Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Marie Carlsson får RF:s elitidrottsstipendium

Marie Carlsson är en av de lyckliga som tilldelas Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottstipendium 2020–2021. Stort grattis!

Marie Carlsson studerar på Linnéuniversitetet, studierna sköter hon på distans eftersom hon bor i Falun där hon tränar tillsammans med Dala Sports Academy. Hon är en av 60 unga elitidrottare som tilldelas stipendiet. Totalt sökte 394 stycken aktiva elitidrottare till att få stipendiet.

Marie kommentarar nyheten: "Jag trodde verkligen inte att jag skulle få stipendiet, så blev sjukt överraskad och glad när jag fick reda på det! Efter några år med skadeproblematik känns det redan som att jag uppfyllt ett ouppnåeligt mål med att få komma tillbaka in i triathlonbubblan igen. Men att nu få ekonomisk support och stöttning från människor som vill ens bästa är en svårslagen känsla" Marie Carlsson, stipendiat. 

Jag hoppas stipendiet kommer lugna ner den ekonomiska stressen och att jag kan använda resursstödet för att fortsätta stärka mig själv.

 

En superbra grej som ger möjligheten att optimera kombinationen av fler karriärer samtidigt

 

Om RF:s och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2020-2021

Elitidrottsstipendiet är ett samarbete tillsammans med Svenska Spel och ska möjliggöra för den aktiva att kunna kombinera elitidrott och studier efter gymnasiet. Genom elitidrottsstipendiet hoppas vi ska kunna så långt som möjligt skapa goda förutsättningar för landslagsutövare så att svensk idrott kan nå fler idrottsliga framgångar internationellt.  Syftet med stipendiet är kunna ge bättre förutsättningar för elitidrottsaktiva på landslagsnivå att ha ett bra liv både under och efter idrottskarriären. Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium har deltats ut sedan 1980, och många framgångsrika idrottare har fått stipendiet. 

  • Stipendiet är på 50 000 kronor per stipendiat och delas ut en gång per termin (25 000 kronor per termin).
  • Resursstöd från Riksidrottsförbundet i form av idrottspsykologi, idrottsmedicin och idrottsfysiologi inklusive idrottsnutrition.  
  • Ett läger under tre dagar på Bosön med deltagande på Idrottsgalan. 

– Nivån på årets stipendiater har sällan varit så hög, både idrottsligt och studiemässigt. Flera stipendiater har redan tävlat på såväl EM, VM som OS. I gruppen finns det flera mästerskapsmedaljörer. På studiesidan kan vi konstatera att det stora flertalet studerar akademiska program på högskola eller universitet. Flera branscher får fler utbildade elitidrottare i framtiden; lärare, ingenjörer, jurister, läkare och många andra spännande yrken, säger Liselotte Ohlson, avdelningschef för elitidrottsstöd, Riksidrottsförbundet.

De totalt 60 stipendiaterna kommer från 35 olika specialidrottsförbund. 38 av stipendiaterna är kvinnor (63 procent) och 322 är män (37 procent). Antalet sökande var 394. Alla 60 stipendiater håller landslagsnivå i sin idrott, ett flertal har medverkat på EM, VM eller OS (junior/senior) och ett antal har tagit medalj på internationella mästerskap. Av de 60 utvalda stipendiater studerar 59 program/kurser på Universitetet/Högskola, 1 läser på Folkhögskola, några exempel på utbildningar är socionom, civilingenjör, jurist och läkarprogrammet.

Hela listan på stipendiater Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2020-10-06

Senast uppdaterad: 2020-10-07

Författare: Tom Mårtensson