Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Att vara TO på World Triathlon Championship Series i Cagliari

TO

Hur är det att vara TO på en tävling? I helgen som var genomfördes världsmästerskap i Cagliari och vi hade ett flertal Svenskar som deltog i arrangemanget. Denna gång var det inga deltagare, däremot hade vi ett större gäng som Technical Officials (intrernationell domare) på mästerskapet.

Eva Blomqvist blev utvald av World Triathlon som assisterande Teknisk Delegat (aTD) för eventet tidigt i vintras och har jobbat med eventet sedan dess. Förutom Eva hade vi även tre SFTOs på plats: Ola Persson, Lotta Johansson och Üve Hillep. Samtliga tre har i år klivit upp på level 2 och fick därav möjligheten att vara med i Cagliari där ingen level 1 TO blev uttagen i år pga att tävlingen var den sista tävling inom OS kval och pressen var stor på leveransen.

Vad gör då en TO?

Läs nedan för att ta del av de 4 olika berättelser av TOs som var på plats.

Först ut är Eva som om sin uppgift och upplevelse.

Jag jobbade tillsammans med Dag Oliver (TD), Aldo Basola (aTD) och Thanos Nikopolous (Team Leader) arbetat med planeringen av tävlingen sedan i januari i år. I nära samarbete med lokala organisationen (LOC), ledd av Sandro Salerno, har vi gått igenom alla planeringsdokument under våren, och kontrollerat att arrangemanget följer reglemente och riktlinjer i EOM (Event Organizer Manual). Under tävlingen delade vi upp arbetet mellan oss, där Dag hade huvudansvaret men även fokuserade specifikt på starten, simbanan och målområdet, Aldo tog hand om FOP, och jag ansvarade för registreringen och bike check, "athletes areas" (inklusive Athletes Lounge) osv. Detta innebar att jag övervakade och stöttade både i förberedelserna för athlete's briefing och registrering, samt dess genomförande. Under tävlingsdagen stöttade jag bike check och registreringen on-site, där vi bland annat även hanterade lineup inför start, och tog hand om atleter som bröt tävlingen.
Över lag är detta en fantastisk tävling, med en otroligt kompetent LOC, som gör att en aTD inte har mycket annat att göra förutom att stötta alla TOs i deras roller under tävlingsdagen - och vi hade en fantastisk tävlingsdag!

Den största lärdomen är nog att med ett kompetent och engagerat LOC-team, med öga för detaljer och en bra intern organisation, har TDn en lätt uppgift! Sen hjälper det även att vi hade det högst kvalificerade TO-teamet jag någonsin jobbat med såklart!

Ni som redan är level-1 utbildade TOs men inte har varit ute i Europa och jobbat - åk ut om ni har möjlighet! Det finns möjlighet att jobba som SFTOs på nästan alla tävlingar, på alla nivåer. Man behöver inte börja på den här nivån, utan hitta en Europacup i närområdet att börja med och jobba er upp därifrån! Och ni som ännu inte tagit steget till en internationell domarutbildning, gå en level 1 TO-kurs!

Lotta berättar om sin uppgift som assistent Aid Station

Min uppgift var främst att vara TO vid en av tre AID station (vätskestationer) under löpningen. Under tiden cyklingen pågick var det endast jag som TO som fick öppna flaskorna, för att försäkra att det inte manipulerades med vattenflaskorna (antidoping). Totalt användes nästan 500 st vattenflaskor.

Till min hjälp att dela ut flaskorna till de aktiva var det 6 st fantastiska volontärer. Att dela ut vätskeflaskor till de aktiva kräver snabbhet och precision, särskilt när de tävlande springer i hög fart. Vi hade övning på lördagsmorgonen för att träna på att hålla flaskan och tänka på att ha ögonkontakt med den tävlande och att följa med med armen. Får säga att vi klarade uppgiften galant tillsammans!
Men vet inte om vi var blöta av regnet som kom eller av de flaskor som det sprutar upp vatten ur när den tävlande klämde ihop dem.

Bild från World Triathlon

I samband med AID station så finns en skräpzon (20 meter innan och 100 meter efter) där de tävlande får slänga ex. gel förpackningar och vattenflaskor. Att övervaka skräpzoner var också en viktig uppgift som ingick för mig som TO. Det är viktigt att tävlande inte skräpar ner utanför den angivna zonen. Tidsstraffet vid denna tävling var på 15 sekunder om man skräpar ner utanför skräpzoner. Vi hade ingen tävlande som fick straff för nedskräpning.

Jag hade även en andra position som TO som gick ut på att vara med vid simstarten. Där ska man säkerställa en rättvis start och övervaka eventuellt en tjuvstart. Startplatserna är numrerade och jag hade ansvaret för 9 st platser. De tävlande får välja fritt sin startplats i turordning. När platserna framför dig som TO är fyllda ska man höja en röd flagga. Vid denna tävling så var flaggan väldigt stor och det var mycket vind och det var nog ett par minuter man stod och höll den upp i luften innan den häftiga World Triathlon startproceduren började med ”heartbeat” följt av ”on your marks” och startsignal TUUUUT. En häftig känsla att få uppleva! Vi hade ingen tävlande som fick straff för tjuvstart.

Att få vara en del av det fantastiska evenemanget i WTCS Cagliari och känna gemenskapen med andra TO-vänner, speciellt mina nyvunna italienska är verkligen något jag är glad och tacksam för.

Foto: World Triathlon

Ola sammanfattar rollen som chief Wheel Station

Att arbeta i en wheel station på en triathlontävling är en unik uppgift som kräver både teknisk skicklighet och snabbhet. De olika ”Wheel stations” är strategiskt placerade längs cykelsträckan och erbjuder stöd till de tävlande som upplever tekniska problem med sina cyklar, som punkteringar eller trasiga hjul.

Som ansvarig i en wheel station är det viktigt att vara väl förberedd med nödvändiga verktyg och reservdelar. Det inkluderar pumpar, slangar, däck, och verktyg för snabba reparationer. Dessutom behöver du ha en god förståelse för olika typer av cyklar och deras specifika behov.

En extra utmaning är att i detta fall så är det stora avstånd mellan de olika stationerna så att koordinera och synka så alla vet exakt vad de skall göra vid vissa olika tidpunkter är extra viktigt, för det går inte justera något när allt startat. Denna tävling var också unik i sitt slag då det var ett extra stort startfält samt sista uttagningen inför OS, så många team kom med många hjul. De större länderna kom med mellan 6-10 olika hjul.

Under tävlingen kan det bli stressigt, särskilt när flera tävlande behöver hjälp samtidigt. Förmågan att snabbt och effektivt lösa problem är avgörande för att minimera tiden som cyklisterna förlorar. Det är också viktigt att ha en bra kommunikation och samarbetsförmåga med andra teammedlemmar för att säkerställa att allt flyter smidigt.

Att arbeta i en wheel station kan vara både utmanande och belönande. Du får en unik inblick i tävlingens cykelmoment. Samtidigt bidrar du till den positiva upplevelsen av evenemanget för alla inblandade.

Sist ut berättar Üve om sin roll som assistent Registration

Det var första gången jag fick "jobba" med registreringen. En uppgift som jag visste kräver struktur och mycket dialog med andra TOs på andra positioner. Det är många olika positioner och personer som är involverade i att startlistor ska bli korrekta vilket innebär i sin tur att blir det fel på ett ställe blir det en dominoeffekt av det hela.
Vårt team bestod av 5 personer varav en chief och 4 assisterande. Vi hade ett fantastiskt team och jobbade bra ihop.

I registreringen är man involverad i flera delar. På athlestes briefing ser till att alla tävlande, coacher och medical personal på listan får sina accrediteringen. Det brukar alltid finnas personer som inte finns på listan som försöker att få en accreditering så det gäller att ha koll.

På själva tävlingsdagen fick vi ta hand om checkning av uniform och hjälm, för att säkerställa att de följer WT reglemente. Att de aktiva har godkända landslagsdräkter, hjälmar "utan" brandning, det vill säga förenklat att det inte är några påklistrade sponsorer på hjälmen. Landslagsdräkterna har en specifik mall där sponsorerna får synas samt vilken storlek får de vara.
Vi fick också checka av att klisterlappar satt på hjälmarna samt attt tattoos var på och synliga och korrekt. Det är vanligt att siffran 3 är satt fel och det var det även denna gång. Personen fick nya tattoos och fick ta av de gamla samt sätta på de nya.

För att vara säker skulle allt dubbelkollas. Många delar tas fram av LOC eller WT och då gäller det att dubbelkolla allt så inget saknas eller är felaktigt. Här hade vi ett fantastiskt LOC som hade koll på det mesta och levererade på hög nivå. Trots det kan det bli fel.

Då allt hänger ihop och skulle det bli fel med startnummer, eller fel badmössa eller att deltagare får fel chip kan det leda till svårare utmaningar på andra områden. Det som händ i Cagliari under dubbelkoll var att jag lyckade hitta en badmössa som hade blivit feltryckt. Hur detta har gått till kunde ingen svara på, men det som hade hänt var att ena sidan av mössan hade en siffra och andra sidan en annan siffra. Då det inte fanns dubbla badmössor fick vi lösa uppgiften så gått det gick. På bilden ser ni lösningen som fick bli för denna specifika mössan.

Då jag har bakgrund som arrangör går jag alltid in i en TO uppgift med ödmjukhet. Jag har alltid med mig att det finns ett gäng personer bakom som har lagt massor av tid och energi för att få saker och ting på plats och man ska ha stor respekt för det. Ibland behöver det göras ändringar och då är det viktigt att förklara varför denna ändring behöver göras. Gör inte ändring utan att ta det med LOC, närmaste chief TO och TD om det inte är tidsbrist eller omedelbar säkerhetsrisk. Vem behöver involveras vad ändringen handlar om.

Vid frågor kontakta:

Üve Hillep

Arrangemangsansvarig

Publicerad: 2024-05-29

Senast uppdaterad: 2024-05-29

Författare: Üve Hillep

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i