Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Premiär för Extreme triathlon i Sverige

Sverige har hittills saknat ett Xtri-lopp, men den 11 augusti kommer Swedeman Xtri se dagens ljus i Åretrakten. Bakom loppet står skotten Stuart McInnes som även är tävlingsledare för Celtman! och eventarrangören Lisa Långström från PepUp.

Extremtriathlonet Norseman i Norge lockar sedan många år tillbaka betydligt fler atleter än vad det finns platser. Tillsammans med skotska Celtman! och schweiziska Swissman utgör loppen basen i Xtri World Tour, en världstour av extremtriathlon klotet runt. Ett extremtriathlon utmärks av Ironmanliknande distanser på otillgängliga platser med naturen som största motstånd. 

Den fantastiska naturen och möjligheterna att kunna skapa en extraordinär bana gjorde att valet föll på Åre, säger Stuart. Från simningen motströms mot Tännforsens vattenfall i gryningen till den magnifika löpningen över såväl Lillskutan som Åreskutan ger en otroligt utmanande och vacker bana i den svenska fjällvärlden.

Anmälan till Swedeman Xtri 2018 öppnades i november 2017 och har sedan dess varit fulltecknad. Atleter från 40 länder, från såväl UAE som Mexico, Ryssland och Australien kommer att delta i Åre i augusti. Givetvis lockar loppet också ett stort antal skandinaver. 

Swedeman är det extremtriathlon som ligger på den nordligaste breddgraden av alla i touren säger Lisa Långström. Det i kombination med den svenska vildmarken, 2600 höjdmeter på den avslutande maran och målgång på en fjälltopp är en utmaning som många vill anta. Då varje atlet dessutom behöver ett supportteam för att kunna genomföra loppet gör att det blir en laginsats i en individuell sport. Bara att läsa eventmanualen är en gren i sig!

Banläggaren Tony Långström har själv erfarenhet av extremtriathlon i touren och ser fram emot att arrangera sommarens race. 

Vår löpbana kommer att vara riktigt tuff för deltagarna, men jag vet samtidigt att triathleterna i xtri-loppen är väl förberedda och är insatta i vad som väntar dem, säger han. Den som letar efter en utmaning har kommit helt rätt!

Mer information om Swedeman Xtri i Åre finns här:
Hemsida: www.swextri.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Facebook: @swextri
Instagram: @swextri
Kontakt: team@swextri.com


Löparbanan från toppen av kabinbanan.                                                Foto: Swedeman


Åresjön från Totthummeln                                                                       Foto: Swedeman

Publicerad: 2018-04-11

Senast uppdaterad: 2018-04-11

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i