Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Raketkarriär för Lundatjejen Joanna Soltysiak

Joanna Soltysiak började med triathlon i samband med att hon flyttade från Polen till Lund för tre år sedan. Sedan dess har karriären gått spikrakt uppåt. Tack vare hårt arbete och en stor dos passion blev hon i somras polsk mästare på medeldistans.

Hallå där Joanna, och grattis till en väldig framgångsrik säsong! Berätta om dina höjdpunkterna från året som gått.

Tack så mycket! Säsongen har varit väldigt bra för mig och jag är nöjd med mina prestationer i alla tävlingar, framförallt då jag tog steget att tävla i Proklassen . Detta år har jag fokuserat mest på halv Ironman och därför har jag inte deltagit så ofta eftersom det tar tid att återhämta sig. Dessutom arbetar jag fulltid så jag måste kombinera triathlon med jobbet som civilingenjör.

Den första höjdpunkten var att jag hade en bra tid på halv Ironman (4:23) som  också är mitt personbästa. Efteråt ställde jag upp i Polska Mästerskapet på samma distans där jag vann, vilket förvånade många eftersom jag vann mot tjejer som var högre rankade. Detta blev en stor nyhet i Polen. Resultaten visade att jag var i bra form vilket gjorde att jag bestämde mig för att tävla i Ironman 70.3 i Weymouth som var min sista tävling för säsongen. Även där var min prestation på topp och jag kom på 3:e plats.

Du började med triathlon för bara tre år sedan och har ett pb på 4.23.07 på medeldistans. Hur kommer det sig, tror du, att du har nått en sådan hög nivå på så pass kort tid?

Det är även överraskande för mig att jag har kunnat åstadkomma så pass bra resultat på kort tid. Jag tror att det beror på att triathlon har blivit min stora passion samt att det är inte något som jag känner mig tvungen att göra. Jag lägger ner mycket energi, tränar och offrar mycket. Jag har läst och läser fortfarande en hel del böcker om triathlon för att utvidga min kunskap. Generellt är jag nyfiken om allt som är kopplat till triathlon, från utrustning, kost, till träning och återhämtning. Jag tror inte att jag har någon stor talang för triathlon utan det är framförallt hårt jobb.

 

Hur ser en typisk träningsvecka ut för dig?

– Självklart beror det på tid på året men jag försöker oftast träna två gånger per dag, en gång före och en gång efter jobbet. Träningens intensitet och längd ändras beroende på årstid. Under sommaren tränar jag mer intensivt och längre pass och på vintern tränar jag lite gym och mer aeroba sessioner.

 

Hur hittade du till triathlon?

Det finns en triathlonklubb i men hemstad där en barndomsvän tränade. Vi umgicks mycket och hon pratade om triathlon hela tiden men jag var mer intresserad av skolan. Men när jag kom till Sverige 2014 utan familj, ville jag hitta vänner och bestämde mig för att bli medlem i en triathlonklubb i Lund – Triathlon Syd. Sedan dess är jag besatt och det blev min stora passion.

 

Var finns din styrka respektive svaghet?

– Eftersom jag har inte har någon bakgrund i någon av grenarns så kan jag inte säga att jag är särskilt bra på någon av dem. Jag är rätt så jämlik i alla tre men cyklingen är den starkaste delen och löpningen är min svaghet. Här finns mycket att förbättra samtidigt som det känns som att löpningen tar längst tid att bli bättre på. Kroppen behöver bygga på sina kilometer men samtidigt är det lätt att drabbas av skador då det tär mycket på kroppen.

Til sist, hur ser dina tävlingsplaner ut för nästa år?

– Nästa år kommer jag fortsätta att tävla som Pro och fokusera på Halv Ironman.-distansen. Min plan är att köra några 70.3- tävlingar, bland annat Jönköping. Självklart vill jag även försvara min titel i Polska Mästerskapet 2018. Ett annat mål under 2018 är att jag ska försöka mig på en full Ironman, som kommer att bli den första i min karriär.

<!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 16.0px Calibri; color: #1e497d; -webkit-text-stroke: #1e497d} span.s1 {font-kerning: none} -->

Publicerad: 2017-11-19

Senast uppdaterad: 2017-12-04

Författare: Tom Mårtensson

SAMARBETSPARTNERS

Medlem i