Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Svenska Triathlonförbundets ställningstagande avseende Ukraina

Vi följer tillsammans med omvärlden den fruktansvärda ryska aggressionen mot Ukraina.

Idrott är i grunden genom möten mellan människor oavsett religion, etnicitet och politik en rörelse som skapar och bidrar till fred. Bojkott och exkludering är något som vi inom idrotten endast tillämpar i extrema undantagsfall.

Kriget i Ukraina är ett extrem undantagsfall. Det är alla individers och organisationers skyldighet att efter bästa förmåga bidra till att den ryska aggressionen avslutas. Svenska Triathlonförbundets styrelse fattade tidigt ett beslut om att vår hållning är att:

- Inga aktiva skall delta i ryska tävlingar.
- Inga ryska aktiva eller lag skall få delta på internationella tävlingar.

Med detta ställningstagande har vi aktivt inom ramen för våra nationella och internationella uppdrag drivit på för att nationella och internationella organisationer skall fatta beslut med denna inriktning. I alla sammanhang och organisationer där STF medverkar är enigheten stor och beslut/ställningstagande med motsvarande innebörd har fattats på alla nivåer. Ett EU beslut med motsvarande inriktning behandlas, och STF:s styrelse stödjer ett sådant beslut.

Vårt internationella triathlonförbund, World Triathlon, har öppnat en kanal för att hjälpa Ukrainska flyktingar och idrottsvänner till temporärt boende. Vill och kan du hjälpa till hittar du mer information på World Triathlons hemsida här >>> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ola Silvdahl
E.u.

Publicerad: 2022-03-02

Senast uppdaterad: 2022-03-02

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i