Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Referat Tri4fun camp

Förväntningarna var höga inför det årliga barn och ungdomslägret. Det blev tre intensiva dagar med roligheter, träning, gött häng och nya triathlonkompisar.

Förväntningarna och spänningen ligger i luften när vi öppnar dörrarna i Vilundahallen för årets Tri4fun camp. De 126 barnen som är med fyller gymnastiksalen med energi, skratt och glada återseenden. Lägret hålls för fjärde året i rad i Upplands Väsby norr om Stockholm. Som vanligt såldes platserna till lägret slut på ett par timmar. För många barn och ungdomar i triathlonsverige är detta en av årets absoluta höjdpunkter.  Att få träffa kompisar från olika delar av landet, träna, umgås och ha roligt tillsammans.

Sammanlagt bjöd helgen på närmare 25 olika aktiviteter som löpte parallellt och avlöste varandra. Ett 20-tal duktiga och engagerade barn- och ungdomsledare hade planerat innehållet i de olika passen för att skräddarsy ett bra upplägg för de olika åldrarna. Funktionärer/föräldrar hjälpte barnen med alltifrån att ta sig mellan de olika passen till att fixa mellanmål och serva cyklarna. Många av dem hann också med att själva träna i den strålande sol som helgen bjöd på.

Fredag


Efter avprickning, mellanmål, mingel och utdelning av goodiebags var det äntligen dags för kick-off med roliga lära-känna aktiviteter i Vilundahallen. Alla deltagarna mellan 7 och 16 år ingick i sex olika team. Några av deltagarna var med för första gången, andra hade längtat sedan förra året efter den här helgen.

I teamen fick man chans att träffa nya kompisar i blandade åldrar från olika föreningar. Kvällen avslutades med en god middag för barn, ungdomar, ledare och föräldrar på Scandic, Upplands Väsby.


Foto: Mats Lagerberg

Lördag

På lördag morgon hade grupperna olika scheman. De gjorde alltifrån att simma till hinderbanor inomhus eller löpning/fys ute. Grupperna turades om att vara inne i Vilundahellen/Vilunabadet och ute på friidrottsbanorna. Ledarna hade anpassat träningen efter de olika åldersgrupperna och gjorde samtliga pass lagom utmanande.

Efter en god lunch på Scandic, samlades hela gänget för avfärd till Arlanda Test Track 2 (Arlanda TT) för cykelträning. Den äldsta gruppen cyklade till och från Arlanda. Det gjorde att de fick in 30 km distansträning.

Att ha möjlighet att vara på Arlanda TT är helt fantastiskt. Det är ett inhägnat område, perfekt asfalt och helt bilfritt. Det kan inte bli bättre om man vill träna cykling med ett helt gäng spralliga barn och ungdomar.  Även här var grupperna indelade efter ålder och varje grupp hade en avgränsad del av banan. Samtliga grupper hann med både ett teknikpass samt ett GP/rundbanepass där det fanns möjlighet att trycka på och bli riktigt trött om man ville. Alla gjorde sitt bästa och det är underbart att se vilka härliga barn och ungdomar svensk triathlon har.

Kvällen avslutades med fantastisk middag på Scandic och ett hejdundrande disco för det yngre gänget. De äldre hängde ute i solen och verkade trivas de också.


Foto: Mats Lagerberg


Foto: Mats Lagerberg

Söndag

Söndag morgon hade de två yngsta grupperna simträning medan de äldre grupperna hade rörlighets/skadeförebyggande träning och styrketeknik. Det äldsta gänget hann med ännu ett fys/löppass medan den näst äldsta gruppen simmade. De två yngsta grupperna avslutade en lång träningshelg med en tipspromenad. Innan färden hemåt samlades samtliga grupper i Vilundahallen för en gemensam avslutning vid 11-tiden.


Foto: Mats Lagerberg


Foto: Mats Lagerberg

Ett varmt och innerligt tack till:

Alla barn och ungdomar som gjorde helgen oförglömlig med all energi, träningsglädje, alla skratt och ett föredömligt uppträdande.

20-talet suveräna barn- och ungdomsledare som planerade och genomförde bra, roliga och utmanande träningspass och aktiviteter med ett härligt engagemang. 

Idrottslyftet som möjliggjorde att vi kunde hålla mycket låga deltagarkostnader på lägret.

Väsby SS Triathlon.

”Ica-Martin” för fikat.

Fotograf Mats Lagerberg för helt fantastiska bilder, klicka här för fotoalbum. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla föräldrar som hjälpte till med allt från att till att bre mackor, lotsa barnen rätt och rodda disco.

Scandic Upplands Väsby: Lena, Vanja och all personal för fantastiskt bemötande och service hela helgen.

Upplands Väsby kommun och Medley.

Våra samarbetspartners Scandic och Umara.

#wedidittogether #tri4funäger #tri4funsweden #svensktriathlon


Lindakatarina Ek
, Idrottskonsulent barn & ungdom

 

Årlig aktivitet i tri4funkonceptet
Lägret ingår som en återkommande årlig aktivitet i Svenska Triathlonförbundets barn- och ungdomskoncept tri4fun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Syftet med lägret är att uppmuntra unga till fortsatt idrottande.

Lägret som genomförs tack vare Idrottslyftsmedel är tänkt som en riktigt rolig happening, något utöver det vanliga. Något som man längtar till under hela året. Grundvärderingarna är, precis som i hela tri4funkonceptet, idrottsglädje, kompisanda och tillsammanskänsla, utan fokus på resultat. De teambildande aktiviteterna är minst lika viktiga som själva träningen och stor vikt läggs på klimatet och hur man är mot varandra.

Alla som vill är välkomna att vara med oavsett bakgrund och fysiska förutsättningar. Lägret arrangerades 2018 i samarbete med Väsby SS Triathlon.

Inspiration och vidareutveckling för ledare
Lägret är också tänkt som en motivationskälla för ledare där man träffas och håller träningspass tillsammans med ledarkollegor från andra föreningar. Nyutbildade ledare får chans att inspireras av och praktisera tillsammans med mer erfarna ledare.

Ledarfördelningen görs med omsorg för att få till riktigt bra pass men också för att utveckla den enskilda ledaren utifrån kunskap erfarenhet och utbildning.

En huvudtränare, som är certifierad tri4funtränare/juniortränare, planerar och ansvarar för det enskilda passet. Till sin hjälp har hen assisterande tränare som har gått tri4fun-utbildningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Som stöd på varje pass finns också föräldrar som anmält att de är intresserade av att hjälpa till som tränare. De fungerar som tränarstöd på passen och målet är att de blir intresserade av att utbilda sig till tri4funtränare.

Publicerad: 2018-05-17

Senast uppdaterad: 2018-05-21

Författare: Tom Mårtensson