Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Lotta tilldelas priset "World Triathlon Women’s Committee Award of Excellence".

Stort Grattis till vår underbara Lotta Johansson som under gårdagen tilldelades den fantastiska utmärkelsen och priset "World Triathlon Women's Committee Award of Excellence 2021" från World Triathlon under en digital konferens.

Det var 2012 som World Triathlon satte igång med att uppmärksamma, identifera och tilldela utmärkelsen Women’s Committee Award of Excellence. Ett pris med fokus på att lyfta och uppmärksamma kvinnliga prestationer inom den internationella triathlonorganisationen.

Det är med oerhörd stolthet vi vill dela med oss av nyheten att årets pristagerska är Svensk Triathlons: Charlotte "Lotta" Johansson. 

Del av motiveringen till priset från World Triathlon juryn: 

"This year there were seven powerful submissions to review, featuring incredible women all around the world. The World Triathlon Women’s Committee alongside a panel of external experts, reviewed the submissions and confirmed Lotta Johansson as the 2021 Award of Excellence recipient.

Lotta Johansson, of Sweden, has more than 25 years of experience, working in the sport of Triathlon. Lotta has been the driver of recruiting, educating and supporting men and women into leadership roles, within the Swedish Triathlon Federation, as referees, technical officials and technical delegates but also other areas within our sport. She was one of the first women race director in Sweden in the mid 1990´s. Lotta also that she built the Technical Official programme in Sweden and continues to develop it as of today."

Läs hela motivering och World Triathlons artikel om utmärkelsen här >>> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Självklart har Lotta själv svarat på hur det känns att bli tilldelad priset: 

Kan du snälla berätta lite om dig själv, var du är baserad och din nuvarande roll i triathlonsporten? 
Jag bor i Hindås, strax utanför Göteborg, med min dotter Wilma. Triathlon är både min hobby och mitt jobb. Jag är anställd av Svenska Triathlonförbundet, ansvarig för administration och alltid redo att hjälpa och stödja alla verksamhetsområden; arrangemang, elit, para, bredd & motion, barn & ungdom, klubbar, idrottare mm.

Hur blev du involverad i triathlon?
Det var en tävling i Göteborg 1990 på standarddistans som en kompis tipsade om att vi skulle delta i. Min idrottsbakgrund är simning och vi gillar att cykla och springa. Det var kul att kunna gå på en fest efteråt och berätta för våra andra vänner att vi har varit med och tävlat i triathlon. 1993 gick jag med i en förening som jag tränade med och kärleken och passionen för triathlon föddes. Där träffade jag Ria Damgren Nilsson och hon var min mentor när jag blev tävlingsledare för Göteborg Triathlon.

Hur viktig är triathlonutveckling och utbildning för dig?
För mig har teamet alltid varit i fokus. Jag brinner för att hjälpa andra. Under hela mitt liv har jag fortsatt att utbilda och undervisa andra människor, särskilt kvinnor. Mitt uppdrag är att förklara enkelheten med triathlon. Badkläder, cykel och hjälm och löparskor allt som behövs.

Vad betyder att ta emot den här utmärkelsen för dig?
Jag är mycket stolt över att ha fått detta fina pris. Jag känner mig rörd och upprymd. Tack Svenska Triathlonförbundet för nomineringen och World Triathlon Women's Committee för utmärkelsen.

Jag är glad att jag kan vara en förebild!

Vilka ambitioner har du för triathlonsporten?
Vi har olika utmaningar i olika delar av världen, men önskan är att vår fantastiska sport fortsätter att vara nyfiken och utvecklas. Det är en styrka att vi tänker och agerar jämlikt i våra val vi gör för vår sports utveckling.

Jag är så tacksam för utmärkelsen och glad att få vara en del av den stora triathlonfamiljen! - Charlotte “Lotta” Johansson

Publicerad: 2021-10-25

Senast uppdaterad: 2021-10-25

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i