Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Svensk Triathlon storsatsar på Paratriathlon med stöd från Allmänna Arvsfonden

Svensk Triathlon har under lång tid haft en fantastiskt fin utveckling. Antalet föreningar anslutna till Svenska Triathlonförbundet har på ett antal år växt från 80 till 260. Fler och fler tränar och tävlar i triathlon.

En grupp som triathlonrörelsen länge velat inkludera föreningsverksamhet och på tävlingar i alla sammanhang är personer med funktionsnedsättning. Internationellt tävlar och tränar personer med och utan funktionsnedsättning på mästerskap i gemenskap på ett för alla berikande sätt. Sverige har enskilda duktiga paratriathleter, men vi har inte haft möjlighet att på ett omfattande organiserat, långsiktigt och strategiskt sätt utveckla och etablera paratriathlon på det sätt som vi vill och vet kan åstadkommas. Tills nu.

 

Svenska Triathlonförbundet har mycket glädjande blivit beviljat ett större anslag från Allmänna Arvsfonden för ett projekt som syftar till att utveckla paratriathlons organisation och verksamhet, samt att etablera paratriathlon som en väl integrerad del i förbundets och föreningarnas verksamhet.

 

Projekttiden är på tre år och innebär att svensk triathlon nu har förutsättningar att starta upp och etablera paratriathlon i Sverige.

 

Paratriathlon utövas framgångsrikt med en mängd funktionsnedsättningar i olika klasser. Verksamheten kommer precis som för triathlon i övrigt att vara öppen för alla åldrar och på alla nivåer – ambition och kapacitet avgör den aktives träning och tävlande. Det kan vara personer som är vana att träna och tävla, och det kan vara personer som vill komma igång med fysisk aktivitet och medverka i föreningslivet.

 

Här hittar du en inspirationsfilm: https://www.triathlon.org/multimedia/video/best_of_paratriathlon_2019_season_review Länk till annan webbplats.

 

Möjligheterna är stora och svensk triathlon är så glada över att nu ha möjligheten att på ett organiserat sätt välkomna personer med funktionsnedsättning i triathlonsporten framöver. STF kommer inom kort att annonsera ut tjänster kopplade till projektet. Vi har en bra och tydlig idé men vet inte exakt hur vi skall göra, det löser vi tillsammans med målgruppen och föreningslivet, och vi vet att det kommer bli bra. Superbra.

 

Kontakt och mer information:

Ola Silvdahl, generalsekreterare STF

0708-485500

ola.silvdahl@svensktriathlon.org

 

Henrik Jansson, ledamot STF

henrik.jansson@svensktriathlon.org  

Publicerad: 2020-03-06

Senast uppdaterad: 2020-03-06

Författare: Tom Mårtensson