Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Ny tränare på Väsby Nya Gymnasium

Höstterminen är nu igång och med det vill vi presentera vår nya NIU-tränare på Väsby Nya Gymnasium, Johan Andersson. På gymnasiet har eleverna möjligheten att läsa ämnet specialidrott med inriktning på triathlon där Johan nu är ansvarig tränare.

Namn: Johan Andersson 
Ålder: 47 år
Ort: Väsby/Sollentuna
Utbildning: IT-ingenjör, Div. tränarutbildningar
Tränaruppdrag: Tränare NIU Väsby Triathlon och Tränare Race&Shine Triathlon

Kontaktuppgifter: 

johan.andersson@edu.upplandsvasby.se

Berätta lite kort om dig själv?
47 år, trebarnsfar med ett stort intresse för triathlon. Kom in i sporten för dryga 20 år sedan och det är fortfarande min största passion, (vid sidan om familjen då), både att träna och tävla själv och som tränare. Bor i Sollentuna.

Vad har du för idrotts/triathlon bakgrund?
Körde min första triathlontävling, Järnmannen i Kalmar, 1997/98. Mellan 1999 och 2005 tävlade jag på elitnivå både inom Sverige och internationellt i multisport/adventure racing som lagkapten för Team Silva för att falla tillbaka till triathlon där jag nu är fast. Tävlar i 70.3 och långdistans.

Hur länge har du arbetat som tränare/lärare?
Cirka 5 år som tränare på deltid.

Vad har du haft för uppdrag tidigare?
Är sedan några år tillbaka huvudtränare i triathlonklubben Race&Shine Triathlon och har ett tiotal triathleter jag coachar personligen där ambitionsnivån är allt ifrån motionärer till elit.

Vad är det bästa med att vara tränare?
Att få arbeta med sin största hobby tillsammans med ambitiösa atleter på alla nivåer och att hela tiden få lära sig nya saker.

Vad är det bästa med att gå på ett NIU i triathlon?
Jag tror att miljön på ett idrottsgymnasium och möjligheten till engagerade tränare och likasinnade både på skolan och i samarbetsklubbar (i vårt fall Väsby SS Triathlon) ger ökad motivation och ökad möjlighet till ett framgångsrikt idrottande oavsett vilken nivå man väljer att genomföra sin satsning på.

Den klubb vi samarbetar med, Väsby SS Triathlon, är en av Sveriges största triathlonföreningar med duktiga och engagerade tränare. Få klubbar kan visa upp en sådan bredd med barngrupper, ungdomsgrupper, juniorer, paratriathlon, och seniorer på alla nivåer från nybörjare upp till elitnvå.
Dessutom över alla distanser från supersprint till långdistans.

Hur gör en aktiv om de vill söka till NIU?
All information om hur man söker till oss hittar du här:


Information om skolan, läs här  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.>>>  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Informations om NIU triathlon, läs här >>> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Länk till annan webbplats.

Ansök här >>>  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad behöver den aktiva ha för idrottslig bakgrund?
Det är förstås bra om man har tidigare erfarenhet från triathlon men är man genuint intresserad av att lära sig sporten och har en bakgrund inom någon/några av grenarna sim, cykel eller löpning tycker jag absolut att man ska söka.

J

ag svarar gärna på frågor och funderingar så tveka inte att höra av dig om du känner att det vore spännande med en satsning inom triathlon parallellt med dina gymnasiestudier.

Vad är den viktigaste egenskapen för att bli triathlet?
Det absolut viktigaste tror jag är ett intresse för sporten, har man det finns alla förutsättningar för ett framgångsrikt idrottande.

Hur ser du på framtiden för Svensk Triathlon?
Framtiden för Svensk triathlon är mycket ljus både inom bredd och elit.

Sverige har flera senioratleter som tävlar på EM och VM-nivå, både inom sprint och olympisk och inom långdistanstriathlon/Ironman, med flera atleter som tävlar i den yppersta världseliten. 

När det gäller ungdom/juniorer ser det också väldigt bra ut med triathleter som går i gymnasiet eller precis gått ut gymnasiet och börjat nå framgångar internationellt där flera redan är med eller knackar på dörren till landslaget. 

På några års sikt är jag säker på att Svenska triathlonförbundets ökade satsning med triathlongymnasium på flera orter samt nyrekrytering och vidareutbildning av elittränare kommer att ge svensk triathlon ännu fler framgångar framöver.

Publicerad: 2021-10-06

Senast uppdaterad: 2021-10-06

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i