Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Svenska Triathlonförbundet och Malmö söker Europamästerskap 2020

Svenska Triathlonförbundet (STF), Malmö Stad och Event in Skåne har tillsammans med lokalt föreningsliv under flera år arbetat med att etablera ett centralt internationellt triathlonevent och att hämta hem ett internationellt mästerskap.

Nu ansöker vi genom ett så kallat BID om värdskapet för Europamästerskapen i triathlon 2020. Beslut om tilldelning fattas av European Triathlon Union´s executive board tisdag 7 augusti 2018 och annonseras dagen efter.

Malmö Triathlon har 2016 och 2017 varit framgångsrika europacuper och har samma status när tävlingen arrangeras igen 4-5 augusti 2018. Tävlingen arrangeras i centrala Malmö på avstängda gator. Förutom elitklasser finns det som vid alla triathlontävlingar även klasser för ungdom och motionärer/age group på alla nivåer, samt klasser för paratriathleter. Totalt innebär det ett mästerskap som pågår under några dagar med mellan 2000-3000 deltagare och medföljande från hela Europa.

Det EM som vi söker går på sprintdistans, vilket är halva distansen som körs i OS. Det innebär 750 meter simning, 20 km cykel och 5 km löpning. Momenten körs på varvbanor vilken ger hög intensitet och möjlighet att följa deltagarna på ett bra sätt under loppet. Eliten avverkar hela tävlingen på under en timma.

"En ansökan om EM i Triathlon 2020 ligger helt i linje med Malmös ambition om att utvecklas ytterligare som evenemangsstad. Förhoppningsvis blir ett positivt besked frukten vårt mångåriga samarbete där ett återkommande Malmö Triathlon har lagt grunden för ett lyckat mästerskap" säger Attila Juhasz, Evenemangschef på Fritidsförvaltningen, Malmö Stad.

VD på Event in Skåne Pehr Palm håller med: ”Det är en lång samarbetsrelation som nu kröns genom ansökan om EM 2020. Det känns helt logiskt och mycket spännande att gå in i detta tillsammans”.

Svensk Idrott har en uttalad strategi att hämta hem fler internationella evenemang till Sverige. Evenemangen har flera positiva effekter och bidrar bland annat till tillväxt inom besöksnäringen vilken är bra för Sverige. Dessutom gör evenemangen att vi skapar ett roligare land att bo och leva i. Vårt BID har därför liksom flera andra liknande andra satsningar erhållit ett bra stöd från Riksidrottsförbundet i linje med den gemensamma strategin.

Ola Silvdahl, generalsekreterare STF: ”Det är otroligt stimulerande att ha kämpat på tillsammans och skapat dessa förutsättningar. Förbund, alla medlemmar i lokala föreningar, sponsorer och en bra evenemangsstad. Vårt BID är starkt och vi har mycket fina förutsättningar att skapa ett fantastiskt Europamästerskap i Malmö.”

Onsdag 8 augusti 2018 får vi besked. 

Publicerad: 2018-07-31

Senast uppdaterad: 2018-07-31

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i