Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Svensk Triathlon och Malmö tilldelas Europamästerskap 2020

Svenska Triathlonförbundet (STF), Malmö Stad och Event in Skåne har tillsammans med lokalt föreningsliv tilldelats värdskapet för ett Europamästerskap i triathlon 2020.

Parterna har sedan 2012 genom etablering och uppbyggnad av tävlingen Malmö Triathlon haft ett det gemensamma målet att hämta hem ett internationellt mästerskap. Malmö Triathlon har gått från att vara en tävling i svenska cupen, svenskt mästerskap till att ha europacupstatus 2016-2018.

Uppbyggnad och utveckling av Malmö Triathlon var en nödvändig del i ett så kallat BID om värdskap för europamästerskapet 2020. BID´t var inskickat till European Triathlon Union (ETU) och dess executive board beslutade till vår glädje att tilldela Sverige/Malmö mästerskapet. Beslutet annonserade 2018-08-08 på ETU´s kongress.

Det EM vi tilldelats går på sprintdistans, vilket är halva distansen som körs i OS. Det innebär 750 meter simning, 20 km cykel och 5 km löpning. Momenten körs på varvbanor vilken ger hög intensitet och möjlighet att följa deltagarna på ett bra sätt under loppet. Eliten avverkar hela tävlingen på under en timma.

Mästerskapet arrangeras i centrala Malmö på avstängda gator där tävlingscentrum är Posthusplatsen. Eventet pågår under ett antal dagar och förutom elitklass för damer och herrar, avgörs även europamästerskap i åldersklasser med femårsintervaller, samt europamästerskap i olika paratriathlonklasser. Dessutom kommer det inom ramen för eventet att finnas tävlingsdagar för såväl vanliga motionärer som för barn och ungdom. Totalt innebär det ett mästerskap som pågår under flera dagar med mellan 2000-3000 deltagare och medföljande från hela Europa.

Ola Silvdahl, generalsekreterare STF: "Det är med största glädje vi mottagit beskedet att svensk triathlon och Malmö erhållit värdskapet för EM 2020. Det är resultatet av ett klart mål och en tydlig plan, samt ett hårt arbete som vi inom svensk triathlon genomfört tillsammans. Vi har haft ett utmärkt stöd av en ambitiös och stödjande destination, samt flera bra partner. Det går inte att nog framhålla föreningslivets arbete och den lokala organisationen. Tillsammans med förbundet har de genomfört ett hårt och i alla avseende professionellt teamarbete helt på ideell grund. Belöningen i form av Europamästerskapet 2020, ger oss en fin plattform att tillsammans bygga svenskt triathlon vidare ur flera perspektiv och att bidra till att bevara Malmös goda rykte som en internationell eventstad av rang”.

Mästerskapet ligger efter OS i Tokyo och är planerat till slutet av augusti 2020.

Gabriel Sandör, elittriathlet i SOK´s topp och talangprogram: ”Att få ytterligare ett långsiktigt mål och att får tävla i ett mästerskap på hemmaplan känns fantastiskt. Det motiverar mig självklart mycket i min träning. Jag ser verkligen fram emot mästerskapet och att tillsammans med mina landslagskamrater och arrangören bidra till svensk triathlons utveckling.”

Kontakt:
Ola Silvdahl
Generalskereterare Svenska Triathlonförbundet
ola.silvdahl@svensktriathlon.org
Mobil: 0708-485500

Publicerad: 2018-08-08

Senast uppdaterad: 2018-08-08

Författare: Tom Mårtensson