Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Djärv och Fleetwood på plats i Sydafrika

På söndag står Oskar Djärv och Ludwig Fleetwood på startlinjen för säsongens första World Cup start i Kapstaden. Killarna har varit på plats i Sydafrika på träningsläger i en månad. Läs deras ord om lägret och inför loppet här:

Ni befinner er på träningsläger i Stellenbosch, Sydafrika, berätta mer om det! Hur är det att vara utomlands och träna till skillnad från hemma i Sverige? Och hur har träningen gått?

Oskar: Skillnaden är rätt härlig, nämligen den att man inte behöver ägna så stor tid åt klä på sig varje gång man ska ge sig i kast med att träna utomhus. Det är bara att dra på sig det tunnaste och kortaste man har, samt inte glömma solkrämen(!) och ge sig ut. Det är härligt. Sedan är bjuder just Stellenbosch på väldigt härliga miljöer, vacker löpning och oerhört bra sparring där det behövs. Förutom jag, Ludwig och min flickvän Sara Penton så finns här atleter från flera håll i världen söker sig hit, och det finns många att lära sig av. Nackdelen med att vara borta (förutom att inte kunna träffa nära och kära på samma sätt) är ju att det finns en ekonomisk prislapp på det hela, men det ser jag som en investering för framtiden.

<!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px Arial; color: #232323; -webkit-text-stroke: #232323} span.s1 {font-kerning: none} -->

Ludwig: 

Detta är mitt tredje år här nere, det talar lite för sig självt varför jag kommit tillbaka år efter år. Stellenbosch är som skräddarsytt för triathlonträning på elitnivå. Jag känner själv att det är skönt att komma iväg för att släppa alla störningsmoment runt ikring som det finns hemma. Här nere har man träningen, det är det jag är här för att göra. Hemma är det lätt andra saker som kan röra till det, saker som gör att det blir mer krävande att gå ut och träna tre pass om dagen. Sedan är det såklart också värmen som lockar, det säger sig självt. Sist men inte minst är det inspirerande att omges av riktigt duktiga triathleter. Här om morgonen var det jag, Oskar och tre världsmästare som låg och delade simbana (Fora Duffy, Sebastian Kienle och Bradley Weiss). Det blir inte mycket mer inspirerande än så skulle jag säga. 

Senaste åren har jag varit borta mer än tre månader, i år blir det ”bara” en månad. Jag tror det är viktigt att ha kortare intensiva läger så man orkar köra 110%. För mig tidigare har det blivit att man blivit lite för bekväm här nere då det finns mycket annat skoj att hitta på i trakterna.

 

Er säsongspremiär närmar sig, Cape Town ITU Triathlon World Cup. Hur kommer det sig att ni valde ni just denna tävling? Vilka är för- och nackdelarna med en tidig säsongspremiär?

 

Oskar: Denna tävling är egentligen inte "vald" på det sättet, utan jag har varit ute efter att få till ett bra träningsläger på ett bra ställe, och då tyckte jag att Stellenbosch passade bra, särskilt när Ludwig kan vara lite guide här nere. Vi passar mer på att köra WC:n här nere som en kul avslutning på ett bra läger! Känns lite knepigt att säga så i och med att detta blir min första världscup, och jag kanske borde vara ordentligt toppad inför start, men jag kommer ändå att ge järnet och lära mig så mycket jag kan under vägen. Sedan gör det att man kanske blir lite varm i kläderna inför kommande tävlingar under vår och sommar.

 

<!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px Arial; color: #232323; -webkit-text-stroke: #232323} span.s1 {font-kerning: none} -->

Ludwig: 

Tanken först för mig var att inte köra alls. Just för att det är tidigt och jag trog igång med ordentlig träning strax innan jul. MEN, loppet går 40min från

Stellenbosch så det känns dumt att inte starta när man ändå är här. Det blir ett skönt avbrott och en liten ”belöning” för mina tre och en halv tunga träningsveckor här nere. Jag har därför inga krav för mig själv, det blir bra kvitton för att se lite hur jag ligger till i träningen just nu.

 

 

Typ av bana?

 

Oskar: En ganska platt och teknisk bana precis utanför centrum i Kapstaden. Hade gärna sett lite backar under cyklingen. Kapstaden har ju en del kullar och berg ganska centralt. Havet bjuder på låga temperaturer, men luften blir troligtvis varm. Kanske för varm.

 

Ludwig

:

 

Mycket kall simning. Trots våtdräkt, troligtvis är temperaturen ner mot 13-14grader.

Cyklingen är platt som en pannkaka och lite halvteknisk.

Löpningen är platt och det finns risk för att det kan bli varmt.

 

Motstånd?

 

Oskar: Tuffaste motstånd jag mött hittills i alla fall, så jag skulle vilja svara: "Tillräckligt tufft". Det är några världsstjärnor på startlinjen, men det hade nog kunnat vara hårdare konkurrens på pappret. Eftersom tävlingen går så tidigt på säsongen för många så känns den kanske något nedprioriterad.

 

Ludwig: 

Richard Murray, Henri Schoeman mm. Bra motstånd, det är ju en världscup!

 

Målsättning?

 

Oskar: Min målsättning är att försöka ge allt på simningen och se hur långt den tar mig.

Därefter överleva så gott det går på resterande delar av tävlingen. Har inget direkt resultatmål då jag inte riktigt vet hur jag står mig i fältet. Detta blir min första triathlontävling sedan början av juni förra, på grund av en cykelkrasch och efterföljande rehab av den axelskada jag ådrog mig. Så det ska bli kul att tävla igen!

 

<!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px Arial; color: #232323; -webkit-text-stroke: #232323} span.s1 {font-kerning: none} -->

Ludwig: 

Ha kul! Som sagt det är tidigt på säsongen och jag har ingen aning om hur formen ligger till. Förra året var riktigt tungt för min del, Jag vill njuta av att vara här och att jag har chansen att tävla på en så vacker plats som Kapstaden mot några av världens bästa triathleter. Träningen har varit riktigt bra för min del här nere, jag tror därför på en bra prestation. Sen vad det betyder det visar sig på söndag.

 

Dina chanser?

 

Oskar: Chans på seger? Försvinnande liten. Chans på att inte komma sist? Rätt schyssta. Chans på att ha kul? Hundra procent.

 

Ludwig: 

På segern? STORA! Är det någon som kan utmana favoriten Murray är det jag

😉

 

Tack för era svar killar och vi önskar er stort lycka till.

 

Mer info om tävlingen hittar ni

här

Länk till annan webbplats.


<!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px Arial; color: #232323; -webkit-text-stroke: #232323} span.s1 {font-kerning: none} --><!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px Arial; color: #232323; -webkit-text-stroke: #232323} span.s1 {font-kerning: none} span.s2 {font: 16.0px Helvetica; font-kerning: none} --><!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px Arial; color: #232323; -webkit-text-stroke: #232323} span.s1 {font-kerning: none} -->

Publicerad: 2018-02-09

Senast uppdaterad: 2018-02-11

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i