Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Triathlonläger för tjejer i Falun den 17-19 maj 2024

tjejläger falun bassäng

Helgen den 17–19 maj genomförde Svenska Triathlonförbundet ett Triathlonläger i Falun för tjejer/kvinnor där även samtliga ledare var kvinnor. Fokus låg främst på simning och hållbar träning.

Anna-Karin Lundin från företaget Simcoachen höll i två av simpassen och Martina Höök, doktorand på Mittuniversitetet och forskningssamordnare på Skidförbundet längd, höll i en föreläsning om energibalans och om att ha balans i livet för att träningen skall bli så bra som möjligt.

Tjejerna som medverkade var i åldrarna 34–69 år. De kom från olika delar av landet och hela 12 olika föreningar fanns representerade. Att bo i Lugnets stugby med närhet till hela den fantastiska träningsanläggningen som finns i Falun var perfekt. Lägret kickade igång direkt med Simcoachen kl. 16:00 på fredagen. Deltagarna delades in i två grupper om 8 för att få bästa möjlighet till individuell coachning med hög kvalité.

Tjejläger kollage

Under lördagen fortsatte lägret med ett simpass och en föreläsning på förmiddagen för att på eftermiddagen avsluta med ett brickpass. Gruppen delades in i olika grupper och majoriteten tog cykelturen runt Runn (ca 63 km) och många avslutade med 15–30 min löpning på det.

På söndagen avrundade vi helgen med ett simpass där fokus låg på Triathlon och öppet vatten.

tejläger iron ladies

Möt två Iron-ladies

På lägret medverkade Anna Karin Lepik (AXA Sports Club, bor i Stockholm) och Lena Ericsson (Norrköpings Triathlonklubb), två svägerskor och triathlontjejer som hittat Triathlon på äldre dar. Målet i år är Ironman 70.3 World Championship på Nya Zeeland 14 - 15 december!

Tjejmiddagen som satte bollen i rullning.

Lena berättar att hon fick barn när hon var i 40-årsåldern och var en aktiv mamma med sonen som höll på med allt från musik till basket. När sonen slutade med aktiviteter och blev äldre så funderade Lena på vad hon skulle göra nu?

Under en middag tillsammans med Anna Karin och andra likasinnade väninnor blev det en minst sagt intressant diskussion. Anna Karin berättar: “Vi drack vin och en av väninnorna utbrister “ska ni hänga med på en Tjejklassiker?” Jag sa direkt “nej, nej, nej!” Anna Karin fortsätter: “Men så drack vi lite mer vin och plötsligt blev det ett ja, vi hänger på Kristinaloppet, ja det gör vi...

Efter tjejklassikern blev det halvklassikern och till slut också En Svensk Klassiker.

I 60-års åldern kom de i kontakt med triathlon för första gången

Lena berättar att när de skulle cykla halvvättern och kom i kontakt med Christian Johnson Lindblad, himla trevlig person, genom ett föredrag så visade det sig att han var triathlonentusiast. Christian berättade att de skulle starta en crawlkurs och då ville Lena hänga på. Detta var runt 2012, så Lena och Anna Karin var i 60 årsåldern när de kom i kontakt med triathlon. Omväxlingen är en del av tjusningen, berättar Lena. Anna Karin berättar att hon aldrig hade börjat med detta om det inte var för dessa trevliga människor, varför skall man betala för att trängas med andra?! Lena instämmer med att sällskapet var entusiasmerande, inspirerande och gav en skjuts till att våga prova triathlon. Det är skillnad i kroppen från när man är 60 år och nu, då vi närmar oss 70 år. Anna Karin har dessutom haft covid två gånger och det har varit och är fortfarande tufft att komma tillbaka.

Målet är Ironman 70.3 på Nya Zeeland

Om vi blickar framåt så är det stora målet resan till Nya Zeeland i december där Ironman 70.3 World Championship avgörs. Lena tävlar i klassen 70–74 år och Anna Karin tävlar i klassen 65–69 år, men ingen av dem är tävlingsmänniska. Det handlar om att utmana sig själv och tävla med sig själv. Det behöver inte vara på blodigt allvar, man behöver inte bli världsmästare, man tävlar efter sina egna behov och förutsättningar. Anna Karin har visualiserat sig många gånger på Nya Zeeland och hennes rutiner kring det. Det känns inte som en tävling, det känns som att man presterar något.

Det är trots allt en bra pensionärstillvaro att åka runt och träffa likasinnade och tävla i triathlon, avslutar de två Iron-ladies.

tjejläger falun

Så här tyckte deltagarna om lägret…

Några av kommentarerna från deltagare på Instagram

@swedentriathlon Länk till annan webbplats. får 10/10 för denna helg och Falun/Lugnet var ju en perfekt plats för oss att vara på! Vädret har ju också varit helt magiskt!

Glada, bjussiga, peppande och inspirerande tjejer! Det här vill jag verkligen göra om! Ett enormt tack även till @simcoachen Länk till annan webbplats. , hon har givit mig en hel del nycklar jag verkligen tror kommer hjälpa mig.

Hemma igen efter tri-läger i Falun med @swedentriathlon Länk till annan webbplats. En mycket givande helg med trevliga människor.

Fantastiskt roligt att träffa likasinnade men också att få värdefulla tips från @simcoachen Länk till annan webbplats.!

Jag hoppas fler vill testa den här roliga sporten, det har ju ändå varit next up huvuduppgift för helgen från min sida på eget bevåg, att alla förhoppningsvis ska känna att det är roligt och trevligt att vara triathlet oavsett om man vill köra kort-, medel- eller långdistans.

levante

Träningsresa för tjejer på Rhodos 11-18 september

Följ med Svenska Triathlonförbundet och Apollo till Levante powered by Playitas på Rhodos. Den 11 - 18 september sticker vi till den fantastiska ön. Du bestämmer själv om det är ett rent träningsläger eller om det finns utrymme för semester.

Det spelar ingen roll om du är motionär eller elitmotionär, vi har något för alla nivåer. Res själv, med en vän eller med hela tjejgänget för en supervecka med god mat och bra träning. Tjejresan är för tjejer och kvinnor i alla åldrar. Kombinationen träning, miljöombyte och gemenskap gör detta till en upplevelse, för att inte tala om enkelheten i att träna, äta och sova. Alla måsten lämnas hemma.

Läs mer här och boka på Apollo. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor kontakta:

Åsa Annerstedt

Idrottskonsulent

e-post: asa.annerstedt@svensktriathlon.org
tel: 0702-31 61 48

Publicerad: 2024-05-21

Senast uppdaterad: 2024-05-21

Författare: Lena Larje

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i