Gå till innehåll
Svenska Triathlonförbundet
Svenska Triathlonförbundet

Glädjande svenskinsatser på JEC Riga

Sverige kom till start med fem juniorer till junioreuropacupen i Riga: Frida Nöu, Cecilia Czarnecki, Andreas Carlsson, Axel Ramhult och Daniel Nöu.

<!-- p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 15.0px Calibri; -webkit-text-stroke: #000000} span.s1 {font-kerning: none} -->

Dagen innan tävling bjöd Riga på strålande sol och över trettio grader men till tävlingsdagen hade temperaturen sjunkit till mera hanterbara dryga tjugo. Även vattentemperaturen låg strax över tjugo så det blev simning utan våtdräkt. Ett simvarv, fyra cykelvarv och två löpvarv skulle avverkas.

 

Först ut var tjejerna som båda fick en bra simning och kom upp ur vattnet placerade som 8:a och 9:a endast 9 sekunder från täten. Frida gör en bra växling och kommer ut på cyklingen i en mindre andragrupp som jagar sju tjejer i täten. Cecilia växlar 6 sekunder långsammare än Frida och hamnar i ett ingenmansland och får köra stora delar av cyklingen helt själv. Marginalerna är små.

Fridas grupp går ihop med tätgruppen på första varvet och bildar då en grupp på knappa 15 tjejer. Tempot i gruppen är ryckigt då den är för stor för att få till ett bra samarbete. Tyvärr tar Frida en omkörning vid fel tillfälle och kan inte svara när rycket kommer, hon tvingas släppa och får cykla sista dryga varvet själv. Ut på löpningen är båda svenskorna trötta men de jobbar sig i mål på en 17:e plats för Frida och 22:a för Cecilia. Bra kämpat!

 


Sedan var det dags för killarna. Daniel och Andreas fick till bra simningar och kom upp ur vattnet som 10:a resp 11:a, 35 sekunder bakom en duo som hade 20 sekunder ledning till klungan. Ut på cyklingen bildades snabbt en tätgrupp på fem man och bakom dem en grupp på ca 15 där både Daniel och Andreas var med. Axel som hade en tyngre simning fick tillbringa största delen av cyklingen på egen hand. De fem i täten hade ett fint samarbete och drygade hela tiden ut avståndet till den jagande klungan, i vilken svenskarna de som var mest intresserade av att hålla farten uppe.


I slutskedet av cyklingen rycker Andreas och en belgare till sig ett försprång till klungan på ca 10 sekunder men upp till täten är det ca 1:15 när de ger sig ut på löpningen. Glädjande nog visar det sig att alla svenskar hade tagit med de snabba löpbenen denna dag. Allra bäst går det för Andreas som springer in på en finfin 5:e plats med dagens snabbaste löptid! Han plockar alltså en av de framförvarande. Daniel spurtar in på en 10:e plats. Även Axel gör en mycket bra löpning, från sitt något otacksamma utgångsläge så plockar han tiotalet placeringar på löpningen och springer in på en 22:a plats. Riktigt imponerande avslutningslöpningar på alla tre, speciellt med tanke på att alla fått rejält med vind på näsan under cykelmomentet. Kul!Sammanfattningsvis en bra tävling, en av de bästa internationella juniortävlingarna för svensk del på senare tid. När hade vi två juniorer topp tio senast? Kul att flera visar att dom faktiskt kan vara med och tävla på riktigt även på internationella tävlingar. Sen är det små marginaler och bristande rutin som gör att det inte går ännu bättre, men vi lär oss och kommer tillbaka ännu bättre.

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats.

Text & foto: Jonas Djurback

Publicerad: 2017-08-14

Senast uppdaterad: 2018-01-03

Författare: Tom Mårtensson