera så bra som möjligt när jag är där. Men oftast funkar det bäst för mig när jag inte sätter upp jättehöga mål eller gör en hel planering över hela loppet utan bara går ut och kör.

Starten går den 31 juli

Tilda tävlar i triathlon, olympisk distans dvs. 1500 meter simning, 40 km cykling och 10 km löpning. Starten för damer går på morgonen, onsdag den 31 juli, då är vi många som kommer att heja på vår fantastiska unga talang när hon tävlar med Eiffeltornet som fond.

Tilda Månsson

Mikael Kjellander uppvaktar Tilda Månsson med blommor från Svenska Triathlonförbundet. Foto: Anders Modin

Svenska triathlonförbundet

”Vi är oerhört glada och stolta över att Tilda Månsson ska representera Sverige i triathlon vid OS i Paris 2024. Hennes hårda arbete, dedikation och fantastiska prestationer på tävlingsbanorna har imponerat på oss alla. Tilda är en sann inspiration och vi ser fram emot att följa hennes framgångar med stor beundran.”

Generalsekreterare Mikael Kjellander

"Det är verkligen en fantastisk bedrift att kvala in till OS i triathlon som 20-åring. Tilda är i början av en spännande resa och hennes glädje till sporten och coola inställning gör att vi ser fram emot mycket spännande framöver”.

Sportchef Susanne Barkholt

OS Paris 2024 - Pressinformation mm.

Mer information och fakta om Tilda Månsson och OS hittar du på vår sida "OS Paris 2024" som fylls på med information löpande. Här hittar du även lågupplösta pressbilder för digital användning.

Press och frågor kontakta:

Mikael Kjellander

Generalsekreterare

e-post: mikael.kjellander@svensktriathlon.org
tel: 0732-33 10 16

Susanne Barkholt

Sportchef

e-post: susanne.barkholt@svensktriathlon.org
tel: 0708-86 79 19

Pressbilder kontakta:

Lena Larje

Kommunikationsansvarig och föreningsutvecklare

e-post: lena.larje@svensktriathlon.org
tel: 0766-24 01 78

Publicerad: 2024-05-30

Senast uppdaterad: 2024-05-30

Författare: Lena Larje

Medlem i