Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Svensk Triathlon historia på EM

Till helgen är det dags för EM 2021 i Valencia, Spanien och för första gången någonsin har vi en paratriathlet Hein Wagner som tillsammans med sin guide Oscar Drew ska representera Sverige i klassen för synskadade.

Den 25 - 26 sepetember körs Europa Mästerskapen 2021 i sprint för seniorer och para i Valencia, Spanien. För svensk triathlon kommer detta mästerskapet bli ett historiskt sådant då vi för första gången har en svensk tävlande i klassen för personer som är helt blinda (PTVI B1 M). 

Självklart har vi kollat av läget och tagit tempen på Hein Wagner 49 år som representerar Kungsbacka Simsällskap och hans guide Oscar Drew, 31 år som representerar samma klubb inför det kommande mästerkapet. Ta del av deras förberedelser, hur dem har träffats och hur deras framtida planer och mål ser ut inom paratriathlon. 

Hein har varit blind sedan födseln. Han växte upp i Sydafrika och har i hela sitt liv varit väldigt aktiv och utmanat sig själv i flera idrottsgrenar. Hein lever sedan sju år tillbaka i Sverige med sin fru, deras dotter och bonusson.

Hur Oscar och Hein träffades; Oscar såg Hein springa ensam fram och tillbaka med sin vita käpp på en rak cykelbana nära Heins hus, så en dag knackade Oscar på hemma hos Hein och frågade han ville följa med ut och springa ihop. Oscar tränade för Ironman och Hein hade tidigare gjort en Ironman i Sydafrika så de klickade och sedan dess har de tränat ihop regelbundet. Om man är blind är det extremt viktigt att kunna lita på sin guide och Hein känner sig trygg med Oscar och kan lita på att han tar honom säkert över mållinjen.

Hur känns det att för första gången i dubbel bemärkelse få representera Sverige på ett Europa Mästerskap?
Det är en stor ära för mig att bära de svenska färgerna! Jag älskar Sverige - folket, det svenska sättet och vad Sverige representerar. Jag känner mig otroligt glad och stolt.

Hur går det med era förberedelser och hur känns formen inför mästerskapet?
Ja vårt ”race mode” är definitivt på ”ON”. Har haft fjärilar i magen och några sömnlösa nätter de senaste veckorna. Mentalt är jag 100% redo för utmaningen och jag skulle säga att jag är i bra form fysiskt och jag känner mig väl förberedd.

Vad är den största utmaningen för er som ett team under loppet? Och vad är er stryka som team?
Vår största utmaning är simningen just nu. Att vara fästa vid varandra med ett rep i vattnet komplicerar saken och det är svårt att kommunicera i vattnet. Oscar har kämpat med en förkylning de senaste veckorna, så vi har inte kunnat träna ihop så mycket som vi hade önskat.
Cyklingen är vår starkaste gren, och det är också där vi har format oss väldigt fint som ett lag, så där tror jag att vi tar igen det vi eventuellt tappar i simningen. Sen hoppas jag verkligen att jag inte tappar bort mina saker i T1 och T2 för det tar så mycket längre tid att leta efter dem när man är helt blind. 

Vad har ni för målsättning med tävlingen?
Vårt långsiktiga mål är definitivt att ta en pallplats. Men jag tror inte att vi är riktigt där än. I framtiden tror jag att vi har en bra chans att ta hem en medalj till Sverige och det är vårt mål.

Vi önskar självklart Hein och Oscar ett stort lycka till!

Följ killarna inför tävlingen på Instagram @teamwagnerdrews Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På plats för att tävla i övriga klasser har vi Malin Lundström som kör paraklass (PTS2 W) 

för fysiska nedsättningar samt Gabriel Sandör och Andreas Carlsson som båda kör senior/elit klassen för herrar och Kari Aho som tävlar i Age Group M65-69, både på sprint och olympisk distans. Lycka till alla!

Samtliga av våra aktiva tävlar på lördagen den 25 september och start för paraklasserna är från kl 12:00 och för senior/elit herrar är starten kl 18:00.

Tävlingarna kommer sändas på TriathlonLive.TV >>> Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Mästerskapet här >>>  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Svensk Triathlon - Världens Bästa!

Publicerad: 2021-09-22

Senast uppdaterad: 2021-09-22

Författare: Tom Mårtensson